Šta je novo?

Biljke mesožderke koje se hrane pod zemljom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Biljke mesožderke koje se hrane pod zemljom


Izvor:
Blic.rs

U brazilskim savanama su otkrivene tri nove vrste biljki mesožderki, koje se hrane pod zemljom, prenosi “Dejli telegraf”.


256288_brazil-cerado_hs.jpgBiljke čiji su latinski naziviphilcoxia minensis, philcoxia goiasensis i philcoxia bahiensis, u srodstvu su sa biljkama iz rodaantirrhinum, kod nas poznatijim kao zevalice. Ali, za razliku od zevalica, ove biljke su mesožderke i hrane se pomoću mreže lepljivih listova koji rastu pod zemljom. To podzemno lišće omogućava biljkama da zarobe i svare insekte i crve koji se kreću pod zemljom.

Botaničari smatraju da postoji još vrsta biljaka koje se koriste ovim, do sada nepoznatim, načinom ishrane. Većina poznatih biljaka mesožderka, kao što je venerina muvolovka, koristi listove iznad zemlje da bi uhvatile plen.


Iako su biljke otkrivene pre desetak godina, tek nedavno su naučnici ustanovili njihov način ishrane. Doktor Piter Friš, koji je vodio istraživanje, počeo je potragu za drugim sličnim biljkama.


“Prvi put kada sam video ove biljke, nisam mogao da verujem. Nikada nisam video tako nešto. One rastu u veoma siromašnom zemljištu. Njihov koren im pruža samo potporu, ali one imaju i lišće koje raste pod zemljom. Kada smo ih podrobnije pregledali videli smo ostatke crva zalepljene za površinu listova. Moguće je da postoji još ovakvih sličnih nepoznatih biljaka. Postoji dosta poznatih vrsta za koje još uvek nije dređeno da li su mesožderke ili ne. Možda su se neke od njih adaptirale na ovakav način ishrane”, izjavio je doktor Friš.


On je dodao i da nije najjasnije da li ove biljke na neki način privlače svoj plen ili jednostavno pojedu ono što naiđe i zalepi se za listove.
 
Top