Šta je novo?

Biser Slovenije i kraljevsko uživanje koje ne smete da propustite

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.338
BLED: Biser Slovenije i kraljevsko uživanje koje ne smete da propustite (FOTO)
Bled je nedavno proglašen jednim od trideset najmanjih gradova na svetu koje vredi posetiti. I zaista, ovaj biser Slovenije broji svega 5.000 stanovnika, ali poseduje prirodne lepote koje privlače godišnje stotine hiljada turista iz raznih krajeva svetaBled-slike5-830x553.jpg
Bled, bajkovito parče Slovenije, koji je nedavno proglašen jednom od 30 najmanjih destinacija na svetu koje za života jednostavno morate da posetite, jedno je od najprepoznatljivijih turističkih mesta u Sloveniji sa dugogodišnjom tradicijom u oblasti razvoja turizma koji je zasnovan na iskorišćavanju bogatih prirodnih resursa: izvora termalne vode, alpskog jezera i blizine nacionalnog parka Triglav.


I u prošlosti je Bled bio atraktivan turistički centar. U prilog tome govori činjenica da je kralj Jugoslavije, Aleksandar Karađorđević, izabrao upravo ovo mesto za svoju letnju rezidenciju u periodu između dva svetska rata. Posle Drugog svetskog rata je za potrebe predsednika Tita na obali jezera sagrađena Vila Bled. Zahvaljujući tome, Bled su često posećivali brojni strani državnici i diplomate, pa je i danas mesto različitih protokolarnih, privrednih i stručnih susreta na najvišem nivou.

Bled-slike6.jpg

Foto: T. Milić

Ekipa Telegrafa posetila je ovaj magični grad koji se nalazi na samo šest sati vožnje od Beograda. Smešteni u kompleksu Sava Hotels & Resorts-a, tačnije Hotelu Savica, bili smo izloženi vrhunskoj usluzi i toplom gostoprimstvu ovih izvrsnih domaćina.

Sava Hoteli Bled objedinjuju šest hotela različitih kategorija – Hotel Toplice, Golf, Park, Savica, Jadran i Trst i svi se oni nalaze u neposrednoj blizini prelepog jezera Bled.

Wellness kao jedan od ključnih produkata Sava Hotela Bled

Sava Hoteli Bled su izgradnjom Wellness-a Živa u hotelu Golf 2004. godine svrstali wellness među svoje ključne turističke produkte. Osim Wellness-a Živa koji je jedini sveobuhvatni centar dobrog osećanja na Bledu i najveći u regionu, relaksacione programe nude i Grand Hotel Toplice i Hotel Park. Ekipa Telegrafa imala je priliku već prve noći po dolasku da oseti čari prelepog Wellness centra Luisa u Grand Hotelu Toplice – kombinacije turskih i finskih sauna koja zajedno sa bazenom mineralne vode i centrom za masažu predstavlja pravu oazu relaksacije i mira u kojoj se opuštaju sva vaša čula.

wellnes.jpg

Foto: Promo

Termalno kupalište Grand Hotela Toplice izgrađeno je još 1925. godine i jedinstveno je na Bledu pošto termalna voda u bazen stiže direktno iz izvora. Kako bi očuvali njene prirodne mineralne vrednosti i lekovite osobine, ne zagrevaju je i dodaju joj minimalne količine hlora. Kupanje naročito povoljno utiče na unutrašnje organe, pre svega na srce, krvotok i nervni sistem, a konzumiranje vode blagotvorno utiče na želudac i na druge unutrašnje organe.

Ponudu wellness-a odlično nadopunjuje obimni program aktivnosti u prirodi. Bled je takođe odlična polazna tačka za planinarenje, izlete biciklom i vodene sportove u šta smo se i uverili sami. Vožnja biciklom oko samog jezera Bled zaista je neprocenjivo iskustvo ukoliko volite ovu vrstu avanture, a ukoliko se i umorite, na pola puta do cilja vam je Glamping park u kom možete uzeti predah, popiti piće, sunčati se na ležaljkama ili se odvažiti na vožnju malim čudom – dvotočkašem pod nazivom “Segway”.

Bled-slike14.jpg

Foto: Goga Gordana Sredojević

U Sava Hotelima Bled gostima nude i druge oblike provođenja slobodnog vremena kao što su letenje balonom, ribolov i jahanje. Važan deo ponude je i golf.

Rajsko golf igralište Bled

Savršeno uređene terene za golf Bled s kojih “puca” pogled na magične Alpe imali smo priliku da vidimo i da se njima oduševimo. Ovaj veoma elegantni sport koji je danas poprilično popularan u Sloveniji prvi put se “odigrao” 1937. godine , kada je ovo golf igralište bilo sagrađeno. Mnogi su već tada bili ubeđeni da je jedno najlepših igrališta u Evropi. Sa 27 rupa postao je jedan od prepoznatljivih alpskih resorta, kojeg su znali mnogi igrači golfa iz Evrope. Golf Bled ujedno je i najstarije i najveće igralište u Sloveniji, a nekada je to isto bio i u bivšoj Jugoslaviji.

Bled-slike8.jpg

Foto: Promo/Bled Golf Course

Godine 2014. ovo prelepo igralište uvršteno je na 49. mesto među top 100 evropskih golf igrališta, po mišljenju engleske revije Golf World Magazine. Posetioci, pored odlične partije imaju i odlične prirodne uslove i prekrasan pogled na najviše slovenačke vrhove. Kraljevo igralište sa 18 rupa i Jezersko igralište sa 9, nude mnogo za igrače golfa, od početnika, do strastvenih ljubitelja ovog elegantnog sporta, ali i za one koji se profesionalno bave golfom.

Bogata tradicija banjskog turizma

Tradicija banjskog turizma na Bledu vodi nas u 1855. godinu kada je švajcarski lekar Arnold Rikli među prvima spoznao vrednost jezerske i termalne vode, klimatskih pogodnosti i povoljnog položaja Bleda. Osnovao je svoj “Prirodni zavod za lečenje” i počeo da afirmiše svoj metod lečenja koji se zasnivao na kupkama u jezeru i na kupalištu, sunčanju i šetnjama. Njegovo lečenje bilo je efikasno protiv mnogih bolesti, na primer protiv reumatizma, migrene, nesanice, histerije, malokrvnosti, loše cirkulacije i prekomerne težine.

Bled-slike4.jpg

Foto: T. Milić

Osim Riklijevih pacijenata, Bled je počeo da privlači sve više onih koji su želeli da odmor provedu u zdravom, a pre svega u lepom okruženju. Tako je Bled postajao sve poznatiji kao banjsko mesto koje je moglo da zadovolji želje najzahtevnijih gostiju. Još 1903. godine na velikoj međunarodnoj izložbi banjskih mesta u Beču dobio je zlatnu medalju, a 1906. godine službeno je uvršten u važna turistička mesta carske Austrije.

Centar Thai – opuštanje sa daškom Dalekog istoka

U hotelu Park na Bledu od jula 2008. radi nov centar tajlandske masaže Thai, gde je gostima u šest masažnih soba koje su opremljene u tajlandskom stilu, na raspolaganju više vrsta tajlandske masaže i različitih relaksacionih programa sa daškom azijske filozofije. U ambijentu koji objedinjuje tajlandsku tradiciju i raskoš, stručno osposobljeni terapeuti koji dolaze sa Tajlanda, brinu o opuštanju na svakom koraku. Tradicionalne masažne tehnike dopunjuju korišćenje brižno odabranih aromatičnih ulja i toplih ekstrakata tajlandskog lekovitog bilja, što obezbeđuje sveobuhvatno opuštanje i osveženje. Tajlandska masaža opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju tela, otklanja posledice stresa, olakšava bolove u kičmi, jača unutrašnje organe i održava vitalnost.

Bled-slike31.jpg

Foto: Promo

U hotelu Park gostima su na raspolaganju i višednevni tajlandski paketi koji osim opuštanja u centru Thai, obuhvataju i večeru sa tajlandskom hranom u restoranu Rikli.

Originalna bledska krempita Park

Kada dođete na Bled, ne smete sebi da dopustite da ne okusite čuvene bledske krempite koje je još pre 60 godina počeo da pravi majstor poslastičar Ištvan Lukačević. On se u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoleća iz Sente, u Vojvodini, sa familijom preselio na Bled i 1953. godine je kao šef poslastičarske radnje u starom hotelu Park izmislio recept za danas poznatu krempitu. Tom prilikom je upotrebio stari vojvođanski recept, osim što je polovinu krema od jaja zamenio ulupanim šlagom. Tako je stvoren recept za izuzetno laku i mekanu slasticu koja je i danas omiljena među gostima.

Bled-slike9.jpg

Foto: Goga Gordana Sredojević

Mi smi posetili čuvenu fabriku Bledskih krempita i imali priliku da vidimo ceo proces, od pečenja kora pa sve do pripreme savršenog kremastog fila i završne faze sečenja i serviranja. Zanimljivo je da su sastojci čuvene bledske krempite uveliko poznati, ali idealna količina sastojaka i sam način pripreme čuva se u stogoj tajnosti upravo zarad zadržavanja autentičnog, savršenog ukusa, po kojem je ovaj kolač i poznat. Dakle, ako odete na Bled, ne smete da uskratite to isustvo svojim nepcima.

Zanimljivo je da je za 60 godina, koliko ova krempita opstaje na Bledu, od 1953. do 2014. godine, napravljeno više od 12 miliona originalnih bledskih krempita. Najviše krempita se proda i pojede u kafani Park, koja se nalazi uz jezero. Za vreme lepih prolećnih i jesenjih vikenda u poslastičarnici ispeku čak od 2.500 do 3.500 krempita, ali neki poslastičari još pamte rekordne vikende iz kasnih 70. godina kada bi zimi u samo jednom vikendu znali spremati i do 6.000 krempita. U tom periodu Bledsko jezero bi se svake godine smrzlo i zimska idila privukla bi na Bled ogroman broj posetioca koji pored bogatog zimskog programa sebi mogu da priušte i nezaboravno iskustvo klizanje po celom zamrznutom jezeru.

Kutak za porodične avanturiste – brdo Straža

Bled-slike13.jpg

Foto: T. Milić

Brdo Straža na jugoistočnoj strani Bledskog jezera je lokacija odakle se pruža predivan pogled, a pored toga je savršeno za sve sportske aktivnosti. Bogat program koji nudi, uglavnom je namenjen roditeljima i deci koji mogu da se okušaju u avanturističkom parku na samom vrhu brda, a do kojeg možete da dođete žičarom ili peške.

Tu je i trim staza sa fitness spravama u prirodi, a za sve ljubitelje adrenalina, letnje sankanje je odličan izbor – metalna konstrukcija sa plastičnim sankama pomoću koje možete da se spustite sa vrha brda brzinom od 40 kilometara na sat. Upravo zbog brzine koja nije isuviše velika, letnje sankanje je pogodno za malo stariju decu ili klince koji su voljni da se odvaže da sednu u sanke zajedno sa mamom ili tatom.

Vila Istra – hedonizam u svakom smislu te reči

Bled-slike12.jpg

Foto: T. Milić

Prelepi ambijent tradicionalne bledske vile Istre iz 1878. godine, koja je nedavno potpuno obnovljena i restaurirana u manji hotel, nešto je što će vas ostaviti bez daha. Idealna lokacija koja se nalazi odmah uz jezero, čaroban pogled na Bledski zamak, savršena bašta u kojoj možete da uživate na suncu uz rashlađujuće piće, ali i rajski ukus hrane koju priprema šef kuhinje hotelskog restorana, zaokružena je celina zbog koje možete samo da poželite da se momenti provedeni u ovoj vili nikada ne završe.

Ovo je zaista mesto gde zasigurno možete da ostvarite svoje snove, doživite pravo prosvetljenje i shvatite kako život i te kako ume da bude divan, lep i savršen. Jednom rečju luksuz, koji definitivno treba doživeti.

Bled-slike3.jpg

Foto: T. Milić

Mesta u okolini Bleda koje vredi posetiti – Begunje, Kropa, Vrba, Žirovnica

Tokom četvorodnevnog boravka na Bled uspeli smo da posetimo i neke od manjih mestašca koja podjednako privlače pažnju, kako svojom lepotom, tako i bogatom istorijom i tradicijom.

Na prvom mestu bilo je Begunje, nadomak Bleda, u kom se nalazi muzej čuvene braće Avsenik, Slavka i Vilka, koji su svojom muzikom uspeli da osvoje svet. Njihova pesma “Na golici” je najviše puštan instrumental na svetu. Zanimljivo je da su prema nekim podacima, braća Avsenik tokom svoje, i više nego uspešne, karijere uspeli da prodaju toliko ploča, da kada bi se nasložile jedna na drugu, dobili bi visinu od tri Triglava, koji je inače visok 2.864 metara. Oba brata i dan danas su živa, a uspomene na njihove uspehe i tradicionalnu slovensku muziku koju su stvarali čuva Slavkov unuk Saša, koji je krenuo dedinim stopama i koji danas ima svoj bend.

Bled-slike1.jpg

Foto: T. Milić

Ukoliko ste ljubitelj bogate i zanimljive istorije, onda nikako ne smete da propustite Kropu, mali gradić od svega nekoliko stotina stanovnika koji je nakada živeo od pravljenja eksera. Celo selo se bavilo se kovaštvom, zbog čega je u središtu ovog malog mesta napravljen Muzej kovaštva kao uspomena na tešku istoriju i tužnu sudbinu ljudi, koji su od jutra do mraka pravili eksere.

Zanimljivo je da je cela Venecija zapravo izgrađena upravo zahvaljujući vrednim rukama ljudi iz Krope i njihovim ekserima. Svakako mesto koje ne smete da zaobiđete i priče koje ne možete, a da ne čujete.

Bled-slike21.jpg

Foto: T. Milić

Na trećem mestu nalazi se mesto Vrba, rodni kraj čuvenog slovenačkog pesnika France Prešerna, gde je ekipa Telegrafa išla ne bi li posetila kuću u kojoj se rodio ovaj veliki pesnik, a koja je sada pretvorena u muzej posvećen njegovom liku i delu. Skromna kuća koja je u to vreme važila za jednu od bogatijih u selu, na svakom koraku odiše Franceovim detinjstvom i životom koji je u toj kući proveo sve do odlaska u srednju školu u Ljubljani. Tamo možete čuti poprilično tužnu priču o njegovom životu, videti kolekvu u kojoj je spavao kao beba, noževe s kojima je jeo, ali i saznati štošta o njegovim ljubavima, učenju i stvaralaštvu.

Bled-slike15.jpg

Foto: Goga Gordana Sredojević

Nakon Vrbe preostaje vam i Žirovnica, malo mesto koje nosi ime istoimene opštine, koje je udaljeno svega pola sata od Bleda, a koje je centar tradicionalne slovenske hrane. Pa tako u Gostioni Osvald u samom srcu ovog mirnog mesta možete kušati specijalitete poput žganca, ajmohta, štruklji i prosene kaše – ukus tradicije koji se mora probati.

Nakon svega ovoga ostaje samo da se kaže da Bled, zaista predstavlja parče raja na zemlji, komad sna koji morate da odsanjate, svetsku turističku atrakciju koju morate da vidite, ali i hedonizam koji se ne propušta ni za šta na ovom svetu.Telegraf.rs
 
Top