Šta je novo?

Biseri s "faksa": Ćosić napisao "Fausta"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Biseri s "faksa": Ćosić napisao "Fausta"
[/h]
Borhes je bio egipatski faraon, Homer rimski vojskovođa koji je predvodio bitke na Ilijadi i Odiseji, a Hamlet je napisao "Romea i Juliju". Ovo su samo neki od "bisera" koje maturanti prosipaju na prijemnom za Pravni fakultet u Beogradu...


v230003p0.jpg"Ovakve greške nastaju najčešće usled 'gluvih telefona'. Čekaju da im neko šapne tačan odgovor, a onda ga još pogrešno čuju", započinje Stanimirović priču za "Novosti", dok prebira po ceduljama i slatko se smeje zabeleškama od kojih su neke stare više od decenije.

"Dobar primer je kada umesto Jozefa Drugog jedan kandidat napiše da je Patent o toleranciji u Austrogarskoj doneo Jusuf Drugi".

Iza svega se, kaže prof. Stanimirović, krije veliko neznanje. I još kada se ukrsti sa tremom, testovi budu puni "bisera mudrosti".

"Ulaznica" za Pravni fakultet je i test iz srpskog jezika i književnosti. A prepoznavanje književnih dela, njihovih autora i junaka pojedinim kandidatima baš nikako nije išlo. Tako je "Don Kihota" napisao Kafka, a "Čiča Goria" Beket ili Molijer. Jedan od najvećih grčkih tragičara je Aristotel. Branislav Nušić je napisao "Nečistu krv", a Miloš Crnjanski "Sumanutu" ("Sumatru")!

Tako je, recimo, književni lik "Korena" Dobrice Ćosića, umesto Adama Katića, postao Milan Panić, a Ćosić je, usput, i autor "Fausta".

Prvi srpski patrijarh zvao se Amfilohije ili Artemije, umesto Joanikije. Dubrovačku Republiku ukinuli su Norvežani, a u srednjoj Americi Španci su pokorili Maje i Goje. Acteke je pokorio Hanibal, a Inke Angli i Sasi. U Drugom svetskom ratu odbranom Moskve komandovali su, prema mišljenju kandidata na prijemnom ispitu - Ruzvelt, Čerčil, Molotov i Kontuzov!

Jedan od povoda da ovaj rat uopšte počne bilo je, ustvrdio je neki od studenata, otcepljenje Mandžurije od Sjedinjenih Američkih Država. Najteže im, izgleda, ide sa ratovima i vojskovođama.

"U Cerskoj bici se, kaže jedan brucoš, istakao Stevan Sremac", prepričava sagovornik lista. "Napoleona su proterali na ostrvo Lezbos. A kada je trebalo da neki od njih napiše na koju funkciju je Napoleon izabran 1799. godine - odgovor je bio 'izabran je za prvog čoveka'"!

U nizu "mudrosti" akademci su tvrdili da je teoriju uslovnih refleksa utvrdio Arhimed, a modernu teoriju atoma Pavlov. U zemljišne knjige unose se genitalije (generalije) vlasnika. Atomska bomba bačena je na Hirošimu i Nadagaskar (Nagasaki), a umesto japanskog cara Hirohita, pisali su Mao Ce Tung i Kurosava! Pronalazač dinamita zvao se, a kako drugo nego Dinamit, a po nekima je to bio i Ajnštajn!

"Najveći deo ovih zabeleški nastao je pre više od deset godina. Tada je fakultet, zarad socijalnog mira, upisivao mnogo više studenata, pa je i selekcija bila slabija", objašnjava Stanimirović. "Sada ih je daleko manje, ali i dalje nema generacije i testa da ne 'zablista' poneki biser. Dešava se i dobrim studentima da ih trema potpuno blokira, pa da pomešaju gradivo i izgreše elementarne stvari. Čak i u kvalitetnim radovima nekada ima kardinalnih grešaka".

Matija Nenadović je, tvrdi jedan student, bio solunski monah. Pokret "reformacije" uveo je Kelvin Klajn, a u severnoj Africi 429. godine državu su osnovali Kinezi. Semiramidine vrtove napravio je Herodot za Simonidu. U Prvom srpskom ustanku borili su se Karađorđe i Nemanja i to u bici na Neretvi! Vojno-administrativne oblasti u Vizantiji zovu se prerije, a Italija je u Prvi svetski rat ušla 1882. godine. "Balkanskog špijuna" napisao je Dušan Stojković, a štampu su izmislili, glavom i bradom - Bendžamin Frenklin, Pulicer i Gebels!

(MONDO)
 
Top