Berluskoni bi ponovo u premijersku fotelju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Berluskoni bi ponovo u premijersku fotelju

Izvor:
Novosti.rs

RIM - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni želi da ponovo bude na toj funkciji i priprema kandidaturu za izbore naredne godine, javio je Frans pres, prenoseći pisanje italijanske štampe koje je delimično potvrdio čelnik Berluskonijeve partije Narod slobode (Popolo della Liberta, PDL).

"Odluka je doneta: Berluskoni će se još jednom da se kandiduje za funkciju premijera", navodi agencija, prenoseći izjave izvora, nakon što je aktuelni predsednik italijanske vlade Mario Monti ponovio da će se povući 2013. godine.

Berluskoni_620x0.jpg

Izveštava se da je Berluskoni svoju odluku zasnovao na istraživanjima javnog mnjenja, po čijim rezultatima PDL može da osvoji do 30 odsto sa njim na čelu, umesto sa trenutnim partijskim liderom, nekadašnjim ministrom pravde, Anđelinom Alfanom.

Zamoljen da prokomentariše pisanje štampe, Alfano je rekao da postoji podrška za ponovnu Berluskonijevu kandidaturu. "Mnogi traže od njega da to učini, a ja sam jedan od njih... Mislim da će na kraju odlučiti da se vrati", dodao je lider PDL.

Prema pisanju štampe, PDL bez Berluskonija bi osvojio tek 10 odsto, a oko 18 odsto ukoliko bi Alfano odlučio da se kandiduje za premijera a Berluskoni ga podrži kao čelnik partije.

Ako se, međutim, Berluskoni kandiduje za premijera uz Alfana i tim mladih političara, mogao bi dobiti do 30 odsto, navodi se u izveštajima, koje prenosi AFP.

Izbori treba da se održe aprila 2013. godine, kada će Berluskoni imati 76 godina.

Kada se povukao novembra 2011, nagovestio je da će Alfano preuzeti vođstvo u partiji zauvek, ali je PDL pretrpeo gubitke na lokalnim izborima ranije ove godine.

Trenutni premijer, koji je preuzeo funkciju u trenutku uspona italijanske finansijske krize u novembru prošle godine, kako prenosi AP, odbacio je mogućnost ponovne kandidature po okončanju svog mandata, dodajući da će ostati aktivan kao doživotni senator.

Američka agencija podseća da se Berluskoniju sudi pod optužbama da je plaćao seks sa maloletnom marokanskom prostitutkom i koristio svoju funkciju kako bi to prikrio.

Natrag