Boot menu - zaključan

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Zdravo svima. Bio sam pre neki dan kod drugara da mu uradim sistem na nekom starom računaru međutim njemu je neko stavio šifru na boot meni. I čim krene da se pali računar traži da se ukuca ta šifra, a ne znamo koja je.
Da li postoji neki način da se skine ta šifra? Hvala svima unapred na odgovorima.

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.225
Ne može jer je postavljena administratorska šifra na bios....a kako je drug do sada palio računar..takve šifre se obično stavljaju na laptope....da to nije ukradena roba...:D

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Hahah računar star sigurno 10 godina, zašto bi to neko krao? :D sigurno postoji neki način da se skine ta šifra..

Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Ne razumem kako to ne može da se uključi računar, šta to znači? Da li računar pokreće i dođe do boot sekvence? Ako je tako onda se mora, na opisani način, izprazniti CMOS memorija čime će biti uklonjena potreba ukucavanja zadate šifre i omogućen nastavak boot-ovanja. A ako računar uopšte ne može da se pokrene, u tom slučaju ja pojma nemam o čemu se i kakvom vidu zaštite radi :oops: šta tačno piše, šta traži?

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.225
Ne razumem kako to ne može da se uključi računar, šta to znači? Da li računar pokreće i dođe do boot sekvence? Ako je tako onda se mora, na opisani način, izprazniti CMOS memorija čime će biti uklonjena potreba ukucavanja zadate šifre i omogućen nastavak boot-ovanja. A ako računar uopšte ne može da se pokrene, u tom slučaju ja pojma nemam o čemu se i kakvom vidu zaštite radi :oops: šta tačno piše, šta traži?

Ma nije to, administratorska šifra je postavljena i prilikom učitavanja logo-a firme (asus,hp,dell) moraš upisati šifru da bi se nastavilo učitavanje biosa. Vjerovatno to nisi vidio do sada. Ta šifra se ne može ukiniti vađenjem baterije...Ali ostaje pitanje kako je palio računar do sada...

Hahah računar star sigurno 10 godina, zašto bi to neko krao? :D sigurno postoji neki način da se skine ta šifra..

Možeš se smijati koliko hoćeš ali ostaje pitanje kako je palio računar do sada...ali ako je to samo za boot meni onda je ukidaš kao što je član prije mene rekao...

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Ma nije to, administratorska šifra je postavljena i prilikom učitavanja logo-a firme (asus,hp,dell) moraš upisati šifru da bi se nastavilo učitavanje biosa. Vjerovatno to nisi vidio do sada. Ta šifra se ne može ukiniti vađenjem baterije...Ali ostaje pitanje kako je palio računar do sada...

Pretpostavljam da je ta šifra o kojoj govoriš 'POP' (power on password) i 100% se 'leči' se pražnjenjem CMOS memorije. Dakle ne ona koja ti se ispreči kad pokušaš da uđeš u BIOS, nego na samom početku BOOT sekvence, jel o njoj ovde pričamo? Ako je ona u pitanju, da se ne ponavljam, to se rešava na načine koje smo ovde pominjali. Jedino je komplikovanije ako se radi o lap topu, bar za one koji nisu vični otvaranju i 'prčkanju' po osetljivoj strukturi lap top-a. Postoje i pojedini alati koji te situacije rešavaju na softverski način, ali nisu univerzalni. Dakle, isprazniš memoriju CMOS-a, sva podešavanja se vraćaju na startna, zato je posle potrebno sve ispodešavati ponovo, ali šifre nema! Pa to se radi godinama, nije to nikakva mudrost, samo ne znam da li je Iwaan išta od toga pokušavao. Ja sam u jednom momentu, verovatno pogrešno, shvatio da se računar uopšte ne pokreće, 'ne pali', bez ukucavanja neke šifre, pa me je to malo zbunilo.

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Taj računar je star sigurno 10 godina. I sestra od tog mog druga da se napravi pametna kako on ne bi mogao da "bleji" na računaru zaključa bios. Drug joj se neki "razume" u računare i rekao joj je da zaključa BIOS. Ja iskreno prvi put čujem da je neko bios ikada zaključavao. A najveći problem je što je i šifru zaboravila pošto je menjala više puta.

Kada se pritisne power dugme prvo što iskoči prilikom paljenja računara jeste taj prozor da se ukuca šifra, tako da nikako ne može da se zaobiđe i uđe negde druge dok se prvo ne ukuca...

Hvala svima na odgovorima pokušaću da ispraznim CMOS memoriju pa ću vam javiti dal je uspelo ili nije.. Hvala još jednom svima :give_r:

Natrag