Šta je novo?

Bezobrazluk u prodavnici "Uradi sam"

Član
Učlanjen(a)
17.10.2009
Poruka
102
Pre dvadesetak dana sam u prodavnici "Uradi sam" na Karaburmi (Ada Huja) u Beogradu, kupila trimer za travu koji je posle minut koriscenja i kosenja ne vise od tri kvadrata trave prestao da radi tj kalem na koji se namotava najlon je pukao. Verovatno je taj kalem vec bio napukao i kao takav je prodat. Tri dana nakon kupovine sam taj proizvod i vratila njima trazeci da zamene polomljeni kalem za drugi, ispravan, na sta su oni meni odgovorili da nemaju, a rezervne delove ne prodaju. Tada sam zatrazila novi trimer ili povracaj novca (po zakonu imam pravo). Sa podsmehom (inace su prodavci vrlo ''ljubazni'' sa kupcima) su mi odgovorili da nemam prava to da trazim od njih jer je proizvod koriscen (naravno da je koriscen, kako bih u suprotnom znala da je kalem pukao!!). Jedinu mogucnost su mi ponudili da se odnese trimer u servis. Posle mnogo raspravljanja i pogubljenih zivaca sa prodavcima jer do sefova je nemoguce doci (kada sam trazila da razgovaram sa sefom, porucila je preko prodavca da ne zeli da dodje i da nema sta ona da razgovara sa kupcima), pristala sam da se odnese trimer u servis jer se navodno proizvodi u servisu popravljaju i vracaju za maksimalno pet dana - a od tada je proslo 20. Obzirom da mi se nisu javili kako su i obecali, na telefon se u servisu naravno niko ne javlja, u "Uradi sam" je vecito veza zauzeta, bila sam primorana da po ko zna koji put odem do njihove prodavnice da vidim sta se desava sa trimerom koji sam kupila a da nisam uopste ni koristila jer je od samog starta bio neupotrebljiv. Tada me je docekalo jos jedno neprijatno iznenadjenje, jer se servisanje vremenski od pet dana odjednom povecalo na "zakonskih" 45 dana, sto znaci da mi jos ostaje mesec dana cekanja, i gomila nepokosene trave. Cinjenica je da kada su oni u pitanju, ostecen kupac nema nikakva prava. Ja na zalost nisam usamljen slucaj, u raznim razgovorima sa drugima cujem da se ovakve ili slicne stvari redovno desavaju u "Uradi sam" prodavnicama. Ne znam da li se neko od ostecenih kupaca ikada obratio Zastitnicima potrosaca ili inspekciji, i moze li se ista pozitivno uraditi po ovom pitanju, ili cemo mi potrosaci zauvek ostati ovce za sisanje. Jednu jedinu dobru stvar sam cula od strane prodavca iz gore navedene prodavnice: "A, sto kupujete ovde?" I u pravu je, a u jedno sam sasvim sigurna - da vise necu nikad...
U ovom trenutku ja nisam u mogucnosti da nesto mnogo ucinim u vezi svega ovoga, osim da na ovakav nacin ljudi saznaju kakvim se prevarama oni bave, i da nekog potencijalnog kupca "spasim" od ovakvog bezobrazluka.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.004
Imas na ovoj stranici mozes da dobijes savete i pravnu pomoc:
HTML:
http://potrosac.info/kontakt/
 
Učlanjen(a)
09.12.2013
Poruka
79
Koliko je meni poznato, u roku od sest meseci od kupovine nekog proizvoda, kupac ima pravo da ga vrati i dobije svoj novac natrag. Podrazumeva se da je stvar vec koriscena, jer kako bi neko mogao da zna da je neispravna, ako je nije upoterbio.
Slicno kao i vama, dogodilo se i meni, ali je problem resen u saradnji sa inspekcijom. Savetujem vam da im ne dozvolite da vas uvlace u "vrzino kolo", sa navodnim servisima, popravkama i drugim glupostima, vec da se sto pre obratite inspekciji. Sada se zakonodavstvo ove "drzave" mora uskladiti sa zakonodavstvom EU, a to neminovno povlaci za sobom postovanje dostojanstva potrosaca. Na RTS-u su komentarisali devojke koje masovno kupuju cipele i haljine, da bi ih posle nekoliko dana(citajte:izlazaka u provod) vratile tamo gde su ih kupile i uzele SVOJ novac natrag. I niko ne sme da im prigovori da su kupljeno vec koristile. Pa, zasto i Vi koji ste osteceni ne biste mogli da zatrazite svoje pravo?
Savetujem Vam da se, bez obzira na proteklo vreme, obratite inspekciji.
 
Top