Bolje da ne bude parade 2011! Nedelja - 31.10.2010

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
dacic-v.jpg

Ivica Dačić smatra da je, iz perspektive policije, najbolje da se u Srbiji više ne održavaju gej parade, osim možda na Ušću, za koje je sentimentalno vezan.

Ministar policije tvrdi da u Srbiji više ne postoji kriminalni klan koji je pod zaštitom pojedinaca iz vlasti i misli da je raspisana nagrada za Mladićem pokazatelj koliko Srbija želi da okonča saradnju sa Hagom, ali nije siguran koliko će zaista doprineti hapšenju preostalih begunaca.

Protekle dve nedelje policija je bila na najvećim iskušenjima još od 5. oktobra 2000. Vi ste bili na strani policije i tada i sada. Kada ste ih više žalili?
- Policija je ta koja uvek izvuče najdeblji kraj! Ona je dugo posle 5. oktobra trpela posledice zbog zadataka koje je morala da sprovodi pre 2000, a te zadatke je nametala politika. Mislim da smo u protekle dve godine uspeli da izvučemo policiju iz tih političkih konotacija. MUP je profesionalno obavio zadatke oko „Parade ponosa“, dolaska Hilari Klinton, derbija, bez obzira na to što neki od policajaca možda i nisu podržavali skupove ili nisu imali pozitivno mišljenje o ličnostima koje obezbeđujemo.

Operativne procene su govorile da će tokom gej parade biti nereda i da će policija stradati. Kako ste se osećali kada ste dali nalog ljudima da izađu na ulicu i budu izloženi linču?
- Svesno smo preuzeli rizik da bismo zaštitili učesnike parade, ali i sprečili žrtve među njenim protivnicima. Iskreno, sa aspekta policije, najbolje je da se takvi skupovi ne održavaju, ali to je već politička odluka. MUP je prošle godine uticao da se skup ne održi, a predlagali smo i da se lokacija izmesti.

Zašto gej paradu niste izmestili na Ušće, umesto da strada centar grada?
- Apsolutno se slažem sa tim, ali ove godine to nije prihvaćeno! Možda je to rešenje za sledeću godinu. Ta ideja da se tamo održavaju javni skupovi stara je 20 godina, mali problem je što tadašnja opozicija, od kojih su neki danas u vlasti, nikad nisu želeli da idu tamo.

Možda je SPS svojim čuvenim mitingom učinio da Ušće bude nepopularno već dve decenije?
- Ne verujem. Što se tiče tog skupa, mislim da se on po broju učesnika nikada neće prevazići!

Posle svega, mislite li da je održavanje parade bila ispravna odluka, s obzirom na to da to nije bio uslov EU za dalje integracije Srbije?
- Nije bio uslov napismeno, ali da su to tražili od nas - jesu! Na svakom skupu u Evropi ove godine mi je postavljano pitanje oko gej parade. Neki od političara iz EU su nas prvi put u životu pohvalili upravo zbog organizovane parade.

Znači, trebalo bi svake godine da porazbijamo jedni drugima glave da bi nas iz EU pohvalili?
- Mi moramo da nađemo način da u Srbiji organizujemo nešto što u drugim zemljama prolazi bez problema. Nadam se da će međunarodni faktori i gej populacija insistirati da se 2011. gej parada održi u Crnoj Gori ili Makedoniji, koje su za korak ispred Srbije u evrointegracijama. Šalio sam se sa svojim kolegom ministrom policije u Crnoj Gori da mu želim da „Parada ponosa“ dogodine bude na Cetinju!

Ako 2011. procene budu najavljivale krvoproliće, da li ćete opet podržati njeno održavanje?
- Ja bih sugerisao da to budu drugačije forme manifestacije, sa manje rizika, koje neće izazivati toliko sukoba.

Da li je po vama rešenje problema sa ultradesničarskim organizacijama i navijačkim grupama u zabranama i hapšenjima?
- Rešenje je u sprovođenju zakona da ne bi policija podnosila osam prijava protiv nekoga, a kada taj neko postane svetski poznata ličnost, saznaje se da je neosuđivan. Navijačke grupe nisu masovne i za jednu državu nekoliko hiljada ljudi ne predstavlja problem.

Da li će se u istrazi o neredima u Đenovi u kojoj se spominju Dejan Stojanović Keka i još neke osobe ići do kraja?
- Pitanje je da li će to biti moguće dokazati. Policija i Tužilaštvo traže materijalne dokaze, istražuju se i navodi o kriminalnim krugovima, koji navodno kupuju vlasništvo nad fudbalerima, ali i njihove veze sa navijačkim grupama.

Priča se da je Stojanović viđen na jugu Srbije, da čak stoji iza nekih privatizacija?
- Policija je to nedavno proveravala, ali se ispostavilo da te informacije nisu tačne.

Da li ćemo i ovde, kao i u slučaju „Šarić“, čekati da nam neko spolja javi da je reč o kriminalcima?
- Šarića je evidentirao srpski MUP 2005, ali se krijumčarenje narkotika odvijalo u zemljama Latinske Amerike i zapadne Evrope, zbog čega nam je prikupljanje dokaza bila potrebna pomoć stranih službi. Grupa je koristila nedostatak sporazuma sa policijama tih zemalja, koji su sada potpisani.

Da li u Srbiji danas postoji neki kriminalni klan koji je zaštićen zbog kontakata sa pojedincima iz vlasti?
- Ne postoji takav klan.

Ukorio sam policajca

Bilo je raznih komentara na dodeljivanje plakete „Beogradski pobednik“ policajcu Saši Čordiću, koji je izgovorio rečenicu „Moj Beograd si došao lomiš...“. Da li mislite da je primereno da onakav arsenal psovki bude nagrađen?
- Nisam ga ja nagradio, novinari su tražili da mu se dodeli ta nagrada. Ja sam mu dao poklone za dete. Bio je simpatičan zbog svog postupka, ali sam ga i iskritikovao i upozorio da ne sme više da psuje niti deli građane Srbije na unutrašnjost i Beograd.

Ništa o Mladiću od 2008.

Da li mislite da će nagrada od 10 miliona evra doprineti hapšenju Ratka Mladića? Je li to znak da država i naše službe zapravo nemaju nikakve informacije o njemu?
- Ponuđenom nagradom Srbija pokazuje da želi saradnju sa Hagom, a da li će informacije biti kvalitetnije, to je pitanje. Otkad sam ja ministar, od juna 2008, nije bilo informacija da je Mladić negde boravio, a mnoštvo dojava koje smo dobili o njegovom kretanju od stranih službi pokazalo se kao netačno.

Nema svedoka, nema zločina

Dačić je potvrdio i da za vođom Zvezdine navijačke grupe „Hijene“ Radetom Dunjićem (24) nema poternice zbog pokušaja ubistva „delije“ Igora Vrevića (21) u aprilu ove godine na „Marakani“.
- Postojala su izvesna saznanja, ali nema dokaza. Ranjeni ga nije identifikovao. Svi su oni iz istog miljea, danas se pokolju, a sutra su opet najbolji prijatelji - sleže ramenima ministar policije.
Da policajci imaju slične principe kao i navijači, pokazuje podatak da istraga o smrti simpatizera SRS-a Ranka Panića (41), koji je preminuo 15. avgusta 2008, nakon što ga je pretukla Žandarmerija na mitingu podrške Radovanu Karadžiću, i dalje tapka u mestu.
- Teško je utvrditi ko je učestvovao u prebijanju. Nema svedoka, na snimcima se ne vide lica - objašnjava Dačić.

I - ILI

Ceca ili Karleuša?
Ceca mi je zemljakinja i prijateljica od malih nogu. Karleušu poznajem mnogo manje.

Hilari ili Medvedev?
Medvedev nam je sigurno draži, ali bez Hilari se ne može.

NATO ili neutralnost?
Neutralna pozicija je svakako bolja, ali ne znam da li će to tako biti za deset godina, kada sve zemlje u okruženju budu u NATO.

Boris Tadić ili Slobodan Milošević?
I jedan i drugi. Milošević je dobio harizmu na nacionalnoj politici, a Tadić na politici evrointegracija, ali je nemoguće jedno bez drugog. Da su živi, Milošević i Đinđić bi danas sarađivali, zato što su sarađivali i ranije. Ja sam lično 1992. i 1993. učestvovao u saradnji SPS-a i DS-a i problem je nastao kasnije. Đinđić mi je nekoliko nedelja pred smrt govorio da želi saradnju sa SPS-om, a da sa Koštunicom ne želi da sarađuje dok je živ. Boris Tadić i ja smo predstavnici te druge generacije DS-a i SPS-a.

Tomislav Karadžić ili Radomir Antić?
- Ja sam bio za to da Antić ostane selektor, ali me niko nije pitao. Tole je uradio ono čemu je Srbija inače sklona; napravite oko čoveka veliku euforiju i onda ga sklonite posle prvog neuspeha. Šteta, ovo rukovodstvo FSS-a je mnogo uradilo na stvaranju uslova da reprezentacija funkcioniše, a Antić je unosio stabilnost.

Kofer ili ceger?
- Ne nosim ni jedno ni drugo, posle negativnih iskustava iz prošlosti.

Izvor:Alo

Natrag