Šta je novo?

Basara otvara Sajam knjiga

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.743
21. 10. 2011
PRESS


Basara otvara Sajam knjiga

Masovno: Na sajmu će učestvovati ukupno 817 izlagača, 30 više nego prošle godine, a biće predstavljeno više od 40 izdanja i oko 20 pisaca s portugalskog govornog područja

basara400.jpg

Prevođen - Basarina „Fama o biciklisitima" stigla i u Ameriku

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 56. po redu, svečano će otvoriti u nedelju, u 18 časova, Svetislav Basara i pisac iz Mozambika Mija Koto, u ime luzofonskih zemalja i specijalnog gosta sajma - portugalskog jezika.
Predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da je Basara izabran u pokušaju da se makar simbolično pokaže da Beograd ne drži tapiju na kulturu, ali i zbog „američkog prevoda" Basarine „Fame o biciklistima", koja bi trebalo da predstavi novi prodor srpske književnosti posle Pavićevog „Hazarskog rečnika".

Produženo radno vreme


On je rekao da će na sajmu učestvovati ukupno 817 izlagača, 30 više nego prošle godine, a biće predstavljeno više od 40 izdanja i oko 20 pisaca portugalskog govornog područja.

Prema njegovim rečima, deo sajamskih manifestacija biće posvećen književniku Ivi Andriću povodom 50 godina dodele Nobelove nagrade, a u znak solidarnosti sa narodom Japana ove godine Japan će besplatno predstaviti književnost te zemlje na svom štandu.
Kako su organizatori najavili, sajam će trajati jedan dan duže nego prethodnih godina, a produženo je i radno vreme do 21 sat, dok će izlagači i posetioci imati na raspolaganju 30.000 kvadratnih metara sajamskog prostora.
Urednica programa Vladislava Gordić Petković rekla je da će na sajmu biti organizovani različiti forumi i radionice, kao i tri konferencije posvećene delu Ive Andrića, postkolonijalnoj književnosti portugalskog govornog područja i digitalnoj tehnologiji.
Ambasador Brazila u Srbiji Alešandre Ador Neto rekao je da će na Beogradskom sajmu knjiga biti predstavljeni brazilski autori različitih generacija, kao i velika različitost naroda koji govore portugalskim jezikom.

Nagrade za učesnike

Na sajmu će biti dodeljene i nagrade izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu za 2011. i dečjoj knjizi. Cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, a 150 za grupne posetioce. Porodične ulaznice koštaće 600 dinara.
Sajam knjiga biće otvoren od 10 do 21 sat, od 23. do 30. oktobra.
 
Top