Šta je novo?

Belgijski kratkodlaki ovčar (Malinois) (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Belgijski kratkodlaki ovčar (Malinois) (video)


belgijskikratkodlakiovcsf6.jpg



[YOUTUBE]xEYyEx_WD-4[/YOUTUBE]

Belgijski kratkodlaki ovčar (Malinois) u odnosu na druge belgijske ovčare kratkodlak je. Gusta dlaka je posebno kratka na glavi, spoljnjoj strani ušiju, licu i donjim delovima udova. Nešto je duža na vratu (gde pravi okovratnik), na donjem delu ušiju i na repu. Boja: crvenkasto smeđa a lice je crno. Uši su uspravne, oči smeđe, prednji udovi stoje potpuno okomito. Laici ga ponekad zamene sa nemačkim ovčarom mada je malinois puno nežnije telesne građe nego nemački ovčar i visok je samo do 62 cm. Telesna težina oko 30 Kg. Doživi starost do oko 12 godina. Ime je dobio po mestu Malines, flamanski Mecheln.

Tamo su uzgajali kratkodakog ovčara koji je 1891 godine ušao u belgijski pasminski standard. Tada su mu odredili i današnju boju koja mora biti smeđe crvena. Odličan je, višenamenski upotrebljiv radni pas. Izdrži različite situacije i imali su ga kao policijskog psa čak i u belgijskom Kongu gdje se odlično pokazao. Ni vrućina mu nije škodila.

Malinois je od svih belgijskih ovčara najrašireniji. U svojoj matičnoj domovini je na prvom mestu ispred svih ovčara pre svega zbog izvanredne spretnosti i sposobnosti učenja. Na međunarodnim takmičenjima školovanih pasa malinoisi osvajaju najviša mesta. Ponegde čak istiskuje i nemačkog ovčara jer je energičniji i tvrđi. Potreban mu je dobar odgoj ako njegovu agresivnost želimo održati u normalnim granicama. Traži puno kretanja.



Izvor: B.Aksentijević
 
Top