Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Bajec: Hrana će još da poskupljuje

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Bajec: Hrana će još da poskupljuje

13. decembar 2010. | 08:10 | Izvor: Novosti

Beograd -- Kretanja cena hrane je značajno uticalo na to da ćemo ovu godinu završiti sa inflacijom znatno iznad planirane, kaže Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera.On smatra da će se taj trend poskupljenja zadržati i u prvom delu godine, ali da će, zatim, u drugoj polovini 2011. godine pritisak na cene poljoprivrednoprehrambenih proizvoda biti mnogo manji nego danas.

Bajec navodi i da bi država trebalo nešto da učini da spreči da nas ponovo zadesi “cenovni šok” zbog poskupljenja hrane. "Pre svega, neophodna je drugačija uloga Robnih rezervi, a koje funkcionišu po zastarelom modelu, kao da živimo u poluratnoj situaciji", navodi on.

On objašnjava da je "jasno da u prethodnom periodu nije bilo sredstava da se ova institucija značajnije reformiše, ali u ovom vremenu mora da radi po potpuno drugim principima. Bilo bi dobro kada bi se postiglo da se Robne rezerve permanentno javljaju kao kupac kada su određene strateški važne namirnice jeftine".

"Naravno, da bi se to sprovelo, potrebno je obezbediti finansijska sredstva i pripremiti uslove koji će traženu logiku dobro postavljenih Robnih rezervi moći da iznesu. Pritom, mora se razmišljati dugoročno. Inostrane analize ukazuju da će cene hrane u budućnosti rasti, kao i potreba za njom. Srbija mora ozbiljno da razmišlja ne samo o organizaciji Robnih rezervi, već i o pitanju strateški jasnog stava prema poljoprivredi", dodaje Bajec.

On navodi i da bi "prema novom modelu ekonomskog rasta, primarna proizvodnja bi trebalo da ima stabilan rast od oko tri odsto godišnje. Mora se ozbiljnije poraditi i na povećanju biljne proizvodnje. Stanje u poljoprivredno-prehrambenoj industriji zavisi i od toga u kojoj meri će država tvrdo da nastupi kada je u pitanju sprovođenje antimonopolskih pravila".

Vlada neće dozvoliti da poskupe gas i struja

Profesor Jurij Bajec smatra da će se deo inflatornog talasa iz ove godine definitivno se preliti i u narednu, i dodaje da od mera Vlade i Narodne banke Srbije zavisi da li će u drugoj polovini 2011. cene rasti 4,5 odsto, plus-minus 1,5 odsto, što je prognoza.

On kaže da odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija od dva odsto u januaru, bez obzira na to koliko je u masi veliki izdatak za budžet, ne može ozbiljnije podići tražnju i značajnije uticati na cene.

"Vrlo je važno šta će se u narednom periodu dešavati sa kursom dinara, odnosno hoće li zadržati kakvu-takvu stabilnost. Procene šta će se dešavati sa kursom, nažalost, nemamo, jer sve zavisi od stepena restriktivnosti koju bude primenila Narodna banka Srbije", smatra Bajec.

Bajec navodi da je "veoma važno da država drži pod kontrolom javnu potrošnju, jer u meri u kojoj ona bude poštovala svoje opredeljenje i dogovor postignut sa MMF, a verujem da hoće, to će pomoći da narednu godinu završimo sa mnogo nižom inflacijom nego ovu. Pored toga, Vlada neće, pretpostavljam, žuriti da u prvoj polovini godine dozvoli tražena poskupljenja roba i usluga čije su cene pod njenom kontrolom".

Bajec kaže i da ne misli da bilo koji proizvod treba u potpunosti da bude zaštićen od lojalne konkurencije iz inostranstva. "U tom smislu, ne vidim da je veliki greh kratkoročno ukinuti uvozne carine ako bi to doprinelo stabilizaciji tržišta. Naravno, ukoliko bi se to učinilo, trebalo bi takvu mogućnost dati svima koji su spremni da uvoze", kaže on.

On naglašava da veruje da struja i gas neće poskupeti pre kraja grejne sezone, jer bi, kaže, to izvršilo veći pritisak na ostale cene. "Poskupljenja onih roba i usluga koje kontroliše država prilično utiču na ukupno ponašanje privrede, kao i na standard stanovništva. Ta odluka verovatno neće mnogo obradovati EPS i ostale državne firme koje bi htele da ekonomski definišu cene", dodaje Bajec.

B92
 
Top