Šta je novo?

Blokirani računi 15 škola

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Blokirani računi 15 škola[/h]Kragujevac -- U 32 škole grad Kragujevac za troškove prevoza prosvetara duguje 70 miliona dinara, a u 15 škola je račun u blokadi zbog tužbi radnika.


1616267288508fc765b6583043556035_368x264.jpgČasovi su skraćeni na 30 minuta, a sindikat zahteva da se lokalna uprava obaveže da će obezbediti novac za prevoz.
Zbog neisplaćenih naknada za prevoz 36 radnika je podnelo tužbe i od decembra prošle godine račun škole je u blokadi jer pristižu izvršne presude.
"Već su vidljive podele u školi na one koji su tužili i one koji to nisu verujući da će im novac biti isplaćen", kaže Biljana Šipovac, direktor Prve tehničke škole. Ona dodaje da je juče na sastanku sa direktorima svih škola gradonačelnik Veroljub Stevanović obećao da će do kraja godine biti izmirena sva dugovanja.

Predsednik sindikata Rodoljub Milutinović kaže da radnici ne veruju obećanjima i da je još 30 zaposlenih u Prvoj tehničkoj školi najavilo da će narednih dana podneti tužbe.

"Naš je predlog da se novac prvo uplati školama čiji radnici nisu podnosili tužbe zato što ti iznosi nisu uvećani za kamate koje se dnevno obračunavaju. Slede škole koje su u blokadi za manji iznosi do 1,5 miliona dinara, a zatim ostale ", kaže Dragoslav Milošević, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje.

U Drugoj gimnaziji, gde su časovi skraćeni na pola sata, zaposleni nemaju nameru da prekinu štrajk sve dok im se ne plate troškovi prevoza.

"Tražimo da se grad obaveže da će izmiriti obaveze po određenoj dinamici. U našoj školi tužbe je podnelo 60 kolega, a u celom gradu 550 prosvetara. I naša škola je zbog pristiglih sudskih presuda u problemu ", kaže Saša Krajić, predsednik sindikata Druge gimnazije.

Milan Jevtić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca, kaže da je gradska uprava u pregovorima sa direktorima škola zaobišla sindikat i dogovorila da se najpre isplate dugovanja prema onim školama gde zaposleni nisu podnosili tužbe.Izvor:
B92.net
 
Top