Basenji (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Basenji (video)


basenjifb5.jpg[YOUTUBE]4WZrFJKWT8Y[/YOUTUBE]

Basenji zbog svoje vitkosti, visokih nogu i elastičnog hoda deluju vrlo elegantno i privlače pažnju. Glavu imaju podignutu a oštre uši su usmerene prema napred. Na obrazu imaju sitno urezane bore, oči su postavljene koso. Kratkodlaki su, dlaka im je često crvenkaste boje, ali postoje i crni primerci. Noge i kraj repa moraju biti beli. Rep nose savijen preko leđa i malo sa strane. Njihova domovina je Kongo gdje ih upotrebljavaju kao goniče u lovu na nisku divljač.


Nikada se ne ukrštaju sa drugim rasama. Ženke se teraju samo jednom na godinu što nam dokazuje da su oni jedna od prvobitnih rasa. Visina od 40 cm do 43 cm, težina do 12 Kg. Doživi oko 12 godina. U Evropi je redak. Standard je priznat tridesetih godina prošlog veka u Engleskoj. Basenji pripada prastarim pasminama i možemo ga naći na slikama u pećinama iz kamenog doba i u egipatskom vajarstvu. Psi ne laju već se oglašavaju sa kratkim vuf. Pas je idealan za život u stanu jer ima kratku dlaku.


Potrebno mu je mnogo kretanja jer je njegov korak dug. Pametan je, brzo shvata iako ne posluša odmah. Veoma je privržen i vesele je naravi. Posebno se dobro oseća u čoporu sa drugim psima svoje pasmine ali i zadovoljavaju već dva psa. Brani se (i svoje članove čopora) munjevitim kretnjama - svojim očnjacima u suparnikovoj koži napravi dve male ali vrlo bolne rupe.Izvor: B.Aksentijević
 
Top