Šta je novo?

Barbados

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.285
Barbados, raj na ZemljiKo zaista želi da vidi raj sa plakata po turističkim agencijama to će sigurno doživeti dolaskom na Barbados. Nakon plovidbe preko Atlantika, borbe sa talasima i okeanskim vetrovima, prvo kopno koje sportski jedriličari ali i kapetani velikih turističkih kruzera iz Evrope, ploveći najpovoljnijom rutom od Las Palmasa na Kanarskim ostrvima, preko okeana ugledaju, obično je ostrvo Barbados.

76824_barbados-01_f.jpg

Zeleni dragulj u nisci smaragda Kariba najisturenije je od ostrva „privetrine” i najpitomije po svojoj konfiguraciji. Nisko, zeleno, blago brdovito, „pošumljeno” je nepreglednim poljima šećerne trske. Boje ostrva se uzbudljivo menjaju od zelene do zlatno žute tokom čitave godine, zavisi samo u kojoj fazi zrenja je biljka, vodeći proizvod ove zemlje ruma i meta svih turista sveta.

Za ovaj zemaljski raj vezana je i jedna, istoričari tvrde, ozbiljna priča. Kada je čuveni istraživač Kolumbo, na svom prvom putovanju 1492. godine prelazio Atlantski okean ploveći u nepoznato, raspisao je ogromnu nagradu za mornara koji prvi ugleda kopno, čime bi dokazao svoje teorije o geografiji, okeanskim i strujama vetrova.

76825_barbados-02_f.jpg


Svileni prsluk i deset hiljada španskih zlatnika kraljice Izabele trebalo je da dobije mornar, Rodrigez de Trijana jer je posle višemesečne naporne plovidbe 12. oktobra ugledao upravo brežuljke Barbadosa i rt „Harison point”. Svojim poklikom „kopno” De Trijana je otvorio novu epohu u razvoju ljudske civilizacije ali nagradu nije dobio jer je po povratku u Španiju „vitez mora”, Kolumbo nju strpao u svoj džep.

Uvređeni mornar otplovio je u Alžir i priključio se gusarima ne bi li uz njihovu pomoć uhvatio Kolumba i nekako od njega i Španaca naplatio veliki dug. Ne zna se šta je kasnije bilo sa njim ali do danas se održao običaj da sportske jedrilice koje prelaze Atlantik, ponekad i za svega dvadesetak dana, nagrade člana posade koji prvi ugleda kopno Barbadosa po isteku plovidbe flašom vina i jednim američkim dolarom, da se ne bi, kao zlosrećni Rodrigez De Trijana, „priključio gusarima”.

76823_barbados-04_f.jpg


„Gusari”, kažu kapetani duge plovidbe i jedriličari, imaju sada na Barbadosu druge uniforme , i to carine, policije i lučkih vlasti jer nemilosrdno, visokim taksama „gule” one koji željni kopna posle tri nedelje pučine pristanu u Bridžtaunu. To se ne odnosi na turiste jer su već sve platili kroz paprene aranžmane a takvih je zaista mnogo. Malo ko propušta da svrati na sunčano i zeleno ostrvo, belih plaža i čistog mora i proba koktele od čuvenog barbadoskog ruma.

Jedino se velikim prekookeanskim kruzerima sa dve hiljade putnika i isplati da visokim taksama, zapravo, nadoknađuju svaki pad cena šećera na svetskim berzama, najvažnijeg proizvoda ovog ostrva šećerne trske. Englezi koji su 340 godina vladali ostrvom kao kolonijom ostavili su uzoran administrativni establišment koji sve nedostatke nacionalne ekonomije i izvoza čuvenog belog ruma nadoknađuje cenama svega što privlači turiste. Naravno da mi iz Srbije nismo reper za te paritete ali sve veći turistički elitizam, kriza koja dugo traje - postavljaju obično ovo bajno mestašce na kraj spiskova želja naših turista.

76826_barbados-03_kf.jpg


Ono što predstavlja posebnu atrakciju za mnoge svetske globtrotere, pored uobičajenih turističkih zanimljivosti, rajskih plaža, hotela u luksuznim pitoreksnim kolibama po zalivima, jesu berba i prerada šećerne trske i pravljenje ruma od čuvene melase, zapravo nus proizvoda u kristalizaciji šećera od trske.

U prastarim pogonima se u isparivačima, koji se greju otpadom šećerne trske, u procesu proizvodnje koji su osmislili još Kinezi u doba parobroda, kristalizuje i melje šećer. Turisti mogu da probaju tek napravljen rum koji još nema onu čuvenu zlatno smeđu boju za crni, ili bezbojnu tečnost za beli barbadoski rum.

Kažu da su te ture i najposećenije od najvećih svetskih ispičutura koje ostale zanimljivosti ostrva uopšte ne dotiču. Dane provode u destilerijama na starim burićim i probaju, do iznemoglosti, dok ih ne pokupi hotelski autobus ili neko od saputnika. Tu može da se kupi i po nekoliko decenija stari rum po, naravno, paprenim cenama koji će „samo za vas”izvaditi iz nekog podruma i oprezno napisati cenu – „pravu sitnicu”.

Za one koji bi da sami obiđu ostrvo mogu to da učine biciklom koji je jeftin za iznajmljivanje ( 5 Barbados dolara). Kako nema velikih uzbrdica to je i jedan od najopuštenijih načina za razgledanje jer se ne možete izgubiti i ako odete do Bačebe, mestašca na istočnoj strani ostrva , kružnim krivudavim putevima kroz bujajuće zelenilo, palme, ananas, drveće banana i polja šećerne trske ponovo ćete stići do „Karlisa beja”sidrišta u Bridžtaunu ili bilo kog hotela.

Ko ne želi kružnu biciklističku turu od dvadesetak kilometara može se provozati lokalnim, prastarim, živopisno obojenim autobusom za pola dolara, do bilo koje tačke ostrva a vozač će stati gde god to vi zatražite. Vlaga je u januaru, ali i čitave godine, tolika da i ne primetite kada vas oblije neki tropski pljusak.

Ako ne želite tuširanje onda se sklonite pod debele listove banana i sačekajte desetak minuta koliko treba da se razvedri i donese nanovo sunce turistima i meštanima koji su ljubazni ali dostojanstveni i ponositi kao to samo kreoli mogu da budu. Izgleda da ponos u ovom turističkom raju jedini nema cenu a sve ostalo je na prodaju.


Izvor: Politika
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
B A R B A D O Sbarbados-weather-forecast.jpg


Ostrvska država u Karipskom moru, pripada Malim Antilima, površine 430 km kvadratnih. Ostrvo je tropsko-suptropsko sa visokim stepenom razvojem turizma. Na ostrvu se razlikuju dve sezone, suvlja koja traje od decembra do maja i kišna koja traje od juna do novembra. Kišna sezona odlikuje se kratkotrajnim pljuskovima i to najčešće u večernjim satima tako da se turistička sezona u ovom periodu godine nesmetano obavlja.

Na prostoru ovog ostrva u IV veku pre nove ere bili su nastanjeni pripadnici naroda Aravak. U XVI veku na prostore ovog ostva dolaze Portugalci a nedugo zatim i Englezi 1625 godine. Godine 1966. stiče nezavisnost od Velike Britanije, danas je Barbados komonveltsko kraljevstvo. Glavni grad je Bridžtaun ( Bridgetown ). Prema popisu stanovništva iz 2009. godine na ostrvu živi 284.590 stanovnika.


Barbados je podeljen na šest većih oblasti: Bridžtaun,Istočni, Zapadni, Severni, Južni Barbados i Centralni Barbados.


Pećina Harison predstavlja jednu od sedam čuda Barbadosa i najatraktivnija na ostrvu. Otkrivena je 1970. godine i poznata je po svojim vodopadima koji su nesvakidašnje lepote.


Obavezno posetiti Rezervat prirode Grejem Hol gde se možete susreti sa pravim iskonskim životom ovog ostrva ili ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi predežno surfovanja obavezno posetiti gradić Soup Bowl.


100298.jpg


Bridgetown Bridžtaun - ranije Sent Majkl, predstavlja prestonicu ovog ostrva. U njemu danas živi preko 100.000 ljudi. Jedna od najvećih atrakcija grada je Karinejdž, marina i luka grada. Ovaj prostor odiše luksuzom, tu se nalaze najskuplje jahte, najbolji restorani. Gradom dominira kolonijalna gradnja sa starijim zgradama i balkonima. Broad Street je glavna ulica u gradu i namenjena je isključivo šopingoholičarima. Zgrada parlamenta datira iz 1874. godine gradjena u gotičkom stilu. Obožavaoce ruma obradovaće informacija da je to najveće blago ostrva i da se on nudi na gotovo svakom koraku. Okolina Bridžtauna je prepuna srebrnasto-belih veličanstvenih plaža koje vrve od turista. Čisto plavetnilo vode je nemoguće zaobići i prepustiti se čarima Karibskog mora.

img_367_8542.jpg


izvor:turistickiblogg.blogspot
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
Savršen odmor je na...?

Barbados je odraz stila i sofisticiranosti Kariba, savršeno mesto za luksuzno provođenje odmora. Ne samo da ima koralne peščane plaže, kristalno čistu vodu i ostale opuštajuće čari kao i druga Karipska ostrva, već su i kriket, opera, polo i trke postali deo svakodnevnice društva, donoseći dodir glamura Bajanskom načinu života. Pogledajte fotografije i biće vam jasno zašto je Barbados savršen za odmor!

1_zps0c5692d2.jpg

Samo fali vaš peškir i vi na njemu....Na zapadnoj obali, plaže su okrenute Karipskom moru i mirne, skrivene vode ovde su savršene za sportove na vodi, ili ako ipak više volite, samo relaksaciju na plaži: veliki broj barova i restorana će se pobrinuti da budete zabavljeni i posluženi baš onako kako vi to želite.

2_zps389e9081.jpg


3_zpsc5ed58fa.jpg


4_zps7c9b0eed.jpg


5_zps8146b5e5.jpg


6_zpsf50cf7de.jpg


7_zpse271835c.jpg


8_zps009d223e.jpg


9_zpsd65827aa.jpg


10_zps9efd95e0.jpg


Kombinujte sve ovo sa putovanjem do Severne Tačke kako bi ste videli talase kako udaraju o stene, i vaš odmor na Barbadosu će vas sigurno ostaviti optimistične i pune želje da se vratite na ovo predivno, podmlađujuće ostrvo.

Poseta Barbadosu ne bi bila potpuna bez obilaska njegovog glavnog grada Bridžtauna i statua nacionalnih ikona ovog ostrva (Trg nacionalnih heroja).

Magična priroda Barbadosa uključuje i Andromeda Botaničku Baštu, kao i spektakularan pogled sa vrha Hilabi planine.

Izvor: Luxlife.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
Tropski raj okružen palmama: Sve čari ostrva Barbados

Ravne predele ovog tropskog raja krase prelepe peščane plaže, koje opkoljuje tirkizna, kristalno čista voda, kao i bujna vegetacija

TybLNlL.jpg


Između Karipskog mora i Atlantskog okeana nalazi se pravi mali raj na zemlji - Barbados.

Ova ostrvska država spada u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija sveta, a takođe je i jedna od država sanajvišim standardom.

yQgQ4e3.jpg


Ravne predele ovog tropskog raja krase prelepe peščane plaže, koje opkoljuje tirkizna, kristalno čista voda, kao i bujna vegetacija.

ZajQqb9.jpg


Spas od velikih vrućina u ovoj tropskoj zemlji meštani i turisti pronalaze ispod raskošnih palmi i slamnatih suncobrana, koji svake godine privlače veliki broj posetilaca.

Unutrašnjost ostrva krase i prostrane plantaže šećerne trske.

ztuf7RJ.jpg


Takođe, u unutrašnjosti Barbadosa nalazi se i veliki broj močvara, koje ne bi trebalo posećivati bez vodiča koji ih dobro poznaje.

N5LBPDs.jpg


Ukoliko vam se ukaže prilika da letujete na Barbadosu, oni koji su ga posetili obavezno preporučuju istraživačku podmornicu - ronjenje i obilazak olupina potonulih brodova i prizor vrlo retkih podvodnih vrsta je doživljaj koji se ne zaboravlja.


Izvor: Stil
 
Top