Belgijski Ovcari (Chien de berger belge)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.086
Belgijski Ovcari (Chien de berger belge)

BelgianTervurenRiotstandpath2.jpg

belgiansheepdog_denby.jpg


:info:

GRENENDAL; TERVIREN; MALINOA; LAKENOA

STANDARD:
Belgijski ovcari pripadaju I FCI grupi-pastirski psi i psi teraci stoke osim svajcarskih pastirskih pasa, sekcija 1 ovcarski psi sa radnim ispitom.
Svaki varijetet posebno dobija CACIB na medjunarodnim izlozbama, a standard je isti za sve varijetete belgijskih ovcara sa jedinom razlikom u tipu i duzini dlake (MALINOA-kratkodlaki; GRENENDAL i TERVIREN-dugodlaki i LAKENOA-ostrodlaki).

GLAVA: oblikovana karakteristicno, ne preterano duga, suva.
Lobanja i njuska su priblizno iste duzine. Njuska sme biti nesto duza, ali da ne menja opsti utisak. Nosna pecurka sa dobro otvorenim nozdrvama.
Zubalo:vilice sa jakim, belim, pravilnim zubima koji su postavljeni duboko u dobro obrazovane vilice. Makazasto zubalo pri cemu sekutici gornje vilice bez razmaka nalezu na donje, tolerise se i kljestasto zubalo kome pastiri daju prednost.
Oci su srednje velike niti upale, niti buljave, blago bademaste, braonkaste boje, po mogucstvu tamne. Ocni kapci su crno oiviceni, a pogled je direktan, zivahan, bistar i ispitujuci. Usi su visoko usadjene, jednakostranicno trouglaste i napeto uspravne odgovarajuce velicini glave.

VRAT je dobro odvojen, blago izduzen i siri se ka pleckama bez fanona.
PREDNJE NOGE su snaznih kostiju i suvih i snaznih misica.
SAPE su okruglaste, prsi dobro zaobljeni i prilezu usko jedan uz drugog, a jastucici su cvrsti i elasticni sa tamnim i jakim noktima.
TELO je snazno bez tezine, kod muzjaka duzina tela merena od ramenog zgloba do sedne kvrge odgovara visini grebena, a zenke smeju biti nesto duze.
GRUDI su srednje siroke, ipak duboke kao kod svih zivotinja velike izdrzljivosti.
GREBEN je jasno izrazen, a gornja linija ravna, siroka i dobro misicava.
ZADNJE NOGE su snazne bez nezgrapnosti, moraju se kretati u istoj ravni kao i prednje noge, a sape su okruglaste do blago ovalne, prsti zaobljeni i lezu jedan uz drugi.
REP je dobro usdjen, u osnovi debeo i srednje je duzine. U mirovanju je visece nosen i u visini skocnih zglobova, a na svom kraju pravi blag zavijutak unazad. U kretanju je nosen podignut,a zavijutak na vrhu se ispravi. Ne sme da pravi udicu ili da ima postrano odstupanje.
DLAKA je kod belgijskih ovcara razlicite duzine, rasporeda i gradje, pri tome to oznacava razlike izmedju varijeteta. Kod svih varijeteta dlaka mora biti bogata, gusta i dobre strukture. Zajedno sa podlakom cini odlican zastitni omotac.
BOJA:
-terviren: lavlja boja sa karboniziranim krajevima, treba da je topla, ne svetla i isprana. Maska mora biti jedinstvena crna zona na gornjim idonjim usnama, uglu usana i ocnim kapcima.
-malinoa: dozvoljena je samo lavlja boja sa karboniziranim krajevima i crnom maskom.
-grenendal: dozvoljema je samo jednobojna crna.
-lakinoa: lavlja boja sa ostatkom jednog crnog tona u osnovi na njusci i repu.

VELICINA je pozeljna prosecno 62 cm za muzjake i 58 cm za zenke. Odstupanja od 2 cm na dole i 4 cm na gore je dozvoljeno.

KRETANJE je zivahno, ne usiljeno i osvaja prostor. Stalno je u pokretu i deluje neumorno, pri svom neobuzdanom temperamentu pre naginje kretanju u krugovima nego u ravnoj liniji.

OPSTI IZGLED
Harmonicno gradjen pas srednjih proporcija, inteligentan,otporan,naviknut na zivot u slobodi, sposoban da opstane u svim klimatskim uslovima.
Harmonija telesnog oblika i ponosno nosenje glave, odaju utisak elegantne robusnosti, koja je nasledna osobina ove radne rase pasa.
Na osnovu urodjene sposobnosti za rad, kao cuvar stada poseduje punovredan kvalitet odlicnog cuvara kuce i imanja. On je u slucaju potrebe, bez uzmicanja tvrdoglav i zustar zastitnik svog gospodara.
On je budan i oprezan, a njegova zivahnost i istrazujuca narav pokazuju inteligenciju.

KARAKTER
Belgijski ovcari su temperamentni, veoma hrabri i nepokolebljivi psi. Odlikuje ih velika radoznalost i upornost, pa zele ucestvovati u svemu sto se oko njih zbiva. Prema strancima su nepoverljivi, a ponekad i ostri.
Privrzeni su svim clanovima porodice u kojoj zive, ali se posebno vezuju za jednog clana. Cesto ga netremice gledaju i sa nestrpljenjem ocekuju njegov znak, pa sa velikim veseljem, nevidjenom brzinom i neverovatnom tacnoscu ucine sve sto se od njih zahteva.
Lako i brzo uce, a ponekad se cini da vec sve znaju, pa bez posebnog skolovanja izvrsavaju i teze zadatke.Prave radne sposobnosti ovih pasa dolaze do izrazaja tek kada se nadju u rukama znalca. Onda su sposobni uciniti i nemoguce.

Zbog ovih osobina belgijski ovcari su postali jedni od najzastupljenijih na sportskim i radnim takmicenjima gde su ujedno i postizali najbolje plasmane u odnosu na druge radne rase pasa (pr.:1994. g. na nacionalnom nemackom prvenstvu u radu bilo je prijavljeno 78 pasa, medju njima 25 belgijanaca, koji su od prvih 10 mesta zauzeli 8 .). Samim tim ovi psi se sve vise potvrdjuju u svetu i njihov rejting neprestano raste.
Belgijski ovcari su radni psi i oduvek su to bili. Ukoliko mu ne dajemo obaveze, zbog svoje sposobnosti i pameti oni samo sebi pronalaze obaveze. Karakteristicno je za rasu da sazrevaju tek sa dve godine i zato prema njima treba biti strpljiv, pazljiv i nezan. Trazi cvrstu ruku ali punu ljubavi.
 
Top