Šta je novo?

Barton: Liz je bila lepša od snova

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.739
Barton: Liz je bila lepša od snova

U britanskoj štampi objavljeni uzbudljivi delovi dnevnika Ričarda Bartona o njegovoj najvećoj ljubavi. Ona je bol u mom stomaku kad sam daleko od nje, moja najveća sreća, i ja ću je voleti uvek

1.jpg
Ričard Barton i Elizabet Tejlor

KOLIKO su se zaista voleli Ričard Barton i Liz Tejlor, kako je izgledao njihov zajednički život i šta je prava istina o jednoj od najvećih i najuzbudljivijih ljubavi 20. veka, svetska javnost mogla je da sazna nedavno, kada je britanska štampa objavila najzanimljivije delove dnevnika najpoznatijeg Velšanina, legendarnog glumca, i jedne od ikone zlatnog doba holivudskog filma.
Bartonove dnevničke zapise priredio je za štampu Kristofer Vilijams, profesor sa Univerziteta u Svonsiju, a celovita knjiga trebalo da bude objavljena u oktobru ove godine. Kako je izjavio Vilijams, ovaj rukopis svedoči o vrlo osećajnoj prirodi velikog glumca, i otkriva da je epicentar njegovog života bila i ostala Liz Tejlor, kojoj su zauvek pripali sva njegova strast, ljubav i čežnja.

„Sreli smo se 1963. na snimanju ’Kleopatre’, i stigavši na set, odmah sam prišao Liz i pitao je:

2.jpg

- Da li ti je neko rekao da si veoma lepa devojka? Ruke su mi se tresle, imao sam težak mamurluk, ali je bilo očigledno da sam se prestravio od nje. Liz mi je kasnije priznala kako je do tada mislila da sam veliki velški intelektualac, sa sjajnim smislom za humor, ali i veliki ljubavnik, i bila je iznenađena kako sam joj prišao sa tako banalnom rečenicom. Ali tog trenutka, kada je videla koliko sam uplašen, sažalila se na mene, shvatila je da sam stvarno ljudsko biće, i to je bio početak naše afere. Oboje smo bili u braku, ali je ta privlačnost bila strašna i momentalna. Odmah sam znao, posle prvog pogleda, da neću umeti da se odvojim od nje“, zapisao je Barton.Najuzbudljiviji par Holivuda, Ričard i Liz, prvi put su se venčali 1964, a njihova ljubav bila je magičnija od filma - u zapisu iz novembra 1968, on je opisuje kao „lepšu od svih pornografskih snova“: „Liz je divlja i strastvena, stidljiva, duhovita i oštroumna. Može biti arogantna i svojeglava, ali i milostiva, i puna ljubavi. Ona je bol u mom stomaku kad sam daleko od nje, voli me, i ja ću je voleti zauvek“.

Američka javnost budno je pratila njihov život, velike izlive nežnosti smenjivale su svađe, ljubomorni ispadi i skandali na snimanjima, koje su producenti svim mogućim naporima pokušavali da zadrže unutar kulisa. Barton i Liz Tejlor snimili su zajedno 11 filmova, od kojih većina danas pripada antologijskim ostvarenjima, koja su u bioskopima širom sveta zahvaljujući njima inkasirala rekordne zarade. U dnevniku iz januara 1970. Barton je napisao: „Čitav život bio sam neobično srećan, ali najveća sreća od svih je Elizabet. Preobratila me je u uzornog čoveka kakav bi trebalo da budem, može da trpi moje gluposti, da toleriše sve što je kod mene nepodnošljivo, kao i moje pijanstvo, da me razume, da prašta. Toliko je blistava, hrabra, iskrena, velokodušna i pažljiva, da često ne znam kako da se nosim sa tim. Ali ona je i neukrotiva, što u meni često izaziva bes, i iz svoje nemoći, počinjem da je vređam. To je ono kad javno kažem kako mi sjajno funkcionišemo u krevetu, ali čim ustanemo, počinje pakao“.


Barton i Liz razveli su se 1974, što je on opisao kao „stravičnu, neizdržljivu bol“, a američki mediji propratili su ovaj događaj sa većom pažnjom od svih dodela Oskara - njihova burna ljubav bila je tih godina „najprodavaniji holivudski brend“ u svetu. Ponovo su se venčali već 1975, i Barton je to opisao kao svoje „ponovno rođenje posle smrti“. Novi brak, međutim, trajao je samo godinu dana - posle 13 godina strasti, trajno su se razišli:


3.jpg

„Brak sa tobom je kao život na ivici vulkana. Ali volim te, divna ženo! Ako te bilo ko povredi, sami mi pošalji nešto poput potreban si mi, ili jednu magičnu reč, Elizabet, i ja ću stići brže od zvuka. Moraš znati koliko te volim, kao što, naravno, znaš i kako se loše odnosim prema tebi. Ali suštinska, i najzlobnija, i najubistvenija, i najtrajnija činjenica je da se nas dvoje u potpunosti razumemo“, napisao je Barton u svom pismu.Posle drugog razvoda sa Liz, venčavao se još dva puta - sa Suzan Hant, nekadašnjim modelom, i Sali Hej, koja je dala njegove dnevničke zapise za objavljivanje. Ričard Barton iznenada je preminuo avgusta 1984, i kako su tvrdili njegovi bliski prijatelji, samo nekoliko dana pre smrti, napisao je Liz svoje poslednje ljubavno pismo.

Ona je takođe imala još dva braka, sa Džonom Vornerom i Larijem Fortenskiem. Poslednja holivudska diva, oskarovka, oličenje glamura i jedna od najlepših žena svih vremena, poslednje Bartonovo pismo čuvala je na svom noćnom stočiću 27 godina, i nikada nikome nije otkrila šta joj je napisao. Sa Bartonovim pismom kraj srca, kako je zahtevala, sahranjena je 26. marta prošle godine.


DALEKO OD ZVEZDE

PROFESOR Kristofer Vilijams izjavio je da Bartonov dnevnik, pored te fantastične ljubavi prema Liz Tejlor, otkriva i čoveka koji je veoma promišljen, izražajan i intelektualno angažovan u svetu oko sebe, i da je daleko od imidža glumačke zvezde i alkoholičara koji juri žene.
„Barton, koji je uz Lorensa Olivijea bio jedan od najboljih pozorišnih glumaca, izvanredan u likovima Šekspirovih junaka, gotovo religiozno je čuvao svoj dnevnik. U tim zapisima pominjao je i neke nesrećne ljudske sudbine, socijalne i ljudske nepravde, holivudsku filmsku mašineriju, surovost politike... Govorio je o svojoj težini, pijanstvima, svojoj deci... na nekim mestima hvalio je svoja dostignuća, ali je mnogo više pisao o neiskorišćenom potencijalu, nego o uspehu, otkrio je Vilijams.

Izvor: Večernje novosti
 
Top