Šta je novo?

Blekberi: Vlada SAD poslednja nada

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Blekberi: Vlada SAD poslednja nada


Izvor:
B92.netVašington -- Nekada popularni Blekberi telefoni svoje poslednje utočište imaju u vašingtonskoj administraciji.


9560052154f7dbc629c865278910936_orig.jpgNaime, spora birokratija na federalnom nivou još nije odlučila da ih zameni modernijim mobilnim uređajima kao što su "ajfon" i "android" telefoni.Iako svet ubrazno odbacuje Blekberi, profit opada kompaniji, a direktori napuštaju firmu, vreme kao da je stalo u Vašingtonu. Pola miliona zaposlenih u federalnim institucijama, uključujući predsednika Obamu i njegove saradnike i dalje ih koriste, piše Vašington Post.List ističe da se sada ipak došlo to tačke kada se razmišlja o mogućnosti da državni službenici preuzmu nove mobilne uređaje, ali i dalje postoje otpori tome.

"Cenimo RIM zbog svoje sigurnosti, što je najznačajnije kada ga koriste vladini službenici", kaže Kejsi Kolman, šefica Generalne administrativne službe u Vašingtonu.

Kolemanova ipak ne isključuje mogućnost da se razmisli i o drugim mobilnim platformama, ako se pokažu kao odgovarajuće nove tehnologije.

Ipak, vladine agencije ističu da su Blekberi uređaji jeftiniji od Eplovog "ajfona" ili "android" telefona, što je važna stavka pri izboru, jer se sve plaća iz novca poreskih obveznika.

Vladini činovnici koriste oko 12 hiljada Blekberi telefona u ovom trenutku.

Takođe, državne institucije i dalje imaju važeće ugovore sa RIM-om, kompanijom koja proizvodi Blekberi, i operaterima koji prodaju te telefone, a i IT stručnjaci u federalnim agencijama su osposobljeni da popravljaju Blekberije i ne bi bilo baš lako da se prebace na nove tehnologije, smatraju analitičari.

Potpredsednik RIM-a Skot Tocke ističe da su državne institucije "jezgro" snage njegove kompanije, i dodaje da bezbednost nema cenu, što pokazuju prošlogodišnji upadi u Guglov mejl sistem, što sa Blekberijem nije slučaj.

Tocke podseća i da drugi telefoni više služe za zabavu, i pita se, da li bi vlada želela da njeni službenici veću pažnju posvete kačenju fotografija na Fejsbuk ili svom poslu.

Blekberi poslednje dve godine beleži ogroman pad prodaje, i sada drži samo 12 odsto tržišta mobilnih telefona, iako je nekada prodavao skoro 50 odsto svih telefona. A i taj procenat od 12 odsto se očekuje da uskoro padne. Danas su tržište preuzeli "android" uređaji (48 odsto) i "ajfon" (32 odsto).

Pred naletom novih i modernijih uređaja Blekberi sada više nije “kul” i Vašington Post ga poredi sa poslovnim ljudima koji i dalje nose Samsonajt aktovke.
 
Top