Šta je novo?

Balade Petrice Kerempuha (2016)

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.814
Balade Petrice Kerempuha (2016) Kazalisna predstava


screen.pngHh5BcJ1.png
info.png
Predstavom Balade Petrice Kerempuha Georgij Paro, zasigurno jedan od najvećih hrvatskih redatelja i najvećih krležijanaca, sa sjajnom glumačkom ekipom HNK u Varaždinu stvara izniman kazališni čin koji izvire iz Krležina teksta, poziva se na sadašnjost, a teatralizacijom kreće u sferu svojevrsne kazališne metafizike.

Siromaštvo i bunt prestaju biti socijalni već postaju egzistencijalni pojmovi. Lica su uspostavljena siromaštvom kao egzistencijalnim stanjem. Unutar toga se kreću između svakodnevlja i bunta, a izlaz se definitivno pronalazi i konstatira Krležinim tekstom. Krležina poetičnost sublimira povijest i sadašnjost i ukazuje na svojevrsnu svevremenost ljudske egzistencije.

Fragmenti Krležinih Balada stvaraju zanimljive žive situacije i dijaloge prepoznatljive svakom današnjem gledatelju, a glumačkim i redateljskim činom postaju iznimnom kazališnom predstavom. Kajkavski tekst svojom specifičnošću dodatno govori o stvarnosti i poeziji kazališta istodobno, a esejistički dijelovi na štokavskom standardu, sjajan su kontrapunkt i afirmacija kajkavskim Baladama. Izuzetna glumačka igra i redateljska kontekstualizacija, redateljski koncept, stvaraju toplu predstavu koja kreće prema metafizičkom onostranom.


Predstava je premijerno izvedena 26. veljače 2016., povodom 80. obljetnice izdavanja Balada Petrice Kerempuha, a u Split dolazi u sklopu turneje "Tri Grgura", kulturne i sportske manifestacije triju gradova - Nina, Varaždina i Splita, koja je ovoga ljeta u Split već dovela Varaždinski kvartet, a HNK Split s predstavom Mali bračni zločini gostuje u Varaždinu.


Uloge:

Zdenko Brlek
Ljubomir Kerekeš
Hana Hegedušić
Sunčana Zelenika Konjević
Ljiljana Bogojević
Jan Kerekeš


Reditelj:

Georgij Paro
screen.pngbX40TIC.jpg

Download.png
Kod:
https://1fichier.com/?dv4ubj6kspmshrx6ni5d

https://uptobox.com/9jbzg04fp2f5/Balade Petrice Kerempuha (2019).divx


 
Poslednja izmena:
Top