Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Camille Saint-Saëns

saint-saens.jpg

Kamij Sen-Sans (Camille Saint-Saëns, 1835-1921) je francuski kompozitor, rođen u Parizu; kao vunderkind, počeo je da komponuje još u petoj godini, a već u jedanaestoj javno nastupa sa jednim Mocartovim klavirskim koncertom. Posle dve godine upisao se na Konzervatorijum, gde je studirao najpre orgulje, a zatim kompoziciju. Godine 1853. postaje orguljaš crkve Sent-Meri, a docnije u Sv.Madleni u Parizu. U isto vreme koncertira, a tokom 1861-65. predaje klavir u Nidermajerovoj školi. Čovek izuzetne kulture, preokupiran, pored ostalog, literarnom, filozofskom i naučnom delatnošću, odigrao je veliku ulogu u obnovi francuske instrumentalne muzike. Pod uticajem Lista, koji je prvi izveo njegovu operu Samson i Dalila u Vajmaru, Sen-Sans je napisao niz simfonijskih poema, od kojih je najpoznatija Igra skeleta.
U njegovim delima odražava se tipično francuski smisao za jasnoću i eleganciju. Kao stvaralac podlegao je raznim uticajima, ne postavši pripadnik nijedne škole. Ogledao se na svim područjima muzike.

Važnija dela:


tri simfonije,
simfonijske poeme: Igra skeleta, Omfalina preslica;
koncerti: dva klavirska, tri violinska, jedan za violončelo i orkestar;
svita za orkestar: Karneval životinja;
opera: Samson i Dalila.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Samson i Dalila

Samson i Dalila

Samson i Dalila.jpg


Samson i Dalila je opera u tri čina K.Sen-Sansa na tekst Lemera (Vajmar, 1877). Najuspelije scensko delo poznatog francuskog kompozitora, koji se smatra jednim od najistaknutijih novoklasičara.
Delo prikazuje biblijsku legendu o jevrejskom junaku Samsonu, kojeg je zavela filistejska sveštenica Dalila i otkrila tajnu njegove snage u dugoj kosi. Odrezavši mu kosu pri spavanju, izručuje ga zasedi Filistejaca. Oslepljen i vezan uz mlinski kamen, Samson očajava, moleći nebo da mu vrati snagu, kako bi oslobodio jevrejski narod koji zbog njegova greha čami još uvek u ropstvu. Slepog Samsona dovode Felistejci u Dagonov hram na svoju svečanost, gde mu se Dalila ruga. Ali Samsonu je porasla kosa i nebo mu vratilo snagu, pa on ruši stubove hrama ginući pod ruševinama zajedno sa Dalilom i svim Felistejcima.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Muzički primeri

 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.675
250px-Saintsaens.jpg


Šarl Kamij Sen-Sans (franc. Charles-Camille Saint-Saëns; Pariz, 9. oktobra 1835Alžir, 16. decembra 1921),francuski orguljaš, dirigent, pedagog, a iznad svega kompozitor.Počeo je da stiče popularnost kao dečak od 11 godina jer je sa lakoćom svirao one kompozicije koje su i za starije pijaniste predstavljale problem. Kulturni horizonti Sen-Sansa bili su veliki. Bio je astronom, filozof, slikar, književnik. Muziku je učio kod Halevija i Gunoa. Napisao je veliki broj kompozicija u raznovrsnim muzičkim oblicima, ali mu je, ipak, najomiljeniji oblik bila simfonijska poema. Napisao je 12 opera od kojih je „Samson i Dalila“ izvođena na svim velikim operskim scenama.Pored velikog broja kamernih dela, oratorijuma, pasakalja, simfonija, vokalno-instrumentalnih oblika, napisao je i koncert za violinu, violončelo i orkestar.Sve ovo ide u prilog konstataciji da je Sen-Sans tvorac francuske simfonije i jedan od najvećih majstora među francuskim kompozitorima u orkestriranju nekog muzičkog dela.

On je napisao prvu muziku za film, 1909. godine. Korišćena je u filmu koji se zove Ubistvo vojvode od Giza. Sen Sans nije jedini kompozitor muzike za film. To su radili i mnogi drugi autori, kako tada, tako i danas.

Kamij Sen-Sans je bio učenik Gunoa, a inače je raznovrsnija ličnost od pomenutih kompozitora.[4] Bio je izvrstan orguljaš, pijanista, dirigent i predsednik novoosnovanog društva Ars Galika (Francuska umetnost). Ova ustanova je imala za cilj da štiti mlade francuske kompozitore i da propagira njihova dela. Romen Rolan je dao izvanredno zapažanje o ovom društvu: „Ono je kolevka i svetilište francuske umetnosti. Kroz njega je prošlo sve veliko što je napisano u Francuskoj od 1770. Godine pa nadalje.“

Sen-Sans je napisao više dela, od kojih je najpoznatije scensko delo Samson i Dalila, zatim pet klavirskih koncerata , kao i koncert za violončelo i orkestar. Na darepertoaru velikih violinista nalazi se njegova Introdukcija i Rondo kapričozo za violinu i orkestar. Na vokalno području Sen-Sans ima oratorijum Potop i jedan Rekvijem.


Izvor: Wikipedia​
 
Natrag
Top