Šta je novo?

Besmisleni porezi koji će pobediti krizu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Besmisleni porezi koji će pobediti krizu

Kako bi savladali krizu, naši političari su smislili sjajne poreze koje mi obožavamo da plaćamo. Kako bi što pre pobedili u toj epskoj borbi, predlažemo ekipi na vlasti nekoliko sjajnih poreza koje bi morali da uzmu u obzir. Jedva čekamo da ih plaćamo!

Tekst ustupio magazin "Maxim"Porez na brade

Iako bi oporezivanjem skupova na Ravnoj gori budžet Srbije bio pošteno napunjen, ova poreska umotvorina nije delo nekog inventivnog poreskog ćate. Verovali ili ne, oporezivanje brada je navodno prvi uveo Petar Veliki! On je toliko mrzeo brade da je odlučio da otcepi porez svakom ko se odluči na tu dlakavu opciju. Pored poreza, bradonja bi morao da nosi i bedž na kome je pisalo da priznaje da je nošenje brada smešno. Sprem'te se sprem'te za plaćanje poreza!

Porez na neslaganje s vlastima

Zli jezici bi rekli da ovaj porez već postoji i da se zove Zakon o informisanju, ali mi se ne bavimo spekulacijama. Ovaj zakon je zaista postojao i uveo ga je Oliver Kromvel, koji je nakratko ukinuo kraljevinu u Engleskoj. Porez je uveden zbog grlatih rojalista koji su se bunili protiv Kromvela. Porez na neslaganje je uložen u vojsku koja se borila protiv istih tih galamdžija. Bar su znali kuda novac ide.

Porez na postojanje

Englezi su uvek bili majstori za smišljanje poreza, tako da genijalna ideja oporezivanja građana zato što postoje deluje sasvim normalno. Umesto da oporezuju trošenje para, činilo se mnogo logičnije da naplate porez svakome ko je živ. Tako je seosko domaćinstvo u kome se majka porađala 10-ak puta plaćalo veći porez od lokalnog buržuja koji je živeo sam u zamku. Kakav nam je prirodni priraštaj, s ovim porezom se ne bismo posebno usrećili, idemo dalje.

Porez na ognjište

Kad nisu više imali šta da oporezuju, Englezi su se setili da oporezuju ognjišta. Zbog ovog genijalnog poreza, siromašni slojevi su krili svoje dimnjake i živeli u zadimljenim kućama kako ne bi plaćali danak državi. Porez je ukinut posle četvrt veka kad se zapalio ceo komšiluk zbog pekara koji je krišom pekao 'lebac. U srpskoj varijanti predlažemo porez na grejanje. Poreznici bi išli od kuće do kuće i, ako bi osetili temperaturu iznad nule, naplaćivali bi porez!

Porez na ulične bandere

Toliko bandera, svi ih bar pasivno koristimo (osim alkoholičara, koji ih grle, ali i to ćemo oporezovati) a ne plaćamo ništa državi. E pa neće moći tako. Ako hoćeš da vidiš kuda ideš kako ne bi upao u otvoreni šaht (takođe se smišlja porez na propadanje), moraćeš da platiš. Mi smo već prisvojili banderu pored redakcije, dali joj ime i spremili se za plaćanje ovog krasnog poreza!

Porez na kućne ljubimce

Svaka životinja će biti obeležena kako bi se efikasno plaćao porez. Predložena je i efikasna evidencija životinja. Fali još samo da se životinje obeleže Davidovom zvezdom i odvedu na prinudni rad koji će ih osloboditi (vlasnika). Ovaj zakon je u pripremi.

Porez na vazduh

Možda neko nema da jede, ali će uvek odvojiti vreme za disanje! U vreme krize moramo da jednako podelimo teret, a najveće trošadžije su građani koji bezobzirno udišu vazduh. Svako ko se bude baškario i disao više nego što je neophodno platiće porez na vazduh. Nazovimo to eko-taksa, eto je l' sad zvuči lepše? Diši duboko ali malo!

Izvor: B92
 
Top