Šta je novo?

Besplatna vakcina za svu decu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.320
Besplatna vakcina za svu decu
IZVOR: BETA
Beograd -- Od danas sva deca u Srbiji imaju pravo na besplatnu kombinovanu petovalentnu vakcinu.


168011215455227f1896618092230282_orig.jpg

Foto: Beta/AP/Ilustracija

To je omogućeno izmena Pravilnika o imunizaciji.

"Izmenama je predviđeno da sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanim petovalentnim vakcinama tokom 2014. godine, kao i druga deca koja su započela vakcinaciju ovom vakcinom mimo tada važećeg Pravilnika, stiču pravo i mogu besplatno da budu vakcinisana istom vakcinom i tokom 2015. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Uvođenje novog tipa kombinovane petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence tipa b, definisano je izmenama i dopunama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koji je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine.

Ranijim Pravilnikom bilo je predviđeno da se deca vakcinišu kombinovanom trovalentnom vakcinom, plus pojedinačnim OPV vakcinama protiv dečje paralize i vakcinom protiv hemofilusa influence tiba b.

Petovalentna vakcina je prošle godine postala besplatna, ali je pre izmena Pravilnika onemogućena besplatna revakcinacija dece koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine, zbog čega je Zaštitnik građana tražio da datum rođenja deteta ne bude odlučujući za vrstu vakcine.

U Ministarstvu navode da se na ovaj način u potpunosti izašlo u susret Preporukama Zaštitnika građana, ali da ukoliko, iz nepredviđenih okolnosti, na koje Ministarstvo ne može da utiče, nastupi trenutna nestašica kombinovane petovalentne vakcine biće obezbeđena kombinovana domaća trovalentna vakcina kao zamena.
 
Top