Šta je novo?

Bez napretka u pregovorima sa MMF

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Bez napretka u pregovorima sa MMF
Predstavnici Vlade Srbije ipak optimisti
25.08.2009. 16:43 - 20:54

Misija MMF-a već dva dana razgovara sa srpskim zvaničnicima o načinima za popunjavanje budžetskog deficita. Kako B92 saznaje, u razgovorima za sada nije bilo napretka, ali su predstavnici Vlade Srbije optimisti.

mmf-cvetkovic-x.jpg


Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da MMF nije inisitirao samo na povećanju PDV-a, a da će se tek narednih dana utvrditi kako će se nadomestiti manjak u budžetu.
"Pogrešna je interpretacija da MMF insistira isključivo na povećanju PDV-a, već će to biti ostavljeno da se na tehničkom nivou razgovora utvrdi koji bi to bili elementi. Stav Vlade Srbije je da se ne ide na povećanje opterećenja privrede i stanovništva novim troškovima, s tim što ćemo razmatrati sve moguće opcije u tom pogledu", rekao je Cvetković.
Vlada Srbije je MMF-u iznela plan reforma državne administracije, a premijer navodi da ce su za ozbiljnu reformu potrebne godine.
"Sasvim je pogrešno misliti da ta reforma treba da se završi za tri-četiri meseca. Pogrešno je i da se od nje očekuju neposredni finansijski efekti", objašnjava Cvetković.
"Ta reforma je nešto u šta moramo da uđemo i nešto što će sigurno trajati nekoliko godina. Da bi smo postigli cilj, mi moramo da znamo šta da radimo za četiri meseca, šta za šest, i tako dalje", kazao je on.

Krkobabić: MMF podržao reforme penzionog sistema

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić razgovarao je danas sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o penzijama i penzionom sistemu Srbije u uslovima krize.
U pogledu plata i penzija, u narednom periodu neće doći do smanjenja, u čemu je Krkobabić ostao dosledan kao i u prethodnim pregovorima sa MMF-om, navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije.
Krkobabić je insistirao i na mogućnosti da se kod prvih znakova oporavka ekonomije zemlje, nađe način za podršku penzionerskoj populaciji u granicama mogućih uslova. Na sastanku je ocenjeno da je ekonomska kriza u Srbiji dostigla maksimum, ali da će oporavak privrede zahtevati još izvesno vreme i produžiće se i u 2010. godini. Krkobabić je istakao da su penzioneri podneli svoj deo tereta krize koja je pogodila celi svet, pa i Srbiju.
Šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger i njegovi saradnici upoznati su sa planiranim reformama u oblastima penzijsko-invalidskog sistema Srbije, čemu su dali svoju punu podršku.
Razgovori su protekli u konstruktivnom dijalogu uz puno razumevanje i na obostrano zadovoljstvo, a članovi MMF-a su posebno podržali postignute rezultate u reformi PIO, istaknuto je u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije.

Izvor: Blic
 
Top