Beli kit naučio da priča "ljudskim glasom"

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.282
Beli kit naučio da priča "ljudskim glasom"

Beli kit po imenu Nok je, posle sedam godina života u bazenu Nacionalne fondacije za proučavanje sisara u San Dijegu, u SAD, počeo da ispušta zvuke koji toliko liče na ljudske da su ronioci pomislili da im se obratio čovek, otkriva studija objavljena na sajtu časopisa “Karent bajolodži”.

1.jpg
"Izađi napolje": Da li su kitovi u stanju da oponašaju ljudske glasove?

- Ko mi je rekao da izađem napolje? - upitao je svoje kolege po izlasku iz bazena jedan od ronilaca koji je plivao s kitom.

Naučnici su na osnovu toga zaključili da je Nok ispustio zvuk koji podseća na englesku reč "out" (napolje). Oni pretpostavljaju da je životinja, koja je godinama živela u blizini ljudi i slušala ih, počela da ih imitira.


Prema rečima Sema Ridžveja, iz Nacionalne fondacije za proučavanje sisara, zvuci koje su ronioci čuli u okolini bazena s kitovima i delfinima podsećali su na ljudske glasove u daljini.

Sve to se događalo još 1984. godine, a podaci su tek sada objavljeni. Kit Nok je uginuo pre pet godina.

Kit Nok je želeo da kontaktira s ljudima

3.jpg
Beli kit Nok je kosristio mišiće i šupljine u predelu glave da bi govorio kao čovek


Snimak zvuka, zabeležen osamdesetih godina, otkriva da Nokovi zvuci začuđujuće podsećaju na ljudski glas - ne samo po tonalitetu, već i po dužini i ritmu. Da bi “zvučao kao čovek”, kit, koji obično proizvodi znatno više tonove, promenio je tonalitet, što znači da je morao da promeni i uobičajeni način stvaranja zvukova.

Umesto da povećava pritisak ispod otvora za disanje, Nok je koristio i mišiće i šupljine u predelu glave. Ridžvej smatra da je životinja u to svesno ulagala napore i da je na taj način htela da izrazi želju za kontaktom.

- Ovo je uverljivi dokaz da beli kitovi mogu da imitiraju glasove - zaključuje ovaj naučnik.

Kada je kit četiri godine kasnije odrastao, očigledno je izgubio interesovanje za nepoznatim zvukovima, jer je od tada proizvodio samo karakterističan zvuk zviždanja.

AUDIO > Beli kit koji je imitirao ljudske glasove:(Blic Online)
 
Poslednja izmena od urednika:
Top