Šta je novo?

Buka i bes (2016)

  • Začetnik teme vragolancica
  • Datum pokretanja
vragolancica

vragolancica

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
2.386


Dokumentarni serijal "Buka i bes" o maloletničkoj delinkvenciji u Srbiji.

U jeku priprema izmena Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i najavama reforme sistema socijalne zaštite TV Prva donosi aktuelno-dokumentarni serijal „BUKA I BES“ koji se bavi problematikom maloletničke delinkvencije i načinima pravnog i vanpravnog društvenog odgovora na ovaj problem.

Visokim kvalitetom sadržaja i uz najviše produkcione standarde, ovaj serijal analizira situaciju u oblasti maloletničke delinkvencije, donosi mišljenja eksperata iz svih segmenata koji se bave ovom problematikom (od policije, preko centara za socijalni rad, škola, pravosuđa i ustanova u kojima se sprovode mere prema maloletnim učiniocima krivičnih dela) i svedočenja štićenika iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić“ i Vaspitno popravnog doma Kruševac, te osuđenika iz maloletničkog zatvora – Kazneno popravnog zavoda Valjevo.

Pažnja je posvećena problemu vršnjačkog nasilja i nedovoljnim merama da se ono umanji, kao i činjenici da su upravo to razlozi zbog čega i najveći broj maloletničkih ubistava predstavlja nastavak maloletničkih konflikata. Otvara se i pitanje nemoći države da reguliše problem maloletnih delinkvenata mlađih od 14 godina koji su krivično neodgovorni i zakon ih i tretira kao decu, a za koje ne postoje specijalni programi niti su predviđene ustanove u kojima bi sa njima bili sprovođeni vaspitno-korektivni programi.

Kvalitetu serijala doprinosi originalno komponovana muzika i bogato ilustrovanje teme (aktuelnim snimcima, dramatizacija/rekonstrukcija događaja, video grafika i animacijom) urađeno po najvišim profesionalnim standardima dokumentarističke TV forme.​Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
vragolancica

vragolancica

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
2.386
Buka i bes epizoda 2

Buka i bes bile su prve reakcije javnosti na vest koju su 18. novembra 2014. godine objavili gotovo svi mediji u Srbiji. Napad dvojice maloletnika na čuvenog književnika Rašu Popova, koje zbog činjenice da su bili mlađi od 14 godina i Zakon tretira kao decu i krivično neodgovorna lica, nije bio samo još jedan slučaj maloletničkog nasilništva, već i paradigma društvenog poraza.

Strahotu ove priče pojačao je podatak da su ova deca do tada izvršila više od 570 krivičnih dela. Javnost je bila šokirana, ali je ostalo otvoreno pitanje šta nije u redu u društvu u kome je to moguće? Tim pre što ovaj slučaj, predstavljen kao presedan, zapravo nije retkost. Policija u proseku na godišnjem nivou otkrije oko 400 dece koja učestvuju u izvršenju u proseku oko 1200 do 1500 krivičnih dela.

Zato je jedno od važnih pitanja druge epizode dokumentarnog serijala „Buka i bes“ i zašto sistem nema adekvatan odgovor na ovaj problem, uprkos činjenici da oblast reguliše nekoliko zakona, a nadležnost dele policija, pravosuđe i centri za socijalni rad?Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top