Bolesnog dečaka robot zamenjuje u školi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Američki tinejdžer Lindon Beti iz Noks Sitija
Bolesnog dečaka robot zamenjuje u školi

Američki tinejdžer Lindon Beti iz Noks Sitija u Teksasu, koji praktično nema sistem imuniteta i prinuđen je da živi u izolaciji kako se ne bi zarazio nekim mikrobom koji bi mogao da ga ubije, sada je u stanju da se - uz pomoć robota - pridruži svojim drugovima u učionici.

o0t6r6.jpg

Robot od hroma i čelika visok oko 120 centimetara ima funkciju Betijevog avatara, sa dečakovim licem na ekranu na vrhu, a u stanju je da obilazi školu i da razmenjuje informacije između Lindona i njegovih drugova. Ova tehnologija, koja funkcioniše po principu video konferencije, omogućava mu da prisustvuje časovima, da posećuje školsku kantinu, pa čak i da se sa drugim učenicima druži u dvorištu. To je prvi put da je ovakva mašina upotrebljena u školi, a Lindonova majka Šeri kaže da je dečaku ulila novu volju za život.

“Sada ima razloga da ujutro ustane”, kaže ona. “Uzima svoje lekove, jede, a onda sedi i čeka školsko zvono.“

vimmbr.jpg

Sam Lindon, koji pati od policističnog oboljenja bubrega, priča kako su mu ranije najbolji prijatelji bili njegovi roditelji. “Neka se ne uvrede, ali želeo sam da imam i druge prijatelje”, zaključuje ovaj tinejdžer.

Lindon koristi dvosmerni mobilni uređaj za audio/video komunikaciju (Vgo) koji košta nešto više od 5000 dolara i radi na bateriju koja traje 8 sati. Na vrhu ima kameru, mikrofon i zvučnike, a dečak se na uređaj daljinski loguje uz pomoć svog kućnog kompjutera.

Za Lindonov susret sa aparatom koji mu je promenio život zaslužan je trgovački putnik koji je odlučio da sreću oproba u Školskoj upravi Noks Sitija. “Ne znam kako će ovo funkcionisati, ali želeo bih da vam demonstriram”, saopštio je stručnjaku za brazovnu tehnologiju Majku Kembelu, i tako je dečaku sa poremećajem inuniteta omogućeno nešto što većina smatra potpuno normalnim, a što bi mnogi učenici ponekad rado i izbegli - da prisutvuje časovima sa svojim vršnjacima.

Blic

Natrag