Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
19.10.2011
Poruka
5
ISTORIJAT I POREKLO RASE

Ovo je izuzetno retka rasa kod nas pa i u svetu.Za ovu rasu mozemo reci da je i izuzetno stara (sa jedne strane) a i prilicno mlada rasa ( sa druge strane).Naime o cemu se zapravo radi.
Preci ovih pasa se pominju jos za vreme ASIRIJE i VAVILONA.
Asirci su ih koristili kao BORCE protiv slonova i lavova kao i protiv svojih neprijatelja.To su bili veliki psi koji su bili posebno obuceni za borbu.
Pominju se i u Grckoj a i u Rimskoj istoriji.Grci su ove pse nazivali LEONTIC-ima sto u slobodnom prevodu znaci-SINOVI LAVOVA , dok su Rimljani smatrali da su ovi psi nastali ukrstanjem lava i psa.
Pominje se podatak da je Aleksandar Veliki dobio na poklon 156 ovakvih pasa koji su bili specijalno obuceni za borbu protiv slonova.
To je jos jedan dokaz koliko su ovi psi bili jaki , srcani i izdrzljivi.
Naravno...kako je vreme prolazilo i ovi psi su se polako gubili i pretapali sa drugim psima.Njihovi naslednici i rodjaci nisu toliko veliki (ogromni) psi ali im je uloga ostala slicna.Cuvanje poseda i stada stoke od divljih zivotinja Afrike , pre svega lavova i tigrova.
Dolaskom belih doseljenika na tlo Afrike , dolaze i njihovi cetvoronozni ljubimci (psi) razlicitih rasa koji se mesaju sa autohtonim rasama Afrike , a samim tim i sa BOERBAELOM.Pocelo je ,,razvodnjavanje" rase neplanskom selekcijom i neplanskim ukrstanjem.Boerboel je bio pred unistenjem.
1983 god. Grupa ljudi koja je iskreno volela ovu rasu osniva udruzenje SABT a danas SABBA ( South African Boerboel Breeders Association) kako bi uspela da sacuva rasu od unistenja.Od 250 pasa
koji su imali rasne odlike Boerboela izdvojili su njih 72 koje su registrovali i poceli da rade sa njima na vracanju ,,starog" boerboela i na njegovom usavrsavanju.
Kasnije se stvaraju jos neke organizacije u Juznoj Africi a jedna od najjacih i najaktivnijih je EBBASA (Elite Boerboel Breeders Association of Southern Africa) koja ima svoje ogranke i u evropi
( Skotska,Engleska,Nemacka,Portugal....).
Osnova za danasnjeg Boerboela koji se sigurno mnogo razlikuje od svojih dalekih predaka Asirije i Vavilona cini Rodezijski Ridzbek , kao autohtona rasa i (mozda njihov potomak) i jos dosta rasa pasa kao sto su engleski buldog,bernandinac,doga i bullmastif koji je mozda i najzastupljeniji bio u zaokruzivanju ove rase.
Sadasnji Boerboel se koristi za cuvanje poseda , za odbranu vlasnika i njegove porodice i kao cuvar stada od divljih zivotinja.To je izuzetno srcan pas koji ce dati svoj zivot da bi odbranio vlasnika i njegovu porodicu.Izuzetno je stabilan kao ,,licnost" , nije agresivan dok ne oseti da je ugrozen on ili neko od ukucana.Izuzetno je miran i blag prema deci , ali i zastitnicki nastrojen prema njima.
Ovaj pas je sklop snage,sile,moci,hrabrosti i izuzetne inteligencije.
Vazi za najinteligentnijeg psa,koji jedini moze da razluci i da oseti napadaca od obicnog gosta.
Savrsenstvo ne postoji,ali , ako je nesto najblize savrsenstvu , onda je to ovaj pas.

99.jpg

56.jpg
 
Top