Šta je novo?

BeoVoz: Od decembra će putnici do Beograda do Pančeva morati da presedaju, i da kupuju dve karte

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Putnici na relaciji Beograd - Pančevo ubuduće će morati da presedaju jednu stanicu do Pančeva ili da na "Dunav stanici" uđu u voz za Vršac ili Zrenjanin

Zeleznica-voz-pruga-vagon-sine-1-620x350.jpgIako je pruga od Beograda do Pančeva obnovljena i iako sada postoje uslovi da se prevoz putnika na ovoj relaciji obavlja brzo i bezbedno, neko je odlučio da ukine direktnu železničku liniju između ova dva grada.

Posle modernizacije pruge Pančevo gubi direktnu liniju do prestonice. Direktno će moći da se dođe samo do Ovče.

Od 1. decembra uvodi se novi red vožnje BG voza koji podrazumeva stanice i stajališta na levoj obali Dunava, ali i skraćenje linije do Ovče. To znači da će putnici na ovoj relaciji ubuduće morati da presedaju jednu stanicu do Pančeva ili da na “Dunav stanici” “hvataju” voz za Vršac ili Zrenjanin.

Za 120.000 stanovnika banatskog grada nadomak srpske prestonice ova odluka deluje nelogično, jer će uprkos višemilionskoj investiciji u prugu i dalje biti prepušteni kombi prevoznicima i divljim taksistima. Takođe, obesmišljen je i cilj projekta vrednog 91 milion dolara, najefikasnije, najjeftinije i najbrže povezivanje glavnog grada sa najvećim susednim gradom.

U “Srbija vozu” kažu da se saobraćaj na pruzi Beograd – Pančevo ne ukida.

– Redovna veza sa Beogradom biće ostvarena vozovima koji saobraćaju na relaciji Vršac – Beograd Dunav – Vršac i Zrenjanin – Beograd Dunav – Zrenjanin, po važećem redu vožnje – objašnjavaju u ovom preduzeću.Voz-pruga-4.jpg– Po novom redu vožnje, od 11. decembra uvode se vozovi koji će saobraćati na relaciji Pančevo Vojlovica-Ovča, a u stanici Ovča biće ostvarene veze sa vozovima iz sistema BG voz.

Prema podacima “Srbija voza” iz oktobra 2016. godine, na relaciji Beograd Dunav – Pančevo Varoš, dnevno je saobraćalo devet vozova sa prosečno 29 putnika.

S ozbirom na predviđene izmene taj broj bi mogao još više da opadne, jer će korisnike voza, osim presedanja, od železnice da udalji i plaćanje koje podrazumeva kupovinu dve karte.

– Od Pančevačkog mosta do Ovče je jedan sistem naplate voznih karata, koji spada u javni gradski saobraćaj “Bus plus”, a od Ovče do Pančevo varoši u skladu sa putničkom tarifom “Srbija voza” cena karte je 64 dinara – objašnjavaju u “Srbija vozu”.

Ovaj problem za sobom vuče drugi, a to je ukidanje neisplativih linija.

U vezi sa tim u “Srbija vozu” kažu da će za vozove kod kojih ne bude utvrđena obaveza javnog prevoza, kontaktirati s lokalnim upravama u cilju da se iznađu mogućnosti obezbeđenja saobraćaja vozova.

Od decembra se uvodi devet novih polazaka voza koji će saobraćati između železničkih stanica Pančevo – Vojlovica i Beograd Ovča. Putovanje na ovoj relaciji će trajati oko 20 minuta.

Osim ove linije sa presedanjem u Ovči, putnici iz Pančeva moći će da koriste i vozove koji kreću iz Vršca (pet polazaka) i Zrenjanina (četiri polaska).

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)
 
Top