Šta je novo?

Biometrijska dokumenta

Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
919
ZAŠTO SMO PROTIV?

Prihvatamo deset tačaka Žičkog simposiona, održanog 26. marta 2005. godine u Kraljevu, prvog stručnog skupa koji je obradio problematiku uvođenja biometrijskih ličnih karti na nacionalnom nivou i u javnost iznosimo proširenu verziju tog dokumenta, objavljenu na Mašinskom fakultetu 8. juna 2006. godine.

1. Biometrijske lične karte kao obavezujući dokument na nacionalnom nivou su uvedene u nekoliko država sveta, uglavnom dalekoistočnih. U Evropskoj uniji velika većina zemalja nema takve lične karte, one nisu uslov za ulazak u Evropsku uniju niti njihovo uvođenje doprinosi bržem ulasku. Očigledan primer je Slovenija, koja pre ulaska u EU nije uvela takve karte (iako je postojala mogućnost), već obične plastične sa višim nivoom zaštite.

2. Zemlje koje su planirale ili planiraju da uvode biometrijske lične karte suočene su sa otporom misleće javnosti i društvene zajednice uopšte. U Velikoj Britaniji je pokušaj uvođenja biometrijskih ličnih karti doveo do višemesečnih debata u parlamentu i burnih reakcija akademskih građana, dok je u Kanadi od strane zvanične parlamentarne komisije odbačen na neodređeno vreme, kao skup, neopravdan i potencijalno opasan.

3. Svetski stručni organi, kakav je Zajednički komitet za ljudska prava britanske vlade, procenjuju da je projekat uvođenja biometrijskih ličnih karti na nacionalnom nivou potencijalno u koliziji sa evropskom Konvencijom o ljudskim pravima, a zvanične studije o izvodljivosti pokazuju da takve lične karte ne garantuju stoprocentnu pouzdanost i autentičnost. Sudovi nekih zemalja (Japan i Tajvan) su reagovali sa presudama da projekat biometrijskih ličnih karti krši prava građana i odredbe Ustava, u skladu sa čime su doneti i suspenzivni akti.

4. U Srbiji je projekat nabavke opreme za izradu biometrijskih ličnih karti postao aktuelan krajem 2003. godine, kada je tadašnji ministar policije objavio da je kupljena moderna i skupa oprema od američke firme Motorola. Ta kupovina nije prošla ni obavezan tenderski protokol ni zakonsko dodeljivanje novca iz republičkog budžeta, zbog čega je 2004. godine reagovao ministar finansija sa najavom podizanja krivičnih prijava. Srbija je jedinstven primer da je prvo kupljena oprema za biometrijsku identifikaciju građana, a posle toga (tačnije posle tri godine) pokrenuta skupštinska procedura za predlog zakona o biometrijskim ličnim kartama, zbog čega je sebe svrstala u red totalitarnih država sa voluntarističkim pravnim uređenjem.

5. Američka firma koja je MUP-u Srbije prodala sistem za biometrijsku identifikaciju građana ima posebne ugovore sa američkom vojskom i centralnoobaveštajnom službom (CIA), te niko ne može da garantuje da ne postoji mogućnost odliva podataka stranim službama. Takođe je osnovano pretpostaviti da pomenute službe veoma lako mogu kreirati lažne lične karte za svoje potrebe, koje će od strane našeg računarskog sistema biti prepoznate kao potpuno validne. Indikativna je činjenica da u Americi državna uprava nije ni pokušala sa uvođenjem biometrijskih ličnih karti među svojim stanovništvom, jer bi to sigurno dovelo do velikog otpora javnosti.

6. Nije tražena masovna saglasnost građana Srbije za proširivanje baze podataka koju će država o njima voditi niti su organizovane javne debate i diskusije po tom pitanju.

7. Projekat direktno ugrožava privatnost građana kao jedno od fundamentalnih ličnih prava današnjice i otvara prostor za elektronski kriptovane tajne arhive.

8. Birokratski aparat dobija mogućnost gotovo trenutnog manipulisanja ogromnim brojem podataka preko centralizovane baze i prodaje delova baze trećim licima.

9. Zlonamerni upadi spolja ili namerno ispravljanje centralizovane baze iznutra nose ogromnu opasnost po integritet ličnosti koje su njima obuhvaćene.

10. Usvajanje ovog projekta u budućnosti vodi ka mnogo totalitarnijim konceptima integracije svih dokumenata u jedan, čime bi se izbrisala anonimnost tokova novca i otvorio put totalnom nadzoru države nad pojedincem. Minijaturizacija celog sistema se polako sprovodi u svetu, u vidu potkožnih čipova, zbog čega hrišćani svih konfesija izražavaju opravdan strah od najave totalitarnog režima opisanog u Jovanovom Otkrivenju (up. gl. 13, st. 16-18). Sinodi nekih Pravoslavnih crkava su dali zvanična saopštenja, jer zlonamerni ljudi mogu iskoristiti ovakve projekte za unošenje razdora i nemira među hrišćane.

iZVOR: За живот без жига � Зашто смо против?


jOS NEKI INTERESANTNI CLANCI NA TU TEMU:

http://www.zazivot.org/archives/category/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8/

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

1. Lične karte sa biometrijskim čipom su «naša međunarodna obaveza».
Ne postoji međunarodno telo koje propisuje «obaveze» za lična dokumenta suverenih država (bar ne još uvek) na globalnom nivou. Čak ni na nivou EU, takva obaveza ne postoji, mada je sada u toku proces propisivanja pasoša EU zemalja sa biometrijskim čipom.

2. Sve zemlje EU imaju ovakve lične karte (tvrdnja lansirana preko RTS-a).
Većina zemalja EU nema ovakve lične karte, a čak i one koje imaju lične karte sa biometrijskim čipovima većinom ih ne vezuju za centralnu bazu podataka, tako štiteći privatnost soptvenih građana.

3. Sve susedne zemlje imaju ovakve lične karte.
Ni jedna susedna zemlja nema ovakve lične karte. Slovenija i Hrvatska su uvele plastificirane lične karte sa većim stepenom zaštite, ali bez biometrijskih čipova i centralizovane baze podataka.

4. Nove lične karte su «bezbednije».
Upravo je suprotno slučaj. Kao prvo, centralizovane baze podataka su podložne «hakerisanju», i takvi slučajevi su česta pojava u tehnološki razvijenijim zemljama od Srbije. Na primer, novi holandski biometrijski pasoši su nedavno «hakovani», kao i centralna baza podataka Veteranske administracije u SAD, gde je preko 2,2 miliona dosijea američkih ratnih veterana «ukradeno». Kao drugo, greške na ovakvim ličnim kartama je mnogo teže ispraviti i, ako dođe do pogrešne identifikacije, njen nosilac može da ima ogromne probleme, morajući da dokazuje policiji, državnim organima i računarima u centralnoj bazi podataka da je u pitanju greška.

5. Nove lične karte se ne mogu koristiti za praćenje ljudi.
Svaki put kada budete legitimisani za bilo koju transakciju koja zahteva očitavanje vaše lične karte, trag o tome ulazi u centralnu bazu podataka. Na osnovu ovih tragova, država, kao i svako drugi ko bude imao uvid u bazu podataka, moći će da napravi «mapu» vaših kretanja, kupovine, prodaje, navika, itd. A kad u sledeću generaciju čipova budu ugrađeni RFID čipovi koji su minijaturni radio-odašiljači, onda će svaki vaš pokret biti vidljiv – u realnom vremenu.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
13.12.2010
Poruka
126
Biometrijska dokumenta su predhodnica ziga zvijeri iz Svetoga Pisma!Posle njih ide umetanje ziga zvijeri na ruku ili celo oni su na to i racunali jer onaj koji prihvati biometrijska dokumenta lakse ce da primi zig zvijeri!Ovo je sada priprema od 3,5 godine dok se zacari antihrist a posle njegovog zacarenja idu jos 3,5 godine takve turture,progona i ubistava koje jos narod nije vidjeo.Svi oni koji budu htjeli da ostanu uz Gospoda bice ubijeni ili zatvoreni!Oni koji hoce da se spasu i da ostanu na Bozijoj strani morace da se povuku u pecine i da vode strogi post a Gospod je obecao ko tako uradi da ce ga hraniti manom sa neba kao sto je hranio nekad Izraelski narod koji je bio sa Mojsijom.Neko kaze ja necu prihvatiti zig zvijeri a sta ces da uradis kada ti djeca placu jer nemaju sta jesti a da bi imala moras prihvatiti zig zvijeri jer je to uslov za hranu.Ako bas hocete da ostanete uz Gospoda vec sad morate se pripremati na strogi post da bi u te dane nevolje i tuge lakse opstali.Ovo sto vam pisem je pred vratima antihrist samo sto se nije zacario budite spremni!
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
919
Ne bih bas isao toliko daleko i duhovno kao moj prethodnik u svojim komentarima.
Svaka stvar na svetu ima dve strane medalje, pa tako i u ovom slucaju postoji mogucnost zloupotrebe.
Mi, to jest, nase "prepametne" glavesine koje sede u Vladi i Skupstini vole tako da se kurce i glume da su mnogo pametniji nego sto to u stvari jesu.
Evo ga i slucaj sa biometrijskim dokumentima za vozila (vozacka i saobracajna dozvola) sto pocinju da se izdaju od 03. januara 2011. godine. Ukoliko sam dobro zapamtio jutros na vestima, takva dokumenta u EU imaju samo Poljska i Ceska. Ali mi moramo biti veci "papa od samog pape".

Ova kvazidrzavica je odavno pod diktatom mocnijih sila, nas suverenitet je odavno otisao, tiho i lagano.
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.023
Iako sam i sama bila užasnuta, kada sam prvi put pogledala film " Žig zvjeri ", mislim da nam civilizacijski napredak ( ili nazadak, kako god da ga shvatimo ), nameće nove i nove načine, na koji će vršiti kontrolu nad ljudima. Na forumima su to moderatori :)) ), na globalnom nivou su smišljene biometrijske kartice. I koliko god da smo protiv, teško da ćemo moći izbjegnuti opštu lavinu psiho-nasilja, koja se već sprovodi. Na kraju krajeva, satelitsko praćenje je toliko usavršeno, tako da se može špijunirati i po stanovima i niđe nismo zaštićeni od Svevidećeg oka Velikog Brata. Zato se mnogo i ne uzbuđujem zbog svega toga, a Orvelova 1984 g. se odavno dešava.
 
Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Biometrijska dokumenta su predhodnica ziga zvijeri iz Svetoga Pisma!Posle njih ide umetanje ziga zvijeri na ruku ili celo oni su na to i racunali jer onaj koji prihvati biometrijska dokumenta lakse ce da primi zig zvijeri!Ovo je sada priprema od 3,5 godine dok se zacari antihrist a posle njegovog zacarenja idu jos 3,5 godine takve turture,progona i ubistava koje jos narod nije vidjeo.Svi oni koji budu htjeli da ostanu uz Gospoda bice ubijeni ili zatvoreni!Oni koji hoce da se spasu i da ostanu na Bozijoj strani morace da se povuku u pecine i da vode strogi post a Gospod je obecao ko tako uradi da ce ga hraniti manom sa neba kao sto je hranio nekad Izraelski narod koji je bio sa Mojsijom.Neko kaze ja necu prihvatiti zig zvijeri a sta ces da uradis kada ti djeca placu jer nemaju sta jesti a da bi imala moras prihvatiti zig zvijeri jer je to uslov za hranu.Ako bas hocete da ostanete uz Gospoda vec sad morate se pripremati na strogi post da bi u te dane nevolje i tuge lakse opstali.Ovo sto vam pisem je pred vratima antihrist samo sto se nije zacario budite spremni!

Bog te blagoslovio.
Na drugim forumima godinama pišem u svim Biblijskim temama pa naravno i o ovoj veoma važnoj, drago mi je da se ovde ne ismejava ovo upozorenja jer bi svi trebali izučavati Pismo i verovati napisanom.
Negde se može propovedati ova tematika a negde ne sve zavisi od zajednice do zajednice, u svakom slučaju drago mi je za ovaj forum i za vas koji ste tu.
Mir vam Od Boga a od mene bratski pozdrav.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Ja sam vrijedna momčina, 125 kg (prije wc-a), znači još najmanje dva glasa protiv. :D
 
Top