Šta je novo?

Cane Corso

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.098
Cane Corso:info:

FCI standard 343 publikovan 12.03.1999

UPOTREBA: Pas za cuvanje, zastitu, policiju I traganje, KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 2 Pinceri I snauceri, Molosi I svajcarski planinski psi, Sekcija 2.1 Molosi, dugodlaki psi, bez radnog ispita.

KRATAK ISTORIJAT: Korso pas je direktan potomak rimskih molosa. Ranije je gajen u celoj Italiji, a poslednjih godina jos samo u oblasti Apulija I u ogranicenim podrucjima u juznoj Italiji. Ime mu potice od latinske reci Cohoros sto znaci pas cuvar, branilac kuce I imanja.

OPSTI IZGLED: Srednje veliki do veliki pas, rustican, snazno gradjen, ali ipak elegantan. Njegove jasne obrisne linije isticu mocne misice.

ZNACAJENE PROPORCIJE: Korso pas nesto je duzi u odnosu na visinu u grebenu. Duzina glave dosteze 36% visine grebena.

PONASANJE/ KARAKTER ( NARAV): Cuvar kuce I imanja porodice I stada stoke. U proslosti upotrebljavan je za cuvanje stada goveda, a takodje I za lov na neke divljaci.

Danas je Cane Corso veoma omiljen u svetu , a narocito u Evropi dozivljava renesansu.
Odan porodici i dobar cuvar neizbezni je pratilac mnogih domova u celoj Ex- Yu.
Najlepsi i najbrojniji primerci danasnjeg modernog Cane Corsa se nalaze u Srbiji.
 
S

sloki

Član
Učlanjen(a)
22.11.2009
Poruka
2
Interesuje me kako se ponasa sa malom decom. Imam nameru ga cuvam, prvenstveno zbog dece ali me svi odvracaju i kazu da je previse opasan za decu.
 
B

budalica ja

Član
Učlanjen(a)
06.03.2011
Poruka
4
Uopste nije opasan za decu, ja ga imam 5 meseci i odlicno se ponasa sa malom decom...ustvari, kako ga naucis tako ce i biti, ako od malena ima kontakta sa decom nece biti problema. Ja imam bratanca 6god i bratanicu od 2god i moja Nika obozava da se igra sa njima a i oni sa njom.
 
Top