Šta je novo?

BG: Ko zakasni, parking plaća 180 EUR

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
BG: Ko zakasni, parking plaća 180 EUR
Beograd -- Stranci koji dobiju nalog za dnevnu parking kartu u Beogradu - ukoliko ne plate na Savi, platiće na Rajni, Majni ili gde drugo u inostranstvu

Izvor: Večernje novosti
162365529958482d1c15dbc792121619_w640.jpg

Foto: Thinkstock
“JKP "Parking servis" ne plaća nikakvu proviziju tim firmama, niti ima bilo kakve finansijske obaveze prema njima. Uvođenjem ovakvog vida naplate potraživanja od stranaca, ali i lisica za vozila sa stranim registarskim tablicama, oslobodili smo oko 500 parking-mesta dnevno i sve vozače stavili u ravnopravan položaj”, objašnjava Čupković. “Takođe, veoma smo zadovoljni rezultatima naplate. Dug od četiri miliona evra za vozila sa stranim tablicama je smanjen, i do sada smo naplatili preko dva miliona evra starih potraživanja”, dodaje on.

Međutim, ovaj ceh će ih koštati mnogo više nego da su ga platili u Beogradu, pišu Večernje novosti.

Kako bi namirili svoja potraživanja od stranih državljana, "Parking servis" sarađuje sa tri firme iz Velike Britanije, Austrije i Švajcarske.

Međutim, da li će ove kompanije "uterati" dug same ili će za to angažovati "podizvođača", pa će nesavesnog vozača visina konačnog računa iznenaditi, "Parking servis" ne zanima. Ipak, vozačima se savetuje da izmire obaveze, jer im se može dogoditi da jednu dnevnu kartu moraju da plate 179 evra.

Cena dnevne parking karte, inače, iznosi 1.870 dinara za crvenu, žutu i zelenu zonu, a 720 dinara za opšta parkirališta izvan zoniranog područja.

U JKP "Parking servis" kažu da je cena ista za vlasnike vozila i sa stranim i sa domaćim registarskim tablicama. Objašnjavaju da su u postupku naplate potraživanja od dužnika sa stranim tablicama, firme iz inostranstva u obavezi da u ime i za račun JKP "Parking servis" naplate iznos dnevne karte sa pripadajućom kamatom i troškovima.

“Smatram da je normalno da vozači sa stranim tablicama, kada parkiraju u Beogradu, plate parking na isti način kako to čine i u svojim zemljama u inostranstvu. Ukoliko obaveze izmire u Srbiji, niko im neće naplaćivati dnevne karte u inostranstvu, ističe direktor "Parking servisa" Andrija Čupković.

“Iznosi koje plaćaju u inostranstvu su u skladu sa zakonima zemalja iz kojih vozači dolaze, i mi ne možemo da utičemo na to”, dodaje on.
 
Top