Borča: Pucao u goste kafića

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Borča: Pucao u goste kafića
[/h] Izvor: Blic

Beograd -- Beograđanin R. Ž. (43) pucao je iz "kalašnjikova" u grupu ljudi u kafiću "Kum" u Borči oko 21 sat, a u pucnjavi su povređeni jedna žena i dvojica muškaraca.

20816720394fafedfe17e5e519614088_368x259.jpg
Brzom intervencijom policije je uhapšen.
Kako "Blic" nezvanično sazbaje, u pucnjavi je sugrađanka M. Č. (53) zadobila prostrelne rane desne noge, muškarcu M. V. (34) je metak okrznuo butinu, dok je drugom povređenom muškarcu S. M. (46) rafal povredio potkolenicu. Povređeni su prevezeni na VMA.

Prema još nepotvrđenim informacijama, naoružani napadač se neposredno pre pucnjave posvađao sa vlasnikom lokala, koji je pokušao da ga izbaci iz kafića, a onda počeo da nasumično puca, piše "Blic".

U pucnjavi su oštećeni automobili parkirani u blizini lokala, dok je par metaka zalutalo u obližnje kuće u Ulici Valjevskih odreda.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Napadač iz Borče ratni veteran

Napadač iz Borče ratni veteran

Izvor: Večernje novosti

Beograd -- Policija je u stanu Ratka Živgarevića, koji je uhapšen zbog ranjavanja troje ljudi u naselju Borča, pronašla ručne bombe i tri okvira za automatsku pušku.

Kako nezvanično saznaju "Novosti" Ratko je već tri puta osuđivan zbog različitih dela.

Njegovi poznanici pričaju da je učestvovao u ratu u Hrvatskoj, posle čega se propio i postao agresivan.

U pucnjavi koja se dogodila u sredu oko 21.50 ispred kafića "Kum" teško je povređena konobarica M. Č. (53), dok su S. M. (36) i M. V. (34) zadobili lakše povrede. Živgarević se, prema tvrdnjama očevidaca posvađao sa vlasnikom kafića posle čega su ga izbacili iz lokala.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je ranije danas da je Živgarević uhapšen. Prema njegovim rečima, tereti se za krivična dela teško ubistvo u pokušaju, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oruzija i eksplozivnih matrerija.

"Bio je već jako pijan kada je ušao u lokal i tražio piće. Nismo ga uslužili i tražili smo da izađe napolje. Otišao je besan, ali nismo ni slutili da će da se vrati sa puškom", objašnjava jedan od vlasnika kafića "Kum".

Ratko Ž. samo nekoliko minuta kasnije nasumično je iz "kalašnjikova" zapucao prema parkiranim automobilima, a zatim je oružje okrenuo ka kafani. Pucao je rafalno i promenio čak pet okvira.

Svedoci za "Novosti" kažu da je ispalio više od stotinu metaka, a jedan je "zalutao" u čak stotinak metara udaljenu kuću u kojoj je u tom trenutku spavalo dvoje dece. Kada je na mesto događaja došla policija pomahnitali napadač je pokušao da pobegne, ali su ga policajci vrlo brzo savladali i stavili mu lisice.

Prema nezvaničnim saznanjima, Ratko Ž. živi sam kao podstanar u Ulici Mihaila Šolohova nedaleko od kafea "Kum". Nije oženjen i nema dece. Radio je povremeno kao stolar i nije stalno zaposlen. Komšije pričaju da nije imao prijatelja u kraju, ali da su ga često viđali na ulici.

"Uvek je bio pijan i često je pravio probleme po kafanama. Sukobljavao se sa vlasnicima i često su ga izbacivali iz lokala. Viđali smo ga često kako "žicka" za pivo isred obližnje trafike. Znao je da bude agresivan. To su verovatno posledice rata. Bio je na ratištu u Hrvatskoj i kada se vratio počeo je da pije i da pravi probleme. Verovatno je sa ratišta i doneo to oružje", pričaju u Ratkovom komšiluku.

Povređeni se oporavljaju

Povređena radnica kafića "Kum" i jedan gost u četvrtak uveče su prevezeni kolima Hitne pomoći na VMA.

Nakon saniranja rane M. V. (34) je pušten na kućno lečenje, dok je konobarica M. Č. (53) operisana.

"Žena ima povredu noge, a kod muškarca je metak okrznuo rame. Oni su sada u stabilnom stanju. Treća povređena osoba je muškarac koji je odbio da bude smešten u bolnicu", rekao je načelnik Hitne pomoći VMA Miroslav Vidanović.

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pomahnitali veteran umalo ubio dečaka

Izvor:
Blic.rs

Policajci su juče u stanu Ratka Zivgarevića (43), koji je pre dva dana u Borči pucao iz “kalašnjikova” i ranio troje ljudi, pronašli ručnu bombu, pištolj, bajonet, veliku količinu municije, lisice, nun-čake, bokser i veliki broj noževa.

244576_borca-pucnjava-foto-rajko-ristic06_f.jpg

Pripadnici MUP su bili u potpunom šoku i neverici zbog toga gde je sve Zivgarević krio oružje u kući, koju je obezbedio i video-nadzorom.

U kafiću “Kum” u Borči, gde je Zivgarević ispalio više od 150 metaka iz “kalašnjikova” pre dva dana, gosti su i dalje preplašeni. Roletne na okolnim zgradama su navučene, a i dalje su na zidovima primetne rupe od metaka. Srča je svuda po ulici, a prolaznici u neverici odmahuju glavom. Sa Zivgarevićem je, pre nego što je uzeo pušku i krenuo u sumanuto pucanje, poslednji pričao vlasnik kafića Dragan Savić.

- Ušao je u kafanu i sa vrata počeo da galami. Stao je za šank, uzeo pivo i počeo da provocira konobaricu. Pokušao sam da ga smirim, nije vredelo. Galamio je i vređao jednog gosta. Videvši da je pijan, rekao sam mu da je bolje da ide. Tada je počeo još jače da se buni i dere. Uzeo sam mu pivo, uhvatio ga ispod ruke i izveo napolje. Rekao sam mu da je bolje da ide sam, da ne želim gužvu u kafani. Vratio sam se u kafanu, on je otišao svojim putem - držeći se za glavu priča Savić.

Kada je vlasnik kafića otišao kući, nakon 45 minuta mu je zazvonio telefon. Sin Vukašin je bio zgranut od straha.

- Tata, brzo dođi, onaj se vratio sa puškom, evo puca po nama - vikalo je dete. Dok sam stigao, policija ga je već uhapsila - dodaje Dragan Savić.

Prema priči očevidaca, Zivgarević je ljutito otišao kući i uzeo automatsku pušku. Torbicu sa sedam okvira municije stavio je oko vrata i krenuo ka kafiću. Kada je došao ispred, uzvikao je: “Da vidimo ko će meni da zabrani da pijem pivo” i počeo sa rafalom.

244575_borca-pucnjava-foto-rajko-ristic37_hs.jpg

- Staklo je pucalo, čaure su letele na sve strane, a on je samo menjao šaržere. Povređena žena je vrištala, krv joj je liptala iz noge.
Svi smo legli na pod, prekrili glave. Začuli smo rotaciju i posle toga je zvuk pucnja slabio. Niko nije smeo da ustane deset minuta sa poda - prepričava Zlatko Kovačević.

Interventne jedinice uspele su da uhapse Zivgarevića stotinak metara od kafića. On je pucao i na policiju dok je bežao i usput je oštetio osam automobila. Meci su rikošetirali na sve strane.

Velja Ristović, prvi komšija Zivgarevića, kaže da je juče čuo svog prijatelja kako užurbano izlazi iz kuće i lupa vratima.

- Iskreno, bio je težak ukoliko ga neko dira. Bio je u rezervnom sastavu MUP na ratištima u BiH i Hrvatskoj i mnogo ga je mučila pogibija nekih njegovih prijatelja, što je, kako je pričao, video svojim očima. Bio je opterećen, imao je tri kompjutera u kući, postavio kamere, sve je strogo zaključavao. Ipak, nikad nije pričao o oružju - kaže Ristović.

Natrag