Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Boa

20061218_boa.jpg


Pod uticajem pravaca art rock, funk i novi romantizam, sastav Boa počinje sa koncertima 1979 godine u postavi Mladen Puljiz (klavijature, vokal), Slavko Remenarić (gitara), Igor Šoštarić (bubnjevi) i Damir Košpić (bas) Za izlazak u javnost oni su se dugo pripremali, tako da su grupu zamislili još početkom sedamdesetih, u osnovnoj školi, inspirisani radovima sastava Yes. Pre rada sa grupom, Remenarić je nastupao svirajući klasičnu gitaru. Svi članovi benda su odrasli na pločama Dejvida Bouvija (David Bowie) i Pitera Gebriela (Peter Gabriel). U početku su često menjali basistu, a postava se ustalila tek dolaskom Damira Košpića Posle serije prvih nastupa i debi albuma "Boa" osvojili su naklonost publike, ali i kritike koja im je u listu "Džuboks" dodelila titulu najperspektivnije grupe za 1982 godinu. Album su snimali decembra 1981. godine u Švedskoj u produkciji Tini Varge, a sa njega su se izdvojili hitovi "Stol", "Milion", "Sela gore" i "Živjeti od mraka" Muziku je uglavnom komponovao Puljiz, a tekstove je radio Remenarić. Po izlasku ploče, kreću na turneju u okviru koje sviraju ispred zagrebačkog Studentskog centra, a koncert je snimao Radio Zagreb. Žive verzije pesama "Milion" i "Kriva priča" objav*ljuju na singlu. Album "Ritam strasti" rade iste godine u Švedskoj Producira ga Šune Ferger (Sjunne Ferger), bubnjar grupe Exit koji je na snimanju svirao udaraljke Zahvaljujući pesmama "Jer ljubav je", "Dođi", "Slatke čari", "Kriva priča" i ova ploča je naišla na dobar prijem. Do naglog pada popularnosti dolazi po objavljivanju trećeg albuma "Govor tijela" koji je 1983 godine takođe sniman u Švedskoj. Sem pesme "Tako lijepa" ostatak materijala je govorio o njihovoj kreativnoj stagnaciji i grupa 1984. godine prestaje sa radom.

Na scenu se vraćaju marta 1989 godine na inicijativu bubnjara Paola Sfecija (ex Aerodrom, Parni valjak) koji postaje njihov član Nov je i basista Zvonimir Bučević (pre toga svirao sa Massimom Savićem i Borisom Novkovićem) sa kojim snimaju album "Prvi val". Prateće vokale pevala je Ivana Ranilović, kasnije u grupi E.T., a klavijature je svirao Zvon*ko Dusper Poljuljane pozicije uspevaju delimično da povrate pesmama "Stup od soli" i"Svi tvoji poljupci" i čestim nastupima. Na CD kompilaciji "81-92" objavljuju stare studij*ske snimke, koncertne verzije hitova, obnovljene mikseve nekih pesama i sasvim novu pesmu "Zemlja" Početkom 1994. godine objavljuju CD "Kraj detinjstva"

Diskografija

Singlovi

"Milion"/"Kriva priča" (Suzy 1982)

Albumi

"Boa" (Suzy 1981)
"Ritam strasti" (Suzy 1982)
"Govor tijela" (Suzy 1983)
"Prvi val" (Suzy 1990)
"81-92" (Orfej / DEA Music 1992, kompilacija)
"Kraj djetinjstva" (Orfej 1994)

Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Na žalost, nema. Možda eventualno u okviru nekih kompijacija "Ex YU rock" i slično tome. Ali svakako ne ovde, već u download zoni.
 
Top