Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.912
Belo meso - popločano

Sastojci
- 2 pileća bela mesa
- 200 g šampinjona
- 2 dl pavlake, jedna čaša
- malo belog vina 0.5 -1 dl
- 100 g dimljene mesnate slanine
Priprema

Uzeti 2 pileća bela mesa, skinuti kožu i odvojiti od koske, pa iseći pažljivo na tanke snicle, recimo nešto tanje od prsta, recimo 6 -7 mm. Posoliti, pobiberiti i malo “povegetiti”. Može se malo držati u pacu od mleka ili ulja i začina, ukoliko ima vremena.

Meso na vrelom ulju brzo propržiti sa svih strana, samo da porumeni. Skloniti sa vatre i izvaditi šnicle. Ugrejati rernu na 200 °C. U pleh staviti mas´an papir, pa po njemu poređati šnicle od belog mesa, sve jedno uz drugo, ko mozaik, da se dobije jedna “belomesna” površina kao podloga.

Preko toga staviti tanko sečene šampinjone. Prvo ih na suvo oljuštiti, bez pranja. Malo strpljenja, ali isplati se. Dršku četkicom (molerska dvojka) ili nožem ostugati od crnih tačkica, a klobuk (šeširić), počevši od spoja sa drškom, nožem ljuštiti tanku pokožicu prema centru šeširića. Vredi pokušati, uopšte nije teško, mada traje malo duže nego da ih perete. Kad se peru, napiju se vode i pri prženju puštaju tečnost, splasnu, razmekšaju se i pocrne, a ovako su suve, bele i rumene.

Preko belog mesa poređati sloj svežih, tanko sečenih šampinjona, mada mogu i prvo da se prodinstaju. Treba da je sloj debeo od prilike kao i meso.

Onda preko toga natreškati kašičicom pavlaku, a u deo pavlake dodati belog vina, da bude kremasto, da se lakše prelije preko suvih pečuraka. Može se koristiti i bešamel sos ali to je onda nešto sasvim drugo.

Odozgo celu površinu popločati tankim režnjevima fine slanine (5 x 5 cm), jer ako su veći teško se posle seku. Zapeći u rerni oko 25 minuta na 200 oC.
Može se koristiti i bešamel sos umesto pavlake, pa preko šunkica (može i seckana) umesto slanine i odozgo kačkavalj, ali to je nešto drugo.
Autor: Sa diskusija Kulinarstvo SC
 
Top