Šta je novo?

Biciklom obišao svet

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Biciklom obišao svet

Izvor:
Novosti.rs


Miodrag Femić za 98 dana kroz zemlje Mediterana biciklom prevalio 7.200 kilometara. Od Novog Sada do Tangera u Maroku vozio 3.200 kilometara.

Tek što se Zoran Zivlak, „pitomi novosadski ekstremista“ kako su ga, posle objavljivanja reportaže u „Novostima“, na sajtu našeg lista nazvali čitaoci, vratio sa Dalekog istoka gde je, za tri meseca, na dva točka, prevalio 7.500, sa zapadnih obala Evrope u Srpsku Atinu je, posle 7.200 kilometara na biciklu proveženih kroz zemlje Mediterana, stigao i njegov sugrađanin Milorad Femić.srb-biciklista_310x186.jpg
- Baš mi se dopada to „pitomi novosadski ekstremista“, prihvatam da i mene tako zovu, jer i sam želim da ostvarujem naizgled nemoguće, ali da to nikoga ne ugrožava - smeje se ovaj neumorni 64-godišnjak. - Od Novog Sada do Tangera u Maroku, u koji se stiže čim se pređe Gibraltar, vozio sam 3.200 kilometara. I isto toliko nazad, naravno. Za to mi je bilo potrebno tačno 98 dana.

Između polazne i ciljne tačke video je čuda od lepote Rima, Firence, Sijene, Monaka, Monte Karla, Kana, Marselja, Barselone, Valensije, Kartahene, Granade, Malage... Ipak, na nisci gradova koje je pohodio, na posebno mesto, iz sasvim ličnih razloga, stavlja dva italijanska - Vićencu i Milano.

- U milanskoj fabrici „Paolo Gvercoti“ napravljen je ram, a u „Kampanjolu“ u Vićenci, inače svetskoj prestonici dvotočkaša, svi ostali delovi bicikla koji vozim već 36 godina i koji me nikada nije izneverio. Zato ga i doživljavam kao nešto više čak i od najodanijeg prijatelja - objašnjava Femić.

Za odlazak u Vićencu je, dodaje, imao još jedan motiv:

- Kraj tog grada su i rampe sa kojih su, 1999. na našu zemlju lansirane rakete NATO. Zato je moj razgovor sa Italijanima u centru Vićence zapravo bio mali miting: apelovao sam na njih da, ubuduće, umesto raketa šalju hranu gladnima širom sveta.

Za opisivanje čari francuske rivijere, nastavlja, jednostavno ne postoje reči. Šator koji je jedne noći, pri prelasku iz Francuske u Španiju, razapeo na Pirinejima iskidalo je krdo divljih svinja, a on čudom ostao nepovređen. Talasi koje je podigla oluja na atlantskoj obali Maroka kakve nije mogao ni da zamisli bili su visoki preko 40 metara.
- Svi su doživljaji izuzetni, ali bih, ipak, izdvojio dane koje sam proveo krstareći čudesnim španskim planinskim masivom Sijera Nevada - kaže, na kraju. - Taj španski nacionalni park dug je 80 kilometara i, na najvišoj tački, visok 3.482 metra, a njegova neponovljiva divljina više je nego impresivna.

ŽELI I NA KUBU

S KRAJA 2010. i početkom 2011. Femić je, vozeći drumovima Srbije, Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Egipta, Sudana, Etiopije, Indije, Nepala i Kine, prevalio čak 13.400 kilometara! Naredni cilj mu je Kuba, na koju bi, veli, voleo da stigne za života njenog višedecenijskog lidera Fidela Kastra.
 
Top