Šta je novo?

Beogradski Sajam knjiga počinje 26. oktobra

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
"VREME JE ZA KNjIGU"

Beogradski Sajam knjiga počinje 26. oktobra

Najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope biće organizovana pod sloganom "Vreme je za knjigu“ uz učešće više od 500 izlagača, od kojih će 72 biti iz inostranstva

1_zpsada26728.jpg


BEOGRAD - Ovogodišnji 59. međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoriće kineski pisac Liu Dženjun i srpski akademik Milosav Tešić, saopštio je danas predsednik Odbora sajma Zoran Avramović na konferenciji za novinare.

Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope biće organizovan pod sloganom "Vreme je za knjigu“, na površini od 30.512 metara kvadratnih, uz učešće više od 500 direktnih izlagača, od kojih će 72 biti iz inostranstva, najavio je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević u prepunoj sali Media centra.

Vukosavljević je istakao da je moto kineskog štanda "Knjiga produbljuje prijateljstvo i sradnju" i da on očekuje da će ovaj sajam biit polazana osnova za bogatu kulturnu saradnju dve zemlje.

Predsednik Odbora sajma Zoran Avramović je kazao da će svečano otvaranje Sajma biti prvi put u njegovoj istoriji održano u Hali II pošto je tu smešten štand Kine koji pokriva 1.000 metara kvadratnih.

On je naglasio da se Odbor trudio da sledi sva pozitivna iskustva ranijih organizatora sajmova knjiga i da su uneli izvesne inovacije za koje su uvereni da su pozitivne.

Osvrnuo se i na podelu izlagačkog prostora koji je uvek bio kamen spoticanja i kazao da su se držali postojećih kriterijuma i smatra da je podela bila pravičnija što se videlo po manjem broju žalbi.

Odbor je, dodao je Avramović, došao do nekih novih saznanja vezanih za organizaciju sajma koja će, nada se, primeniti iduće godine.

On je podsetio da su predviđene dodele svih nagrada koje Sajam dodeljuje već decenijama: izdavač godine, izdavacki poduhvat godine, dečija knjiga godine i najlepša knjiga. Takođe biće uručena nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Novinari će kao i do sada dodeliti svoje nagrade najboljem izdavaču između dva sajma i izdavaču koji je imao najkorektniji odnos prema medijima.

Avramović je najavio da će kao i ranijih godina četvrtak biti rezervisan za školski dan, da su cene pojedinačnih ulaznica nepromenjene već pet godina (250 dinara) da su za grupne posete 150 i porodična je 600 dinara.

O nastupu Kine na Sajmu govorila je Lin Lijing, direktor EXPOA kineskih publikacija koja je naglasila da je Kina uputila najveću delegaciju na ovaj sajam koja broji 200 članova i među njima je 100 izdavača iz 60 izdavačke kuće kao i 12 pisaca.

Kina će predstaviti svoje odabrane pisce, knjige, publikacije o tradiciji, kineskoj civilizaciji i savremenom kineskom društvu, kazala je ona i dodala da će u okviru pratećeg programa, na kineskom štandu biti organizovani susreti pisaca i izdavača, promocije knjiga, tribine, dijalozi, otvoreni časovi kineskog jezika.

Kao najreprezentativniji predstavnici književnosti zemlje došli su pisci: A Lai, Ju Hua, Liu Dženjun, Li Er, Džang Juežan, Džao Lihung, Cao Vensjuen, Lao Ma (Ma Đunđije), Si Čhuan (Liu Đun), Mai Đija.

Predviđeno je da se od 27. do 31. oktobra, na kineskom štandu, u Biblioteci grada Beograda i na Univerzitetu u Beogradu, organizuju književne tribine.

Ona je najavila da će biti organizovan forum na temu "O razvoju izdavaštva i kulturnoj saradnji Kine i Srbije" što smatra za jednu od najvažnijih aktivnosti koje organizuje Kina. Na forumu će učestvovati predstavnici ministarstava za kulturu i medije Srbije i Kine, predstavnici kineske ambasade, pisci i izdavači a zakazan je za ponedeljak, 27. oktobra od 14:00 do 17:00 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Predviđeno je nekoliko tematskih izložbi koje svedoče o savremenom kineskom izdavaštvu, dometima i bogatstvu kineske kulture: Izložba fotografija svetske kulturne baštine u Kini, Dani kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, izložba ilustracija savremenih kineskih dečjih knjiga i izložba fotografija "Lepote Kine - šarm provincije "Fuđijen".

Pokrovitelj kineskog učešća na ovogodišnjem sajmu je Kineska državna uprava za medije, izdavaštvo, radio, film i televiziju, dok je organizator Kineska nacionalna korporacija za izvoz i uvoz publikacija.

Pored Kine, na sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore i drugih zemalja.

Među brojnim inostranim gostima biće i: Mark Tompson i Toni Parsons - Velika Britanija, Kristof Morija - Francuska, Robert Hodel i Tomas Plecinger - Nemačka, Jan Sonergor - Danska, Dimitris Sotakis - Grčka, Sahar Delijani - Iran, Gustav Murin i Dušan Mitana - Slovačka, Petar Milošević - Mađarska, Igor Mandić - Hrvatska, Danko Šipka - SAD, Dževad Karahasan i Emir Imamović - Bosna i Hercegovina, Risto Lazarov - Makedonija.

O pratećim programima Sajma govorio je urednik, pesnik Dragan Hamović koji je istakao da će pored predstavljanja autora i tema iz Kine fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biiti usmeren je na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju: 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Stefanovića Karadžića, 150 godina od rođenja Branislava Nušsića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Prva tri dana temtske tribine u sali "Slobodan Selenić" u Hali 1 A biće posvećene Vuku Karadžiću a zatim će, prema rečima Hamovića, biti organizovani programi kao omaž nedavno preminulim piscima koji su svojim delima do prošle godine bili u centru pažnje sajmova knjiga: Svetlani Velmar Janković, Dobrici Ćosiću i MIodragu Pavloviću.

Na nivou B hale 2 biće postavljene izložbe: Srpsko pismo i jezik kroz istoriju, Srpska književnost i Veliki rat (izložba Biblioteke Grada Beograda), Pola veka "Disovog proleća" u Čačku, Najlepše knjige iz Slovačke 2013. (Međunarodna kuća za dečju umetnost „Bibiana", Bratislava), Plakati - ilustracije teksta - radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, Sto i jedna rečenica u opremi knjige - Alberta Kapra - radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i Kultura ćirilice.

(Večernje Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
Toni Parsons gost Lagune i Sajma knjiga

Autor bestselera "Čovek i dečak" ovom prilikom promovisaće roman "Jedan po jedan", napeti prvi roman u novom, eksplozivnom kriminalističkom serijalu

1_zps68c41772.jpg


BEOGRAD - Jedan od najpoznatijih svetskih pisaca Toni Parsons, na poziv izdavačke kuće Laguna, gostovaće na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, ali će se družiti i sa čitaocima u nekoliko gradova po Srbiji.

Autor bestselera "Čovek i dečak" ovom prilikom promovisaće roman "Jedan po jedan", napeti prvi roman u novom, eksplozivnom kriminalističkom serijalu.

Svi čitaoci knjiga "Potraga za suncem", "Odlasci", "O životu, smrti i doručku", "Ljudi i dečaci", "Novi početak", "Moja omiljena supruga"

, "Naše nezaboravljene priče", "Prava porodica", "Čovek i žena", "Za moju malu" i "Čovek i dečak" moći će da se druže sa autorom u Beogradu u sredu, 29. oktobra, u knjižari Delfi SKC, od 19 sati.

Karlovačku gimnaziju i Novi Sad Parsons će posetiti u četvrtak, 30. oktobra. U 20.30 u knjižari Delfi u Novom Sadu (Kralja Aleksandra 3) družiće se sa čitaocima i potpisivati knjige.

U Nišu i Požarevcu Toni Parsons će gostovati u petak, 31. oktobra. Potpisivaće knjige u 16 časova u knjižari Delfi u Nišu (Voždova 4), a u 20.30 u Narodnoj biblioteci "Ilija M. Petrović" u Požarevcu (Drinska 2) predstaviće svoje knjige čitaocima.

Njegov novi roman "Jedan po jedan" je uzbudljiv triler pun preokreta o londonskom serijskom ubici koga zbog izbora žrtava među najbogatijim žiteljima ove metropole društvene mreže počinju da obožavaju. Putevi će mu se ukrstiti sa detektivom Maksom Vulfom koji započinje bitku ne samo za razrešenje strašnog slučaja već i za sopstveni život.

Na Laguninom štandu na Sajmu knjiga u Beogradu Parsons će svoje knjige potpisivati u subotu, 1. novembra.

Toni Parsons je jedan od najvećih i najprodavanijih pisaca današnjice i jedan od najpoznatijih britanskih pisaca. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika, a Laguna je do sada objavila dvanaest njegovih knjiga.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
VREME JE ZA KNJIGU: Danas počinje Međunarodni sajam knjiga

Danas u 10 časova otvaraju se kapije Beogradskog sajma i prvi posetioci mogu da (sa pozivnicom ili ulaznicom koju su platili 250 dinara) stupe pod kupole hale I, II i IV gde je, po 59. put, smešten Beogradski međunarodni sajam knjiga čiji je slogan “Vreme je za knjigu”.

1_zps5cff7680.jpg


Ta najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji i najveći sajam knjiga u regionu, biće otvorena svakoga dana do 2. novembra od 10 do 21 sat, a posetioce očekuje 476 direktnih izdavača (prošle godine ih je bilo 490) na površini od 30.512 metara kvadratnih (prošle godine 27.000 m2).

Broj izlagača iz inostranstva ove godine je veći nego lane (48) i sada ih je 72.
Prvi put u istoriji Sajma, zemlja počasni gost neće imati svoj štand u Areni Hale I već će, na zahtev Kine, kojoj je ove godine pripala ta čast, dobiti 1.000 metara kvadratnig u Hali II gde će biti održana i ceremonije svečanog otvaranja sajma danas u 18 sati.

Čast da otvore sajam podelili su gost iz Kine Liu Dženjun, a u ime domaćina pesnik i akademik Milosav Tešić.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu veoma je ozbiljno shvatila ulogu počasnog gosta Beogradskog sajma i u njenoj delegaciji je 200 članova od kojih je 12 vrhunskih pisaca, 100 uspešnih izdavača iz 60 izdavačkih kuća.

Pod sloganom “Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost” Kina će tokom trajanja sajma, kako na štandu, tako i u celom Beogradu organizovati brojne promocije, tribine, izložbe, razgovore, a sve u cilju boljeg uzajamnog upoznavanja i intenziviranja kulturne saradnje dveju zemalja.

Pored Kine, na sajmu učestvuju izlagači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore, a kulturni centri evropskih zemalja biće okupljeni na štandu EUNIC-a.

Iako se primećuje da su organizatori sajma uveli neke mere štednje pa je smanjen broj sala (nema strip sale), manji je broj kulturnih i naučnih institucija među izlagačima, prateći program je zanimljiv i bogat, a uveden je i novi promotivni prostor u Hali I na mestu koje je bilo rezervisano za zemlju počasnog gosta.

Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju: 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Stefanovića Karadžića, 150 godina od rođenja Branislava Nušsića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Takođe, biće organizovane tribine kao omaži nedavno preminulim piscima koji su obeležili drugu polovinu 20 veka: Svetlani Velmar Janković i Miodragu Pavloviću.
Posetioci koji će želeti da kupe knjige ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Patrika Modiana moraće da potraže štand “Akademske knjige” u hali I pošto je ona jedina obezbedila njegovih pet naslova koji su prevedeni i štampani više od deset godina unazad kada nisu bili zapaženi.

Svi izdavači, uprkos izuzetno teškim uslovima poslovanja, ipak su obezbedili sredstva da štampaju “premijere” iako će posetioci primetiti da ima izuzetno puno reizdanja, ali to i nije tako loša praksa ako se uzme u obzir da mnogih dela klasične domaće i strane književnosti nema više, već godinama, u knjižarama.

To da se neki naslovi stalno iznova štampaju pokazuju i dva podatka dobijena od Narodne biblioteke Srbije da je u periodu od oktobra 2013. do oktobra 2014. bilo uzeto 10.597 CIP-ova (registarskih brojeva za štampanje) dok je u istom periodu prethodne godine taj broj iznosio 10.273 CIP-a.

Bez obzira na brojke koje navode izdavači, NBS je saopštila podatak da su u periodu između dva sajma najviše CIP-ova uzeli sledeći: “Laguna”, “Zavod za udžbenike”, “Vulkan izdavaštvo”, “Kreativni centar”, “Pčelica”, “Klett”, “Eduka” i “Čarobna knjiga”.

Zanimljiv je podatak da ima nekih knjiga koje se iz godine u godinu stalno iznova štampaju i to radi značajan broj izdavača što pokazuje broj uzetih CIP-ova.

Apsolutni rekorder je klasično delo Sen Egziperija “Mali princ” koji je za protekle tri godine dobio 189 izdanja, zatim dolazi “Blago cara Radovana” koji je u istom periodu dobio 130 CIP zapisa, a na trećem mestu je “Istorija Srba” Svetozara Chorovića koji je tokom dve prethodne godine dobio 73 legalna nova izdanja.

Svakako, iskusni posetioci Sajma primetiće da ni sada neće biti nekih izdavača koji nisu prestali da rade, ali iz njima znanih razloga neće doći na sajam (“Rende”, “Fabrika knnjiga”, “Plato...), da će kod svih biti manje premijera, da su neki izdavači “izgubili” svoja dugogodišnja mesta na sajmu, da će biti izdavača sa samo nekoliko novih naslova, ali teško je odoleti “zovu knjige” i ne doći na sajam ako ste istinski knjigoljubac.

Izvor: Tanjug
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
Zatvoren sajam knjiga: Dostignut viši nivo

Ambasador Kine Li Mančang predao je Otvorenu knjigu Aleksandru Čepurinu, ambasadoru Rusije, koja će biti zemlja gost 60. Međunarodnog sajma knjiga

1_zps9c24e586.jpg


Međunarodni 59. beogradski sajam knjiga simbolično je zatvoren juče predajom Otvorene knjige Rusiji, zemlji počasnom gostu jubilarne manifestacije koja će biti održana u oktobru 2015. godine.

Kratko, upečatljivo obraćanje Li Mančanga bilo je na srpskom, a on je konstatovao da sve što je lepo kratko traje te je istakao da je tokom prethodnih osam dana potpisano 140 sporazuma o saradnji, što pokazuje značaj i uticaj Beogradskog sajma knjiga u Evropi i svetu.

- Odlučili smo da ćemo nastaviti produbljivanje saradnje u oblasti izdavaštva i uprkos činjenici da iduće godine nismo domaćini, mi ćemo se truditi da nastupimo sa što više novih knjiga jer smo zaključili da u Srbiji imamo tržište za kinesku književnost - izjavio je Li Mančang. Ruski ambasador Čepurin je naveo da njegova zemlja danas počinje pripreme za nastup na Sajmu iako će, kako je istakao „biti dosta teško da budemo dostojno predstavljeni s obzirom na nastup Kine ove godine”. Zaista, poseban ton ovogodišnjem sajmu dalo je impresivno predstavljanje Kine, istakli su i Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu i član Odbora Sajma knjiga, i Zoran Avramović, presednik Odbora.

Jezikom brojki, kako su naveli, učestvovala su 483 direktna izlagača, od kojih je 406 domaćih, kada se tome dodaju izlagači koji su bili prisutni, bilo ih je ukupno 971. Kada je o broju posetilaca reč, kako je Vukosavljević naveo, precizno će biti poznat narednih dana, ali je izvesno da je još pretposlednjeg dana dostigao prošlogodišnji broj. Ove godine je održano čak 855 pratećih programa, što je duplo više nego prošle godine, kada su bila 423.


Tih preko 800 programa, po Avramovićevim rečima, pratilo je oko 90.000 posetilaca.


Tako se može zaključiti da su posetioci i njihovo interesovanje za knjigu svakako jedan od najjačih utisaka ovogodišnje manifestacije.

Parsons: Bolji od Frankfurtskog

2_zpsdfd03df7.jpg


- Smatram da beogradski sajam treba da zameni frankfurtski, koji je dosadan mali sajam u dosadnom gradiću, a beogradski je pun života, energije, bliži čitaocima, manje fokusiran na posao, a više na ljude i knjige - izjavio je čuveni pisac Toni Parsons, jedan od gostiju Sajma knjiga.

Novinarske nagrade
U sali „Slobodan Selenić” juče su uručene novinarske nagrade predstavnicima najboljeg izdavača između dva sajma - Vulkan i izdavača sa najprofesionalnijim odnosom sa medijima - Geopoetika. Nagrađenima su uručena umetnička dela Dragana Stojkova i Jove Petijevića.

Trubači za kraj
Primereno ili ne, Sajam knjiga je sinoć na iznenađenje mnogih prisutnih, zatvoren uz nastup trubača u najvećoj sajamskoj hali. Tako su posetioci koji su prethodnih dana dokazali da postoji interesovanje za knjigu ispraćeni sa Sajma knjiga uz zvuke trube.


Kineski štand
Štand Kine delovao je najubedljivije i najlepše u odnosu na štandove zemalja počasnih gostiju sajma proteklih godina. Posetioci su mogli da se upoznaju sa piscima te zemlje.
kulturom pijenja čaja, drevnog štamparstva...


Bez „estradnih pisaca”
Ako su se i mogli čuti komentari o zastupljenosti naslova lakog štiva i zabavnog karaktera, primetno je da ove godine ulaznim delom Beogradskog sajma nisu dominirali likovi autora koji su pre estradne zvezde nego pisci.


Knjige za 100 dinara
Na štandovima izdavača popusti su se kretali od 20 do čak 75 odsto. Posebnu pažnju posetilaca privlačile su akcije kao što su “Knjiga za 100 dinara”, ali i posebne promocije, poput 3 knjige za 999 i slične „zone opasnih cena“.

Izvor: Blic Online
 
Top