Šta je novo?

Bašta za opuštanje u srcu grada

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Bašta za opuštanje u srcu grada
Izložba studenata Šumarskog fakulteta
05.07.2009. - 00:01 | Autor: P. Đurović | Foto:M. ilić

izlozba-x.jpg


Na potezu od Slavije do Čuburskog parka prolaznici su juče mogli da uživaju u neobičnim instalacijama studenata Šumarskog fakulteta u Beogradu. Oni su, naime, organizovali izložbu „Pejzažna arhitektura i grad – oseti razliku“ kako bi sugrađane upoznali sa pejzažnom arhitekturom i njenim uticajem na očuvanje životne sredine.

Ovom izložbom u Makenzijevoj ulici obeležen je završni dan Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), koja je počela 26. juna.
– Izložbom želimo da utičemo na svest građana i pružimo im priliku da upoznaju prednosti pejzažne arhitekture, koja obogaćuje urbani životni prostor. Otuda i slogan izložbe „oseti razliku“ – rekla je na otvaranju ove manifestacije Nevena Vasiljević, asistentkinja na beogradskom Šumarskom fakultetu, i zahvalila je Udruženju pejzažnih arhitekata Srbije (UPA) koje je pomoglo pri organizaciji.
Prolaznici su mogli da vide pejzažoskop, automobil koji je unutra i spolja bio ukrašen raznovrsnim biljkama, da uberu list znanja sa „obrnutog drveta“, ali i da uživaju u aromatičnim „vratima“ ili u zen vrtu nasred trotoara.
– Zen vrtovi simbolizuju izjednačavanje prirode s gradom i urbanim životom, a Japancima najčešće služe za opuštanje i meditaciju. Pesak u vrtu predstavlja vodu, a kamenje japanska ostrva. Prema jednoj legendi, dva najveća kamena u vrtu predstavljaju kornjaču i ždrala, koji su u Japanu simboli dugovečnosti – objašnjava studentkinja Vanja Kravljača, koja je sa još tri koleginice radila na ovom prelepom vrtu.
U izradi devetnaest instalacija postavljenih duž Makenzijeve, učestvovali su studenti, članovi podmlatka UPA, a za izradu eksponata i organizaciju izložbe trebalo im je tri meseca.
– Volela bih da ova izložba postane tradicionalna manifestacija, jer smo svi dali svoj maksimum kako bismo osmislili i napravili što interesantnije instalacije. Naravno, nadamo se većem interesovanju građana, ali i ponovnoj podršci Opštine Vračar i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine – kaže Jelena Radojković, jedna od autorki izloženih instalacija.

Izvor: Blic
 
Top