Šta je novo?

Bioničko oko spas za slepe

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Bioničko oko spas za slepeS. Todorović i CDC/DM | 04. 11. 2010. - 00:02h | Izvor: Blic


Majušni mikročip ugrađen u dnu oka iza mrežnjače mogao bi da vrati vid ljudima koji su verovali da će zbog ozbiljnih naslednih i urođenih poremećaja čitavog života ostati slepi. Zasad je sve na bazi eksperimenta, ali kod 11 pacijenata kojima je ugrađen ovaj čip vid se povratio. Subretinalni implant razvio je nemački istraživač Eberahard Cener u saradnji sa kolegama iz firme „Retina implant AD“, a u opštoj primeni mogao bi da se nađe kroz pet godina.


Istraživači kažu da je za procenu rezultata još rano, mada se većini pacijenata vid nakon operacije vratio u meri da mogu da razaznaju krupne i svetle objekte. Jedan od operisanih je prvi put bio u stanju da vidi osmeh svoje devojke, dok je drugi pacijent posle dužeg vremena ponovo pročitao sopstveno ime.

Mikročip ima dimenzije 3x3 milimetra i opremljen je sa 1.500 svetlosnih senzora koji treba da zamene one koji su izgubljeni zbog oboljenja mrežnjače.Za razliku od konkurentskog postupka, koji slepima pokušava da vrati vid uz pomoć spoljne kamere, ova operativna tehnika omogućava da pacijenti predmete razaznaju sopstvenim okom, a uspeh je moguć čak i u nekim slučajevima slepila od rođenja.


Stručnjaci smatraju da bi ovaj implant mogao da unese revoluciju u lečenje slepih. S ovom novinom upoznati su i srpski oftalmolozi. Prof. dr Siniša Avramović, zamenik načelnika očne klinike na VMA, kaže da se usavršavanje i ugradnja ovog implanta radi u više centara u Evropi.


- Na ovom istraživanju se intenzivno radi jer taj segment u oftalmologiji do sada nije bio pokriven. Međutim, to još nije stiglo do naše zemlje, ali s obzirom na to da VMA stalno uvodi nove tehnologije, nema sumnje da će se u budućnosti sprovoditi i kod nas - ističe dr Avramović.
 
Top