Šta je novo?

Brod oštetio Pančevački most

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.113
Brod oštetio Pančevački most

rts

Brod koji se kretao nizvodno Dunavom udario je i oštetio metalnu konstrukciju na Pančevačkom mostu. Načinjena samo materijalna šteta. Saobraćaj na mostu normalno funkcioniše. Obustavljena plovidba brodova koji se kreću nizvodno.

Nešto posle 10.30 časova brod je kranom udario u metalnu konstrukciju mosta, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U incidentu nije bilo povređenih, a saobraćaj na mostu se odvija neometano.

Plovidba kroz nizvodni plovidbeni otvor Pančevačkog mosta je obustavljena, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Plovidba brodova koji se kreću nizvodno, izmeštena je kroz plovidbeni otvor mosta za uzvodno u jednosmernom saobraćaju.

Lučka kapetanija Beograda zaustavila je plovidbu kroz nizvodni otvor, a oštećenje mosta je izavao brod-refuler "Krka", koji je u nizvodnoj plovidbi zakačio nosače kablova i pokidao ih, navelo je Ministarstvo.

"Pokidani nosači trenutno vise ispod mosta i predstavljaju opasnost i prepreku za nizvodni saobraćaj, zbog čega je plovidba i obustavljena", piše u saopštenju.

Inspektori bezbednosti plovidbe su odmah nakon dobijanja informacije o incidentu izašli na lice mesta i konstatovali da je zbog bezbednosti učesnika u vodnom saobraćaju nužno obustaviti plovidbu kroz nizvodni plovidbeni otvor mosta i izmestiti plovidbu nizvodnih brodova kroz plovidbeni otvor mosta za uzvodno u jednosmernom saobraćaju.

Inspektori su o događaju obavestili vlasnika mosta - "Železnice Srbije", čije su stručne službe izašle na lice mesta zajedno sa ekipama "Elektrodistribucije Beograd" i policijom.

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure Leposava Šojić kaže da je brod izazvao materijalnu štetu, ali da nije došlo do ugroženosti ni objekta, niti plovidbe, kao ni ljudskih života.

"Instalacije koje su oštećene pripadaju 'Elektrodistribuciji Beograd', PTT-u i najverovatnije našem Plovputu za signalizaciju mosta", rekla je Šojić novinarima.

Prema njenim rečima, na osnovu procenjene štete biće podneta prijava protiv onoga ko je oštetio instalacije, a signalizacija će se vratiti u prvobitno stanje.

Leposava Šojić, koja je pomoćnica ministra za vodni saobraćaj, rekla je da je brod "Krka" u vlasništvu kompanije "Dunav grupa agregati".

"Dunav je bezbedan za plovidbu, ministarstvo će nastaviti da prati situaciju i da omogući vraćanje u prvobitno stanje. Najvažnije je da nema opasnosti, nema štete, ni obustave plovidbe", istakla je Šojić.
 
Top