Budi se život u Stepi Stepanoviću

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Budi se život u Stepi Stepanoviću

Beograd - Naselje Stepa Stepanović na Voždovcu biće kompletno useljeno do jula, ali za oko 1.000 porodica, koje su se uselile pre više meseci, život u ovom kompleksu već uveliko teče. Najveće poteškoće stvara im blato budući da praktično žive na gradilištu, što u naselju još nema škole i vrtića, ali, kako kažu, što se osnovnih potrepština tiče nemaju većih problema.

633472-27.jpg

U nekim delovima naselja postoji nekoliko pekara, apoteke, piljarnica i prodavnica, ali mi se čini da su cene više u odnosu na prodavnice van naselja, a i izbor je slabiji. Nedostaje nam, između ostalog, mesara i pijaca, ali ipak najveći problem nam stvara nedostatak predškolskih i školskih ustanova. Imamo jedno dete koje ide u peti razred osnovne škole i drugo od godinu i po dana koje pohađa vrtić, a oba svakodnevno vozimo dva i po kilometra dalje od naselja u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” i vrtić odmah pored. Međutim, ima i komšija koje svoju decu nisu prebacili u obližnje ustanove, pa se dešava da svaki dan odvoze i dovoze decu čak iz Novog Beograda - priča Branko M. koji se u naselje doselio u maju prošle godine.

Kako kaže, među komšijama se već stvorila bliskost i solidarnost pa se dešava da neko od stanara razvozi decu do škola i vrtića. Ipak, najveće zamerke ima na blato koje se nalazi po celom naselju, na odnošenje smeća i problem sa saobraćajem.

- Trudimo se da imamo razumevanja, ali nam smeta što je blato na sve strane i konstantno se nanosi, a niko ne dolazi da opere i očisti i mislim da je u pitanju čist nemar. Ljudi su umazani do kolena, ne možemo ni decu da šetamo ispred zgrada. Čekamo i da se reši pitanje saobraćaja i povezanost naselja sa gradskim prevozom, ali nas prebacuju sa jedne službe na drugu kada zovemo da se raspitamo - dodaje Branko.

Njegova komšinica Katarina Jovanović s druge strane ima samo reči hvale za svoje novo mesto stanovanja.

- Osim raskopanih ulica, nemam nijednu zamerku, prezadovoljna sam. Sama zgrada se stalno čisti, sve je besprekorno, da kupim hleb i mleko mi je na minut-dva, a deca su mi velika. Samo se nadam boljoj povezanosti sa Ulicom vojvode Stepe - dodaje Jovanovićeva.

- Šta će se naći u naselju:

- Dve osnovne škole
- Dva vrtića
- Bezinska pumpa
- Tržni centar
- Zelena pijaca
- Zdravstvena stanica
- Ugostiteljski objekti
- 143 lokala za prodaju (pekare, mesare, marketi, apoteke...)
- 5.083 parking mesta
- Dva sportska terena*
- Tri dečja igrališta*
- Teren za boćanje*
- Sankalište*
- Rezidencijalna dvorišta (cveće i drveće)*

Urađena infrastruktura, čeka se bolja veza sa Vojvode Stepe

KOMPLEKS - Do sada je od 4.616 predviđenih stanova prodato 2.650, a useljeno više od 1.000. Kompletno su završene 22 zgrade i stanari se useljavaju svake nedelje. Kako kaže Nebojša Šurlan, direktor Građevinske direkcije Srbije, njihov obim posla sprovodi se po planu, a za ostale sadržaje koji nisu u njihovoj nadležnosti trude se da ubrzaju proces i stvore koordinaciju svih nadležnih institucija.

- Pored samih objekata, Direkcija je uradila infrastrukturu u okviru naselja, a to su sve ulice koje se nalaze između blokova zgrada, vodovod, kanalizaciju, osvetljenje, puteve unutar naselja kao i saobraćajnu vezu sa Kumodraškom ulicom. Ostale puteve radiće Direkcija za gradsko građevinsko zemljište u dogovoru sa Sekretarijatom za saobraćaj. Mi smo inicirali izmenu Plana generalne regulacije za vezu sa Ulicom vojvode Stepe, uradili smo elaborat koji je prosleđen gradu na realizaciju. U martu bi Skupština grada trebalo da se izjasni i da se krene u asfaltiranje. Mi smo za sada uradili dve privremene pešačke veze - objašnjava Šurlan.

Takođe, Direkcija je Sekretarijatu za dečju zaštitu donirala i jedan projekat za vrtić koji će biti gotov u aprilu nakon čega se kreće u realizaciju.

Izvor:
24sata.rs

Natrag