Šta je novo?

Blista simbol Beograda

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.734
Blista simbol Beograda

Večernje novosti


Pogled sa vidikovca sve do Šumadije


Prizor vitke siluete tornja koji je decenijama bio jedan od najupečatljivijih simbola prestonice i cele Srbije, posle 10 godina ponovo je postao beogradski orijentir! Na mestu starog Avalskog tornja, porušenog u NATO bombardovanju, u noći 29. aprila 1999, izgrađen je novi, potpuno identičan, ali moćniji i snažniji.

Posle dve godine i deset meseci svakodnevnog rada, toranj sija punim sjajem, i, sa 204,68 metara ponovo je postao najviša građevina na Balkanu. Građevinski radovi su pre nekoliko dana završeni, a do svečanog otvaranja, sredinom decembra, deli ga još malo "šminkanja" i prijem kod čak 20 različitih komisija.
Svakog dana, putnici namernici dolaze na Avalu da se uvere kako napreduju radovi. I u petak je bilo mnogo prolaznika, koji su uživali u prizoru. Za to vreme radnici su užurbano završavali sređivanje ograde. Vedro nebo nad Beogradom ovih dana ide im naruku.
Izgleda u pravom času, inicijativu da se prestonici vrati uništeni toranj, pokrenuo je Miloš - Bato Milatović, doajen RTS-a i mnogih poslova u kulturi, a poslednjih nekoliko godina sa zvanjem - inicijator i urednik obnove Avalskog tornja.
- Ponovo smo dobili telekomunikacioni, ali i turistički dragulj - kaže Milatović. - Sagrađen je na inicijativu Udruženja novinara Srbije, uz podršku vlade, grada, RTS-a, ali pre svega građana, koji su pomagali svim srcem. Ne znam kakvu je pozitivnu energiju i moć isijavao onaj porušeni i ovaj ponovo izgrađeni toranj, ali je učinio da se svi okupimo oko njega, da on ne bude samo simbol i ikonički putokaz Beograda, već da u ljude ulije dobru volju i spremnost na nesebičnu saradnju i solidarnost.
Dokaz tome je, kaže Milatović, što je više od milion građana Srbije pomoglo izgradnju tornja, kao i 500 umetnika i privrednika koji su na različite načine dali doprinos da simbol prestonice i remek-delo svetske arhitekture ponovo ukrasi Avalu i Srbiju.
- Pod tornjem i na tornju je u svakom trenutku radilo 50 do 70 radnika, a na samom stablu 12 neimara, koliko je maksimalno moglo da stane - objašnjava Milatović. - Srećom, ni jedna povreda se nije dogodila, a radnici su nas iznenađivali koliko im je život kolege bio važniji od vlastitog. Svakoga dana na gradilištu je bilo od po 15 do 20 inženjera i visoko kvalifikovanih stručnjaka firme "Ratko Mitrović Dedinje", koja je bila izvođač radova.
Projekat za novi toranj uradio je Saobraćajni institut CIP. Vizuleno toranj je isti, osim što je za oko dva metra viša antena nego na prethodnom. Međutim, novi su materijali, statika, nova tehnologija. Novo je i to što se sada na 120. metru nalazi restoran, a na 125. - vidikovac. Do njih se, sa dva najsavremenija lifta, sa kabinama nalik na spejsšatlove, stiže za manje od 40 sekundi.

Unutrašnjost tornja, prostorije restorana nalik su enterijeru kakvog vasionskog broda.


 
Top