Biblija i drevni grad Tir

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Razmatrajući biblijska proročanstva koja smatram kao čudo zbog njihovih ispunjenja naišao sam na jednu prepreku zbog koje ne mogu ići dalje u proučavanje biblje dok je ne rešim. Ta prepreka je drevni grad Tir i lokacija na kojoj se taj grad nalazio. Za mene najgora solucija bi bila da moram da odem na lice mesta u Liban i uverim se da li je biblija pouzdana reč Božija ili nije. Zaključio sam da je lokacija drevnog grada Tira ( ne sadašnjeg nego drevnog ) pitanje koje daje odgovor da li je biblija zaista reč Božija ili sadrži ozbiljne greške. Opisaću u kraćim crtama o čemu se radi i bio bih zahvalan ljudima koji poznaju istoriju da ostave meni bitne informacije.
Drevni grad Tir nalazio se jednim većim delom na poluostrvu i jednim delom na ostrvu. Kada je Navuhodonosor naišao sa svojom vojskom i narodima srušili su drevni grad Tir samo na kopnenom delu jer ostrvo nisu mogli da zauzmu zbog tadašnjeg načina ratovanja tj. more im je bilo nepremostiva prepreka. Dvesta godina posle tog događaja dolazi Aleksandar Veliki sa svojom vojskom i 332.pne. pravi most između kopnenog i ostrvskog dela Tira za 10 meseci koliko mu je bilo potrebno da osvoji grad. Taj prelaz mu omogućava da zauzme drevni Tir na ostrvu mada se mornarica pokazala kao presudna za zauzimanje ostrvskog dela Tira.
Sada postoji problem kako dokazati da je taj prelaz koji je sagradio Aleksandar Veliki u današnje vreme širok na svom najužem delu čitavih 500 metara. Ispitujući sedimente naučnici iz francuske dolaze do zaključka da je Aleksandar Veliki napravio nasip od drveta i kamena a priroda je nastavila da nadziđuje taj nasip tako da je sada širok čitavih petsto metara na svom najužem delu. Po nekoj logici i zdravom razumu more bi razgradilo i razbilo taj nasip neuporedivo pre nego što bi ga dalje nadziđivalo. Sledeći problem je što lokacija drevnog Tira koja je zvanična ne slaže se sa onim što govori biblija. Međutim kada bi ta lokacija bila malo severnije na ostrvima koja su zaokružena pod br.2. Sva biblijska proročanstva o drevnom gradu Tir
bila bi ispunjena i to pod uslovom da su ta ostrva potonula vremenom i da su nekad bila kompaktna celina dužine oko jednog kilometra. Jezekilj 26-27 poglavlje.
Ova lokacija lako može da se pronađe preko Google Earth

Prilozi

• Tir 3.jpg
    Tir 3.jpg
    99,8 KB · Pregleda: 45
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Neki su odputovali u Tir na lice mesta da vide prokletstvo koje je izrečeno preko biblije nad tim gradom. Kad su stigli u Tir videli su pored ruševina drevnog grada novi grad Tir koji blista uličnim svetlima. Ali Tir je jedno vreme morao biti pust grad kad je Aleksandar Veliki razrušio i ostrvski deo Tira. Baš me interesovalo koliko je vremena proteklo od tada do ponovne izgradnje novog Tira. Nigde nisam našao odgovor osim u bibliji i to izrečeno proročanstvom. Isaija 23.15. U to vreme Tir će biti zaboravljen 70 godina koliki je vek jednog kralja. A posle sedamdeset godina Tir će biti kao bludnica o kojoj se peva.....17. Posle sedamdeset godina Jahve će opet pogledati na Tir i on će opet primiti svoju platui činiće blud sa svim kraljevstvima sveta na zemlji.

Natrag