Šta je novo?

Bez njih svet više nije isti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.734
Bez njih svet više nije isti

Izvor: B92, Tanjug

U godini na izmaku svet su napustili brojni umetnici, ostavljajući za sobom bogato stvaralaštvo koje je obeležilo umetnost XX i XXI veka. Ovom prilikom prisećamo se samo nekih od njih...

1.jpg

Legendarna soul pevačica Eta Džejms napustila je svet krajem januara, nakon duge borbe leukemije. Jedan od najboljih ženskih vokala u popularnoj muzici, inspiracija mnogim današnjim zvezdama, bila je među prvima koji su povezali crnačku i muzičku tradiciju belaca u SAD, ostavljajući za sobom niz hitova predvođenih baladom „At Last“.

Francuska glumica Marija Šnajder, zvezda filma „Poslednji tango u Parizu“, umrla je u 58. godini u jednoj pariskoj bolnici. U tom filmskom ostvarenju igrala je pored Marlona Branda, a film je zbog eksplicitnih scena seksa izazvao burnu kontroverzu u vreme kada je prvi put prikazan.

Jedna od najboljih pevačica svih vremena koja je uspela i u glumačkim vodama Vitni Hjuston tragično je preminula dan pre dodele prestižnih muzičkih nagrada Gremi. Sahranjena je uz zvuke pesme „Grateful day“ u prisustvu 1.500 poštovaoca koji su tom činu prisustvovali uz posebnu pozivnicu. Njen partner u kultnom filmu „Telohranitelj“ Kevin Kostner rekao je opraštajući se: „Ti nisi bila dobra, bila si odlična, svet te je voleo.“


Jedan od najslavnijih arhitekata dvadesetog veka Oskar Nimajer, koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina našeg vremena, preminuo je u početkom decembra u bolnici u Riju, deset dana pre svog 105. rođendana.

Francuska glumica Ani Žirardo umrla je u 79. godini, u bolnici u Parizu. Žirardo je bila jedna od najpopularnijih glumica sedamdesetih godina, proslavivši se u filmovima Marka Fererija, Kloda Leluša i Andrea Kajata. Leluš je u njoj video „možda najveću francusku glumicu u posleratnom periodu“.

Slavna pevačica Čavela Vargas preminula je sredinom leta u 93. godini. Ostala je upamćena kao zvezda koja je prkosila polnim stereotipima i postala je jedna od najpoznatijih pevačica Meksika.

Legendarni pisac naučne fantastike i autor knjige „Farenhajt 451“ po kojoj je snimljen istoimeni filmski hit, Rej Bredberi, preminuo je danas u 91. godini, potvrdila je njegova porodica.


Slavni američki džez pijanista i kompozitor Dejv Brubek, čije se kompozicije „Take Five“ i „Blue Rondo a la Turk“ smatraju klasicima tog žanra, preminuo je u 92. godini.

Svet su ove godine napustila i dvojica muzičara koji su dali doprinos osnivanju bendova značajnih za popularnu muziku XX veka. Adam Jauk, poznatiji kao MCA, jedan od osnivača sastava “Beastie Boys” preminuo je početkom maja u 47 godini života. Nedugo zatim preminuo je i Robin Gib, jedan od osnivača kultnog sastava “Bee Gees“, nakon duge bolesti.

Glumac Majkl Klark Dankan preminuo je početkom septembra u losanđeleskoj bolnici. Iako je ostvario svega nekoliko filmskih uloga, u istoriju kinematografije ušao je igrajući zatvorenika u kultnom filmu „Zelena milja“.

Čuvena američka pevačica, disko diva Dona Samer koje je za sobom ostavila hitove „Hot Stuff“ i „I Feel Love“ preminula je u maju u svojoj 63 godini, posle duge i teške borbe sa rakom.


Srpska vajarka Olga Jančić preminula je 25. oktobra u Beogradu u 84. godini. Ona je, kako ocenjuju poznavaoci, izgradila autentični plastički svet jedinstven u srpskom i jugoslovenskom vajarstvu.

Sredinom oktobra, posle duge i teške bolesti preminuo je u 56. godini Branko Črnac-Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota koji su svojom muzikom obeležili prostore bivše Jugoslavije.

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Ksenija Jovanović umrla je u 84. godini. Rođena Sarajka ostvarila se na pozorišnim daskama ali i na velikom platnu.

Zlata Petković, koja će ostati upamćena po ulozi Marije iz serije „Otpisani“, umrla je u 58. godini. Bila je tinejdž misica nekadašnje Jugoslavije, a kasnije i zvanično najlepša Jugoslovenka na Izboru za mis sveta u Londonu. 
Poslednja izmena od urednika:
Top