Bedlingtonski terijer (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Bedlingtonski terijer (video)


bedlingtonskiterijerzt9.jpg[YOUTUBE]CtMWRZMlRGg[/YOUTUBE]

Bedlingtonski terijer izgledom podseća na ovcu. Vlasnici ga tako oblikuju redovnim trimanjem. Bedlington nije slab pas već je mišićav, okretan, srdačan i nije grub. Rado galopira. Gornji deo glave je uzak, pokriven bujnom, svilenom, skoro belom čupavom dlakom. Njuška je prilično velika, crna kod belih pasa a peščane boje kod smedjih pasa. Oči su malene, svetle i naizgled trouglaste. Uši vise po licu i na krajevima imaju resice od svilenkaste dlake. Leđa su zaobljena. Rep nije kupiran. Dlaka je gusta i mekana. Može biti skoro beo, crveno smeđ ili peščane boje. Visina oko 41 cm, težina od 8 Kg do 10 Kg.


Njegova domovina je područje izmedju Engleske i Škotske. Cigani, popravljači lonaca i lutalice su imali te brze, oštre i tihe pse za divlji lov, a rudari su ih koristili za tamanjenje pacova u rudničkim rovovima. Još uvek rado uništavaju pacove. Od 1820 godine ih i planski uzgajaju a na kraju XIX veka dobili su današnju frizuru koju možemo oblikovati običnim makazama ili električnim brijačem.


Pas je većinom mekan iako lako postane vrlo oštar. Jako je hrabar ali ponekad može u manjem čoporu (dva psa) opasno podivljati i najmanje što može je - uništavati mačke. U kući nije zahtevan, bistar je i srdačan. Umiljat je pas. Može živeti u stanu ali treba mu puno kretanja. Puno bedlingtonaca je položilo ispite propisane za službene pse. Za njih možemo reći da imaju lavlje srce u ovci. Trimati ga moramo svakih 8 nedelja.Izvor: B.Aksentijević
 
Top