Šta je novo?

Bill gates – 28 milijardi dolara

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
NAJVIŠE JE DOSAD DAO BILL GATES – 28 MILIJARDI DOLARA

Najštedriji milijarder sveta je suosnivač i bivši šef Microsoft-a Bill Gates – on je, prema novoj listi koju je sastavio američki magazin Forbes, dosad u karitativne svrhe dao 28 milijardi dolara. Gates vodi na top-listi sa ogromnom razilikom u odnosu na drugog po redu, finansijskog magnata George-a Soros-a koji je u ove svrhe poklonio „svega“ 7,2 milijarde dolara.


Bill_Gates_.jpg

Bil Gejts

Gates-u verovatno da će dugo teško iko moći da ospori ovu poziciju. Jer on je, prema najnovijoj (iz marta ove godine) Forbesovoj listi najbogatijih sveta, na prvom mestu sa imovinom od 40 milijarde dolara. Praktično sada se bavi, uglavnom, dobrotvornim radom - formirao je fondaciju Bill-a i Melinda-e (supruge) Gates u koju je prebacio u deonicama Microsofta oko 15 milijardi dolara i upravlja tim sredstvima. Najviše, inače, daje za boj protiv virusa HI, malarije i tuberkuloze.


WarrenBuffett.jpg

Voren Bafet

Gates je nagovorio i „zagrejao“ za filantropiju svog prijatelja i drugog najbogatijeg čoveka sveta, investicioniog gurua Warren-a Buffet-a („veštac iz Omahe“) tako da je i ovaj počeo izdvajati poslednjih godina znatna sredstava u dobrotvorne svrhe. „Veštac iz Omahe“ je dugo, ipak, tvrdio da će on najviše pomoći tako što će za života stvarati što veći imetak koji će se posle njegove smrti celii razdeliti u ove svrhe. No, posle smrti supruge Susan promenio je stav pa je obećao Gatesu da će u narednih 20 godina u njegovu fondaciju uložiti 30 milijardi dolara.
Onih koji su darovali u karitativne svrhe, bilo u deonicama ili gotovini, najmanje milijardu dolara je - ukupno 14. Poslednja tri su ispali s poslednje Forbesove liste milijardera sveta (zbog krize je ova lista znanto kraća nego ranijih godina) koju svake godine sastavlja ovaj magazin, tako da je od 793 milijardera, koliko ih sada ima prema toj listi na svetu, darovalo je više nego milijardu samo njih 11.


gordonmoore-ilu.jpg

Gordon Mur

Profesorka Centra za filantropiju Univerziteta Indiana Leslie Lenkowsky primećuje, iz spiska onih koji su darovali preko milijardu, da su ljudi koji su sami zaradili veliki novac, darežljviji od onih koji su ga nasledili. Najviše na tom spisku je Amerikanaca - 10.
Treći na listi po ukupnim darovima jeste suonivač Intela Gordon Moore (dosad dao 6,8 milijardi dolara), slede Buffet (6,7), osnivač Sun America i KB Home Eli Braod (dve milijarde)...
izvor:balkanmagazin:yea:
 
Top