Biznismen iz Srbije progovorio o isporukama bolivijskog kokaina

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Višemesečna istraga tri balkanske policije urodila plodom

Biznismen iz Srbije progovorio o isporukama bolivijskog kokaina

Izvor: Blic Vuk Z. Cvijić | 22. 08. 2011. - 12:40h
cat_icn_more.png
13:40h

Biznismen Milan Ivanišević (43), osumnjičen za pripadnost balkanskoj grupi koja je iz Bolivije krijumčarila kokain, jedini je pred istražnim sudijom Specijalnog suda u Beogradu želeo da priča. Darko Simović (51), za koga se tvrdi da je bio šef grupe, i još šestoro uhapšenih 26. jula za šverc 169,8 kilograma kokaina u mašini za pravljenje sojinog ulja nisu hteli da iznesu svoju odbranu.

168864_hrobolivialab.decocana_f.jpg

Srpska policija pratila komunikaciju mafijaša: Zaplenjeni kokain u Boliviji

- Znao sam da će kokain biti sakriven u mašini za ceđenje sojinog ulja. Tu informaciju sam dobio od Darka Simovića, koji je tražio da platim uvoz mašine - rekao je Ivanišević, vlasnik kompanije “Mivaco” u Kikindi.

U akciji “Mašina” u Srbiji su pored Simovića i Ivaniševića uhapšeni i Beograđani Živko Vujisić (40), Nikola Radmanović (45), Bojan Obrenović (48), Milovan Mićković (44), kao i Đorđe Mehović (37) iz Jagodine i Todor Ućukalo (60) iz Putinaca kraj Rume.

Ivanišević je sudiji ispričao i da odranije poznaje Simovića i Ućukala, kao i Dejana Ćurčića (29), koji je sada u bekstvu, a radio je kao vozač u njegovom preduzeću.
Biznismen objašnjava da je Simovića upoznao na proslavi kod Ućukala.

Ko je glavni?

Na pitanje tokom saslušanja da li mu je Darko Simović rekao ko je glavni u poslu sa drogom, Ivanišević je odgovorio potvrdno. "Rekao mi je da postoje dve ili tri ekipe iz Bolivije i da je on tu veza da to poveže, a da su kupac ili kupci Albanci iz Makedonije", kaže Ivanišević.
Tvrdio je da se obratio Simoviću da mu nađe nekog ko može da mu pozajmi novac, posle čega ga je upoznao sa izvesnim Mikijem od koga je pozajmio 33.000 evra. Miki nije čak ni hteo da potpišu ugovor o pozajmici jer je garant bio Simović. Novac je morao da vrati 1. aprila, ali tada nije imao sve da isplati.

- Nisam imao da mu vratim dug, pa je Simović tražio da deo od 17.000 dolara uplatim preduzeću u Boliviji, kao avans za mašinu za ceđenje sojinog ulja. Novac sam uplatio 18. aprila i tada mi je Simović rekao da sam platio transport poljoprivredne mašine - branio se Ivanišević.

84210_droga-pronadjena-kod-vozaca-hitne-pomoci_hs.jpg

U maju, objašnjava Ivanišević, Simović mu je ponudio da ide u Južnu Ameriku po dokumenta o mašini i da će mu za to skinuti deo duga. Ivanišević je poslao svog zaposlenog Dejana Ćurčića u Buenos Ajres.
Srpski istražni organi su već tada pratili osumnjičene i njihovu komunikaciju. Ivanišević je naveo da mu je Simović rekao da mora da se putuje u Argentinu, jer je nastao neki problem među brokerima u toj zemlji i Boliviji odakle je naručena mašina.

On navodi da mu je bilo čudno što mora da se ode lično po dokumenta, a da ne mogu da se pošalju DHL.

- Objašnjavao mi je da ne moram ništa da brinem, da je sve pod kontrolom. Na moje pitanje o čemu se radi, rekao mi je da su odozdo poslali belo, sa tom mašinom. Ne sećam se da je direktno spomenuo kokain, ili mi je pokazao prstom na belo, a ja sam ga onda pitao da li je u pitanju kokain, pa mi je on potvrdno odgovorio - objašnjavao je Ivanišević pred istražnim sudijom kada mu je Simović prvi put spomenuo drogu.

12206_1009-zaplena-droge-foto-reuter_hs.jpg

On je napomenuo da nije znao kolika je tačno količina kokaina u pitanju, sem da je vredan više miliona evra.

Ivanišević je ispričao kako mu je Simović rekao da ima problema, jer je preduzeće iz Makedonije koje je trebalo da preuzme mašinu odustalo od toga.

- Simović je kasnije trpeo pritiske ovih iz Bolivije, šta je sa robom i šta se desilo, tako da je u jednom trenutku rekao da bi njemu odgovaralo da policija presretne mašinu i da bi on tako sa sebe skinuo odgovornost - ispričao je Ivanišević.

On je dodao da se osim mogućnosti da mašinu naruči neko drugo preduzeće razmatralo i da bude oteta, a da su ljudi iz Bolivije tražili način da potplate grčke carinike sa milion evra.

Natrag