Beograd - Učitelj osim tuberkuloze ima i HIV

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Učitelj osim tuberkuloze ima i HIV

Izvor:
B92.net

Beograd -- Nastavnik iz beogradske Osnovne škole "Kralj Petar Prvi", koji je inficirao 14 dece tuberkulozom, inficiran je i virusom HIV-a, piše Press.

18989469834fe80197aa692561668619_orig.jpg

Prema pisanju tog lista, nastavnik nižih razreda te elitne beogradske osnovne škole, M.M (63) pune dve godine je krio da ima sidu. Za ovo se ne bi ni saznalo da taj nastavnik nije u međuvremenu dobio tuberkulozu. Nastavnik je u izjavi za taj list potvrdio da je pre dve godine saznao da ima HIV.Sredinom maja njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i morao je da bude prebačen na Institut za tropske bolesti. Tada je u školi izbila panika kada se ispostavilo da je 14 mališana inficirano bakterijom tuberkuloze (o čemu je izveštavao i B92), a prava histerija među roditeljima nastala je pre nekoliko dana kada se pročulo da učitelj ima sidu.

"Roditelji su bili ozlojeđeni i kada se znalo samo za tuberkulozu. Ali otkako su saznali da učitelj ima sidu, sve je poprimilo veoma ozbiljne razmere. Svi znamo da HIV ne može da se prenese dodirom, međutim on je ipak trebalo da ima u vidu da radi sa decom i da bude odgovorniji prema njima", rekao je jedan od roditelja Pressu i dodao:

"Učitelj se u poslednje vreme veoma loše osećao. Bilo mu je teško da ide u školu prevozom. Roditelji i učenici su ga mnogo voleli i poštovali i zato su ga oni koji žive blizu njega čak i vozili u školu i dovozili kući. Roditelji jednog deteta vozili su ga na zadnjem sedištu pored bebe, koja sada već pije lekove protiv tuberkuloze, a i drugo dete je inficirano."

Učitelj potvrdio

Učitelj M. M., koji je i dalje na lečenju na Klinici za infektivne bolesti, potvrdio je Pressu da je zaražen, ali dodaje da nikada nikoga nije ugrozio i da je strogo vodio računa.

"Nema nikakvog razloga za paniku, svi znamo kako se HIV prenosi, a ja nisam bio u kontaktu sa decom ni na koji način koji bi mogao da ih ugrozi. Nisam čovek koji ljubi decu, ja podstičem rečima i tako smo zajedno postizali uspehe", kazao je on.

"Otkada sam saznao za to pre dve godine, uspešno sam izveo prvi razred na put, a sada bih sa njima završio i drugi. Kada je reč o tuberkulozi, dobro se osećam, čekam još jedan nalaz i doktorka mi je rekla da ću ove nedelje moći da idem kući. Neću se vraćati na posao, idem u invalidsku penziju. Čim se stabilizujem, idem van grada na rehabilitaciju", dodao je on.

M. M. navodi da je pre dve godine otišao da se testira na HIV zato što mu je sedimentacija bila povećana i da se odtada dobro osećao.

"Konsultovao sam se sa lekarima da li da prestanem da radim, ali su mi rekli da uz terapiju mogu da nastavim. Nisam hteo nikome u kolektivu ni od roditelja da kažem za to jer nisam želeo da stvaram nepotrebnu paniku, da izazivam strah ili stigmatizaciju kod ljudi koji ne znaju šta je to ili su skloni da osuđuju", kazao je on.

Inače, roditelji đaka iz odeljenje u kom je predavao pomenuti učitelj, tražili su od Ministarstva prosvete smenu direktorke škole Milke Boškov, zbog toga što nije poslala učitelja na pregled kada je videla da mu je zdravstveno stanje loše, a posledica toga je da je 14 mališana inficirano tuberkulozom.

Ukoliko je ministarstvo ne smeni, kažu da će podneti i krivičnu prijavu.

Ministarstvo: Direktor može zaposlenog da pošalje na pregled

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je danas da direktor škole ima zakonsko ovlašćenje da pošalje nastavnika na lekarski pregled ukoliko posumnja u njegovo zdravstveno stanje, a ukoliko ovaj to odbije, prestaje mu radni odnos.

"Ukoliko zaposleni odbije da se podvrgne lekarskom pregledu prestaje mu radni odnos. Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zaposleni u obrazovanju dužni su da prilikom zasnivanja radnog odnosa u obrazovno-vaspitnoj ustanovi dostave lekarsko uverenje kojim dokazuju da imaju fizičku, psihičku i zdravstvenu sposobnost za rad sa decom i učenicima", navodi se u saopštenju.

Direktor ustanove, kako se dodaje, nije nadležan da procenjuje zdravstveno stanje prosvetnog radnika, jer za to nije stručan.

"Propisima kojima se uređuje bezbednost i zdravlje na radu, kao i javno zdravlje radna mesta u obrazovanju ne spadaju u zanimanja sa povećanim rizikom, pa samim tim ne postoji obaveza redovnih sistematskih pregleda", ističe se u saopštenju.

Natrag