Šta je novo?

Blackberry Curve 8520

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Blackberry Curve 8520

Kada spomenemo Blackberry, svi pomislimo na skupe aparate. Kompanija RIM, proizvođač Blackberry aparata, odlučila je da agresivnije nastupi u nižem segmentu, približujući Blackberry modele masovnijem tržištu. Ipak, iako je u pitanju najjeftiniji model, on zapravo nudi skoro sve kao i starija braća u 99% stavki što je vrlo prihvatljiv odnos ukoliko obratimo pažnju na cenu aparata. Blackberry 8520 ima WiFi konekciju, a po našem iskustvu dodatna dva modela 8510 će imati GPS, a 8530 će imati 3G prenos podataka. Poenta je da u nižem segmentu ponude samo po jednu kritičnu opciju koje su u potpunosti zastupljene na skupljim modelima, kako ne bi skuplji modeli ostali bez kupaca.

1.jpg


Za početak upoznaćemo vas sa tehničkim detaljima aparata, kako je to najinteresantnije obzirom da govorimo o najjefinijem Blackberry modelu do sada u ponudi u Srbiji. Dakle, uređaj je dimenzija 109x60x13.5 mm sa 106 grama mase. Podržava 850/900/1800/1900 mHz mreže, kao konekcije preko GPRS/EDGE protokola i lokalno preko Bluetooth 2.0, WiFi i microUSB kablom na računar. Kamera je 2.0 megapiksela sa 5x digitalnim zumom. Ekran je duplo manje rezolucije od Bold modela i iznosi 320x240px. Model pogoni procesor na solidnih 512MHz što garantuje brz rad, a baterija od 1150mAh garantuje rad u normalnim okolnostima 2-3 dana. Sam aparat ima 256MB interne memorije, a u pakovanju dolazi i 2GB microSD kartica koja može biti zamenjena sa većom do 16GB kapaciteta maksimalno. Obzirom da dobar kapacitet, izlaz za standardne slušalice preko 3.5 inča džeka i kontrolama za muziku na gornjoj ivici aparata, ovaj model će svakako odgovarati i mlađoj populaciji koja je sklonija slušanju muzike na mobilnom telefonu.

2.jpg


Najznačajnija promena koju Blackberry Curve 8520 prvi put donosi na tržište Srbije je optički navigacioni taster, umesto kuglice koja je standard bila do sada. Ovo je ujedno i najava da će ubuduće Blackberry modeli polako prelaziti na optičke senzore. Mane optičkog senzora su što znaju malo da zapinju ako su vam vlažni prsti i generalno nijansu su neprecizniji od kuglice, ali vremenom verujemo da bi se potpuno navikli na senzor koji je zapravo isto što i trackpad na svakom laptop računaru. Ono što zapravo daje težinu celoj priči oko optičkog navigacionog tastera je surfovanje internetom, gde vi pomerate kursor u svim pravcima potpuno prirodno i vrlo brzo kao na laptop računaru što je slučaj. Surfovanje dobija novu dimenziju korišćenjem optičkog navigacionog tastera, pogotovo za one koji nisu ljubitelji ekrana osetljivih na dodir.

6.jpg


Obično kod jeftinijih modela nailazimo na vrlo oštra sakaćenja opcija aparata, što nije slučaj kod Blackberry 8520 modela. Naime, sem GPS-a, 3G prenosa podataka i smanjene rezolucije ekrana uz nijansu slabiji kolorit u odnosu na najskuplje Blackberry modele, ništa drugo nije apsolutno narušeno u odnosu na sam vrh Blackberry ponude. Ovo je nešto što su ljubitelji Blackberry uređaja dugo čekali, ali se nisu usuđivali da isti kupe zbog visoke cene.

3.jpgPotvrđujemo da je Blackberry Curve 8520 brži od najskupljeg Blackberry Bold 9000 modela, pre svega u startovanju aplikacija. Ovo je pre svega zbog novije softverske platforme koju Blackberry Curve 8520 nosi, nego zbog samog uređaja. Uređaj radi izuzetno brzo i sigurno nećete imati zamerku u tom pogledu, a u odnosu na stare modele ovaj novajlija je zaista neobično brz. Konkretno, kamera na ovom modelu se startuje gotovo istog trenutka, dok kod Bolda morate da sačekate bar 1-2 sekunde. Opet napominjemo da je ovo posledica boljeg operativnog sistema.

5.jpg


Tastatura je precizna i brza, ali pomalo i bučna u odnosu na naša očekivanja. Ovo možete lako proveriti lično prilikom kupovine aparata, tj. da li vam to smeta ili ne. Ako ste koristili model sa tihom tastaturom, ovo može biti problem ali i ne mora biti. Ono što je pohvalno je da je svaki taster označe u potpunosti koje sve funkcije nosi, za razliku od Bold modela recimo gde ste morali po uputstvu i internetu da tražite prečice ako ste početnih u sferi Blackberry uređaja. Imamo utisak da su tasteri vrlo otporni i trajni, tako da u tom segmentu ne treba očekivati ikakve probleme. Od ostalih tastera, sve je standardne postavke, tj. bočno po jedan funkcijski taster i pojačavanje/utišavanje na desnoj strani na vrhu. Ono što je drugačije jeste da ovaj model ima tastere za slušanje muzike sa gornje strane što je idealno za nošenje aparata u džepu i lako prebacivanje između numera. Uz aparat dolaze vrlo solidne slušalice, pa i na tom polju nećete odmah morati da tražite skuplju zamenu.
Pored brojnih vrlina, postoje i mane koje nisu brojne. Prva mana je svakako smanjena rezolucija ekrana koja uslovljava da se slova prikazuju malo krzavo. Druga mana se odnosi na bočne tastere koji su saliveni u plastiku, pa njihovo korišćenje je donekle otežano. Poklopac baterije je crne boje i poprilično dobro prikazuje otiske prstiju pa ćete morati malo da glancate telefon povremeno. Pored ovoga, naveli smo da aparat nema 3G prenos podataka i nema GPS prijemnik, čime se kompletira lista mana ovog aparata. Verujem da, zbog cene, postoji dosta korisnika koji će olako preći preko gore navedenog kako bi došli do svog Blackberry modela.

Izvor:mobilni svet
 
Član
Učlanjen(a)
03.11.2010
Poruka
1
zasto nemogu da povezem Blackberry blutut sa drugim telefonom,pise veza se prekida,da li treba da podesim nesto na telefonu.tek sam ga kupio i nemogu da se snadjem
 
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
1
.

zasto nemogu da povezem Blackberry blutut sa drugim telefonom,pise veza se prekida,da li treba da podesim nesto na telefonu.tek sam ga kupio i nemogu da se snadjem

Moras da odes u Mediu. Kliknes na Menu tipku, i pronadjes 'Recieve using Bluetooth' i to kad kliknes moci ce ti se poslati :) samo sto moras to da radis za svaku pjesmu, ili sliku... Ali nadam se da sam pomogla :)
 
Član
Učlanjen(a)
06.07.2010
Poruka
1
Veliki pozdrav,zasto mi vecina aplikacija nece raditi. Predpostavljam da (posto je telefon kupljen nov) treba da se registrujem na sajtu,i to sam probao. Povezao mob na usb i registrovao se,odradio prvi korak apdejt ali za druki kada treba da odaberem ID nece da krene,javlja neki problem da ukljucim nesto? HELP
 
Član
Učlanjen(a)
30.12.2012
Poruka
1
Mogu li koristiti internet sa ovog modela na racunaru? Tj. postoji li mogucnost povezivanja kao sto povezem android preko wifi hotspota???
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2013
Poruka
2
I ja sam zainteresovan za mogucnost spajanja s racunarom i odlazak na net. Ako ko sta sazna nek javlja :)
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poruka
6
ja imam probem sa mojim bb... naime ne mogu da se povezem ni na jednoj aplikaciji... a kad ide na app world kao treba da se update-uje i tako cekam neki download i na kraju pise da ne moze da se update-uje i izvisim za aplikacije... inace sam ga updejtovao preko bb desktop menagera...
zna li neko kako da resim problem sa aplikacijama i da li postoje jos neke cake...
 
Top