Šta je novo?

CA ostavio u dugovima, a sad traži 5 mil. kn odštete

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
CA ostavio u dugovima, a sad traži 5 mil. kn odštete

Danas.hr 04.04.2011.

0255007.48.jpg
Bivši glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić pokrenuo je sudski spor protiv nacionalne aviokompanije zato što mu je, odlukom Vlade Ivice Račana, smanjena plaća još 2000. godine.

"Ivan Mišetić je podnio zahtjev za naknadom razlike plaće, a spor datira iz vremena Vlade iz 2000. godine, odnosno njezine odluke o utvrđivanju plaća članova tijela koja vode poslove pravnih osoba u vlasništvu RH. Croatia Airlines očitovao se na taj zahtjev, a njegova osnovanost i rješenje u isključivoj su nadležnosti suda", stoji u odgovoru aviokompanije.

Na ime razlike u plaći i sa zateznim kamatama, kažu upućeni, bivša tvrtka Mišetiću bi mogla isplatiti oko pet milijuna kuna! Tužbu je podnio nakon što je nakon trinaest i pol godina iz Croatia Airlinesa otišao na novo radno mjesto glavnog tajnika u Atlantic grupi
Emila Tedeschija, piše Business.hr.

Račanova je vlada plaće predsjednicima i članovima uprava tvrtki u većinskom državnom vlasništvu ograničila na tada oko 16.000 kuna (maksimalni koeficijent 5,0 puta prosječna plaća u RH u prethodnoj godini). Međutim, Ustavni sud je 2006. pobio takvu odluku Vlade ocijenivši da se određivanje visine plaća predsjednika i članova uprava državnih tvrtki mora provoditi prema Zakonu o trgovačkim društvima, a ne odlukama Vlade.


Osim Mišetića, Croatia Airlines je tužio i bivši pomoćnik glavnog direktora
Ante Jerković. Kompanija je prošle godine izgubila milijunski sudski spor. Spekulira se da mu je morala isplatiti 4 milijuna kuna.

U Croatia Airlinesu tvrde da je Jankoviću isplaćena naknada u razlici plaće te pripadajuće kamate, ali da je iznos gotovo četverostruko manji od navedena četiri milijuna kuna.


Croatia Airlines pod Mišetićevim vodstvom je zadnjih godina zabilježio goleme financijske gubitke. Aviokompanija je 2010. završila s neto gubitkom od 159,1 milijuna kuna. 
Top