Čačak: Spasao dvojicu sugrađana

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Čačak: Spasao dvojicu sugrađana

Izvor:
Novosti.rs

JOŠ jedan heroj sa Morave. Sedamanestogodišem Nemanji Veljiću i godinu dana mlađem Dušanu Arsekiću, koji su pre dest dana na kupalištu u Čačku iz mulja plahovite Morave spasli vršnjaka Mladomira Joksimovića, po herojstvu pridružio se Marko Bekčić (21). On je u poslednjih desetak dana iz virova Morave spasao petogodišnjeg Davida Biorca i Nemanju Grbovića (20). Iako nije odličan plivač, bez razmišljanja je skakao u vodu, što ga umalo nije koštalo života.

Prvo je spasao Davida. Prelazio je preko mosta na Moravi, kada je primetio dečaka da se davi. Uplašena dečakova majka stajala je na obali, potpuno nema.

rep-podvig_620x0.jpg

Zaplivao sam prema njemu. Uhvatio sam ga oko vrata i doplivao do obale. Bio je prestravljen. Počeo je da plače, da me grli i ljubi. I majka je plakala od uzbuđenja i sreće. Prepoznao sam ga. Živi u mom komšiluku. Sada smo najbolji drugari.

Za Markov podvig niko nije ni znao sve dok nije i drugi put skočio u brzake Morave i od sigurne smrti spasao Nemanju. Dogodilo se to pre dva dana, na mestu zvanom Žarkov vir, gde je spas od vrućine pronašlo dvadesetak Čačana.

- Video sam da se Nemanja sa još nekoliko svojih drugova niz brzake spušta na velikoj gumi. U jednom trenu svi su popadali u vodu i Nemanja je počeo da se davi - priča Marko. - Bilo je dosta nas na obali, ali se niko sem mene nije usudio da skoči. Doplivao sam do njega. On je bio u panici. Počeo je da me udara nogama, hvatao me za glavu. Počeli smo obojica da se davimo. Bilo je strašno. Nekako sam skupio snagu, zagnjurio, i potom sam ga gurnuo ka obali. Bacili su mi gumu, i ja sam nekako doplivao do obale.

Tek tada, kada je sve prošlo, neko od Markovih drugara povikao je: “Ej, pa ti si heroj! Ti, si naš spasilac! Pa, drugi put spasavaš iz Morave.” Tako se vest proširila po Čačku, a skromni i plemeniti mladić u prvom momentu nije želeo da se njegovi podvizi pominje u medijima. Tek je na to pristao na nagovor prijatelja.

Na naše pitanje upućeno Marku kako je smeo da skoči u brzake i virove Morave i da spasava dvojicu sugrađana kada ni sam nije dobar plivač, on je odgovorio:

- Možda nisam najbolji plivač, ali sam hrabar i imam veliko srce!

Natrag