Šta je novo?

Bosna i Hercegovina prvi izvozni partner Srbije

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Bosna i Hercegovina prvi izvozni partner Srbije
28.08.2009. 15:58

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas u Banjaluci da je Bosna i Hercegovina na prvom mestu po izvozu robe iz Srbije, sa skoro dve milijarde dolara izvoza u prošloj godini, i među prvih deset trgovinskih partnera po obimu uvoza u našu zemlju.

kamioni-carina-x.jpg


Bugarin je u susretu sa predsednikom Privredne komora Republike Srpske Borkom Đurićem, rekao da je, zbog svetske ekonomske krize, za šest meseci ove godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i RS smanjena oko 36 odsto, ocenjujući da je to zabrinjavajuće. Suficit u razmeni je i dalje na strani Srbije, ali je ove godini pao uvoz iz RS i pokrivenost uvoza izvozom oko deset odsto, naveo je on.
Govoreći o problemima koji se javljaju u postupku carinjenja robe, Bugarin je izrazio nadu da će ti problemi biti prevaziđeni i da će dva ministarstva poljoprivrede međusobvno uvažavati fitosanitarna uverenja za robu.
Napominjući da je između RS i Srbije dobra saradnja u oblasti energetike, mašinogradnje i trgovine, on je izrazio uverenje da će biti iskorišćeni potencijali u investiranju firmi iz Srbije u RS, posebno u privatizaciju društvenih firmi.

Đurić je izrazio nadu da će problemi u carinskim procedurama biti prevaziđeni, napominjući da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje na nivou BiH, koji je u međuvremenu stavljen van snage, stvorio probleme u slobodnom protoku robe i usluga i bio u suprotnosti sa CEFTA sporazumom. Probleme u carinskim procedurama stvaraju međuosbo neuvažavanje certifikata, prekomerno uzorkovanje roba za carinjenje, što komplikuje ceo postupak, dodao je on, izrazivši uverenje da će čitav postupak biti uskoro pojednostavljen.
U Privrednoj komori RS održana je i prezentacija turističkih potencijala Srpske, kojoj su prisustvovali i predstavnici beogradskog Dunav osiguranja, Kosig Dunav osiguranja - Banjaluka, kao i novinari medija iz Srbije i RS.

Izvor: Blic
 
Top