Šta je novo?

BRUKA: Pogledajte naslovne strane novina u Srbiji na Vidovdan!

¯™¯
MODERATOR
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poruka
28.009
Iako je reč o jednom od najvećih srpskih praznika, naročito značajnom za nacionalnu svest i predstavlja podsetnik na istorijske događaje i prekretnice poput Kosovske bitke ili "slobodarskog pucnja" Gavrila Principa, srpski dnevni listovi nisu osetili potrebu da ovaj događaj danas pozicioniraju na naslovnu stranu!


Na Gazimestanu (Foto: Sinhua)

Tako su Informer i Srpski telegraf, umesto priče o kosovskim junacima i danu koji ima posebno značenje za srpsko društvo i nacionalno biće, odlučili da pažnju posvete teoriji po kojoj premijera Vučića pokušava da sruši američka ambasada, odnosno CIA.

csm_bcff95a8d1_2faaebcacc.jpg


csm_45d05479a0_b66e457879.jpg


Tabloid Alo, sa druge strane, takođe je izignorisao ovu temu, a centralnu poziciju na naslovnoj zauzima predsednik SPS-a Ivica Dačić, kojeg novinari ovog lista optužuju da štiti interese Amerike umesto interesa Srbije.

csm_18e47eaa26_a8efee8703.jpg


Takođe, Kuriru je od Vidovdana bitnija priča o odnosu Borisa Tadića i Mikija Rakića, a uredništvo ovog lista procenilo je da veći značaj za Srbe svakako ima i gola bradavica estradne umetnice Ane Nikolić, koja takođe "krasi" naslovnicu.

csm_3bcaeacf82_0911384fd9.jpg


Građanski orijentisani Blic prioritet je dao slučaju Šarić, ali i privatnom „čavrljanju“ tenisera Endija Mareja i Janka Tipsarevića.

csm_998dbdc016_65e9092cfd.jpg


Tema dana za Politiku i dnevni list Danas predstavljaju evrointegracije Srbije i uticaj Bregzita, dok su se Večernje novosti fokusirale na dnevno-ekonomske teme.

csm_d48cff99b7_73fedf0eba.jpg


csm_ffe0b12cfd_e323ec9370.jpg


csm_92740b5eb0_7c68bcac6a.jpg


Amerikanci stalno govore o jedanaestom septembru, čak i većina naših građana zna za taj datum ali ne zna većinu bitaka u našoj istoriji. Tako se čuva nacionalna svest i sećanje. Svakog jedanaestog septembra, dana koji je bolna rana Amerike, svake godine, svi američki časopisi, svi mediji, elektronski, pisani, interenet govore o jedanaestom septembru – time čuvaju svoju istoriju od zaborava. A mi? Kojim će medijima ako ne srpskim biti važan Vidovdan?

Crnogorska kapa bila je korota sa ugašenim Kosovom, svakog bi se veka po jedna sunčeva zraka dodavala. Na taj način se održavao spomen Kosovske bitke. Danas, imamo više sredstava, više mogućnosti. Mediji su, međutim, odlučili da pređu preko najvažnijeg dana srpske istorije ćutanjem.

U jednom od svojih Psalama David kaže: „Ako te zaboravim Jerusalime, neka me zaboravi desnica moja!“ Šta ovo govori o nama? O medijima koji, umesto da danas imaju prosvetiteljsku ulogu, vrše svesno ignorisanje ovog datuma, njegovo značenje po sopstveni narod i kalemljenje na nevažne probleme i tuđu kulturu. Radi se o gušenju nacionalne svesti i zaboravljanja sopstvenog identiteta.

Izvor: oslobodjenje.rs
 
Top